19 Νοε 2024

Ανακαλύπτοντας τον πραγματικό εαυτό μου


22/07/2022.

Η ζωή μου άλλαξε ριζικά, με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ. Η γέννηση της ανιψιάς μου, με βρήκε σε μια περίοδο βαθιάς ανασφάλειας και απογοήτευσης. Η παρουσία της, έφερε μια αίσθηση χαράς και πληρότητας που δεν είχα ξανανιώσει στη ζωή μου. Η αγκαλιά της με γέμισε με μια αγάπη τόσο βαθιά, που μου έδωσε τη δύναμη να ξεπεράσω κάθε δυσκολία. Οδηγήθηκα σε μια διαδικασία αναγέννησης. Ένας κόσμος νέων δυνατοτήτων άνοιξε μπροστά μου και άρχισα να βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια.


Εκείνη, βλέπετε, μέ έκανε να επανεξετάσω τις προτεραιότητές μου. Αποφάσισα να απομακρυνθώ από κάθε τοξική σχέση που με βάραινε και να επικεντρωθώ σε αυτά που πραγματικά με γεμίζουν. Τα βιβλία και η φωτογραφία, δύο από τα μεγαλύτερα μου πάθη, έγιναν οι σύμμαχοί μου σε αυτό το ταξίδι αυτοανακάλυψης. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων αναζητούσα νέες εμπειρίες και γνώσεις, ενώ μέσα από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής αποτύπωνα τις ομορφιές του κόσμου που με περιέβαλε. 


04/09/2023. 


Έναν χρόνο μετά την γέννηση της Ηλέκτρας, αποφάσισα να φύγω από το πατρικό μου και να πορευτώ μόνη μου. Να αφήσω πίσω μου, γονείς και φίλους. Δεν ήταν μια απόφαση στιγμής, ούτε μια παρόρμηση αλλά μια απεγνωσμένη ανάγκη για αλλαγή. Ήταν ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που με οδήγησε σε μια νέα αρχή. Μακριά από όλους, ανακάλυψα τη δύναμη που κρυβόταν μέσα μου. Εκεί, καθισμένη σε ένα παγκάκι, με θέα το Κάστρο της Μύρινας και το Ρωμέικο Γιαλό, κάτι με καλούσε να αφήσω πίσω μου το παρελθόν και να αγκαλιάσω το μέλλον. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι είμαι ικανή για τα πάντα. 


Επιστρέφοντας στο σπίτι μου, ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τις προκλήσεις της ζωής με ένα νέο πνεύμα. 


12/11/2024 


Σήμερα, κοιτάζοντας πίσω, είμαι ευγνώμων για κάθε βήμα που έχω κάνει!!!


* Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε στα πλαίσια της εργασίας μου, στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Το θέμα της εργασίας ήταν να αποτυπώσω την βιογραφία μου, σε μορφή λογοτεχνικού κειμένου (πρόζα, ημερολόγιο κ.α). Όλα τα παραπάνω είναι η ζωή μου τα τελευταία δύο χρόνια!!!

12 Νοε 2024

Τήλος. Το νησί των νάνων ελεφάντων

Η Τήλος, ένα από τα πιο ανεξερεύνητα νησιά των Δωδεκανήσων, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία. Γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Ήριννας, σύγχρονης της Σαπφού, το νησί αυτό ξεχωρίζει για την φυσική ομορφιά, την πλούσια ιστορία και την φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων του. 


Παρά το μικρό της μέγεθος το νησί διαθέτει ιστορία που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η Τήλος κατοικήθηκε από Μυκηναίους. Τα πρώτα μάλιστα ίχνη κατοίκησης στην Τήλο χρονολογούνται από τη Μεσολιθική εποχή, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα στο σπήλαιο Χαρκαδιό. Μια μοναδική ανακάλυψη ήταν τα οστά νάνων ελεφάντων που βρέθηκαν στο ίδιο σπήλαιο, αποδεικνύοντας ότι το νησί φιλοξενούσε κάποτε αυτά τα ενδημικά είδη. Σήμερα τα όστα αυτά βρίσκονται στο Μουσείο Ελεφάντων, ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. 

Μπαίνοντας στο λιμάνι της Τήλου αντικρίζει κανείς ένα τοπίο που αποπνέει ηρεμία και γαλήνη. Λευκά σπίτια, γραφικά σοκάκια και το ζεστό καλωσόρισμα των ντόπιων σού δημιουργούν μια αίσθηση απόλυτης χαλάρωσης. Οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμά τους, προσφέροντας μια μοναδική πολιτισμική εμπειρία.

Τι να δει κανείς στην Τήλο.


Μουσείο Ελεφάντων
  • Κάστρα και οχυρώματα: Τα κάστρα και τα οχυρώματα που σώζονται μέχρι σήμερα μαρτυρούν την στρατηγική σημασία της Τήλου (Μεσαιωνικό Κάστρο, Κάστρο της Αγιοσυκιάς)
  • Εκκλησίες και μοναστήρια: Πολλές εκκλησίες και μοναστήρια κοσμούν το νησί, μαρτυρώντας την πλούσια θρησκευτική ιστορία του (Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, εκκλησία του Αγίου Νικολάου). 
  • Μουσεία: Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου και Παλαιοντολογικό Μουσείο (γνωστό κι ως Μουσείο Ελεφάντων). 


Τοπική Γαστρονομία


Η κουζίνα της Τήλου είναι απλή αλλά γεμάτη γεύση. Σε όποια ταβέρνα κι αν καθίσεις μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις ντόπια κρέατα (κυρίως κατσικάκι), φρέσκα ψάρια (προτιμήστε τηλιακό γαριδάκι) αλλά και τοπικά προϊόντα (θυμαρίσιο μέλι). Για γλυκό να πάτε στο Γυαλό, στον Άγιο Αντώνιο (εκεί θα βρεις κατ' εμέ το καλύτερο banoffee). 


Οι παραλίες της Τήλου



Η Τήλος, αν και μικρό νησί, διαθέτει αρκετές παραλίες που ικανοποιούν κάθε γούστο. Εικάζεται ότι έχει στο σύνολο 17 παραλίες (μαζί με τους μικρούς κολπίσκους). Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για να εξερευνήσει κανείς. Μεταξύ των πιο γνωστών και δημοφιλών παραλιών του νησιού είναι η Εριστός (η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη, σε ένα σημείο της επιτρέπεται και ο γυμνισμός), ο Αγιος Αντώνιος (γραφική με βότσαλα), η Πλάκα (με κρυστάλλινα νερά) και τα Λιβάδια (κοντά στο λιμάνι). Υπάρχουν και παραλίες που είναι προσβάσιμες μόνο με καϊκι, με άγρια ομορφιά...και είναι για όσους αναζητούν ησυχία.

Το νησί έχει γίνει σύμβολο αειφορίας, καθώς έχει προχωρήσει σε έργα που το καθιστούν ενεργειακά αυτόνομο. Από το 2019, η Τήλος έγινε το πρώτο νησί στην Μεσόγειο που χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ έχει απαγορεύσει τη χρήση πλαστικών σακούλων, δείχνοντας τον δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. 

Η Τήλος, με το μοναδικό της παρελθόν, τη φυσική ομορφιά και το όραμά της για ένα βιώσιμο μέλλον, δεν είναι απλώς ένας προορισμός. Είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, όπου κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει την ηρεμία, την έμπνευση και τη σύνδεση με την αυθεντική πλευρά του Αιγαίου. 


Ένας ακόμη προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Η Τήλος είναι το νησί της ηρεμίας και της αειφορίας (=& το ταξίδι συνεχίζεται).

5 Νοε 2024

Η 5η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα του Ντόνατς (Donuts)

Η πιο διαδεδομένη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως Ημέρα Ντόνατς θεωρείται η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου. Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ντόνατς δεν έχει μια ενιαία ημερομηνία γιορτής. Εκτός από την πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου, λιγότερο γνωστή είναι η 5η Νοεμβρίου. 

Οι διαφορετικές ιστορικές αναφορές που συνδέονται με την προέλευση του ντόνατ, οδήγησαν σήμερα στην καθιέρωση δύο διαφορετικών ημερομηνιών. Σε ορισμένες περιοχές ενδέχεται να υπάρχουν τοπικές παραδόσεις ή έθιμα που συνδέονται με συγκεκριμένες ημερομηνίες κατανάλωσης ντόνατς.

Η πρώτη ημερομηνία (του Ιουνίου) είναι η επικρατέστερη και αυτό γιατί έχει τις ρίζες της σε μια εκδήλωση του 1938 στην Αμερική, όπου εθελόντριες προσέφεραν ντόνατς στους στρατιώτες. Τα τελευταία χρόνια όμως η 5η Νοεμβρίου έχει τους υποστηρικτές της.  

Η ιστορία των ντόνατς ξεκινά από την αρχαιότητα. Αρχαίοι πολιτισμοί, όπως οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες, απολάμβαναν παρόμοια γλυκά, τηγανίζοντας λωρίδες ζύμης και προσθέτοντας διάφορες γλυκές ή αλμυρές γαρνιτούρες. Η χαρακτηριστική τρύπα στο κέντρο του ντόνατ, που εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο και δημιουργεί μια πιο ελκυστική εμφάνιση, λέγεται ότι επινοήθηκε από έναν έφηβο μαθητευόμενο αρτοποιό. Σύμφωνα με την ιστορία, ο έφηβος έβαλε τυχαία το δάχτυλό του στη ζύμη, δημιουργώντας την πρώτη τρύπα. Αυτή η τυχαία ανακάλυψη αποδείχθηκε επαναστατική και έδωσε στα ντόνατ τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ανεξάρτητα από την ημερομηνία που επιλέγουμε, η Παγκόσμια Ημέρα Ντόνατς είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε αυτό το αγαπημένο γλυκό και να γιορτάσετε την ιστορία και την κουλτούρα που το περιβάλλει. 

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες που ίσως να γνωρίζεις ή και όχι:

  • Ποικιλία γεύσεων: Σήμερα, υπάρχουν αμέτρητες γεύσεις και ποικιλίες ντόνατς, από τα κλασικά με ζάχαρη μέχρι τα πιο εξωτικά με γεμίσεις σοκολάτας, καφέ, φρούτων και πολλά άλλα.
  • Ντόνατς και κουλτούρα: Τα ντόνατς έχουν γίνει ένα σύμβολο της αμερικανικής κουλτούρας και εμφανίζονται συχνά σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και διαφημίσεις.
  • Ντόνατς και υγεία: Αν και τα ντόνατς είναι ένα γλυκό με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, υπάρχουν και πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα ντόνατς ολικής αλέσεως ή με φυσικά γλυκαντικά.

Η ζωή είναι σαν ένα κουτί με ντόνατς: ποτέ δεν ξέρεις ποια γεύση θα βρεις!