Το κλασικό έργο επιστημονικής φαντασίας που μας ταξιδεύει σε ένα δυστοπικό μέλλον, το «Φαρενάιτ 451» του Ray Bradbury πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα, το 1968 από τις εκδόσεις Γρηγόρη. Μέχρι και σήμερα έχει κυκλοφορήσει άλλες δύο φορές, από διαφορετικούς εκδοτικούς (εκδόσεις Παρά Πέντε & εκδόσεις Άγρα) ενώ το 2010 κυκλοφόρησε και σε graphic novel (εκδόσεις Μεταίχμιο). Τον Αύγουστο του 2024, οι εκδόσεις Άγρα προχωρούν στην δεύτερη έκδοση του βιβλίου του σπουδαιότερου σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ray Bradbury
β) Τίτλος: Φαρενάιτ 451
γ) Έτος Έκδοσης: 2024
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Άγρα
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια αντίτυπα, το μυθιστόρημα του Ray Bradbury αποτελεί μέχρι και σήμερα μια προειδοποίηση για τους κινδύνους της λογοκρισίας, της χειραγώγησης της πληροφορίας και της απώλειας της ατομικής σκέψης. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα επιστημονικής φαντασίας και δυστοπίας του 20ού αιώνα επιτέλους μετά από πολύ καιρό, που ήταν στα ράφια της βιβλιοθήκης μου αποτέλεσε την επόμενη αναγνωστική επιλογή
Η ιστορία μας μεταφέρει σε ένα μέλλον όπου τα βιβλία έχουν απαγορευτεί και οι πυροσβέστες, αντί να σβήνουν φωτιές, έχουν ως αποστολή να καίνε κάθε βιβλίο που θα βρουν. Ο πρωταγωνιστής, ο Γκάι Μόνταγκ, ένας πυροσβέστης που λατρεύει τη δουλειά του, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητεί τον κόσμο του και να ανακαλύπτει τη δύναμη της γνώσης που κρύβεται στα βιβλία.
«...και τότε άρχισε να μου μιλάει για τα βιβλία, για το πώς ήταν να τα κρατάς στα χέρια σου και να νιώθεις το χαρτί, τη μελάνη, τη μυρωδιά τους. Μου είπε ότι τα βιβλία δεν είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε μια σελίδα, αλλά ιδέες που ζουν και αναπνέουν. Μου είπε ότι τα βιβλία μπορούν να μας κάνουν να σκεφτούμε, να αισθανθούμε, να αλλάξουμε.»
Το βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι είναι γεμάτο από βαθύτερα νοήματα και προκαλεί τον αναγνώστη να σκεφτεί κριτικά για τον κόσμο γύρω του. Αν και γράφτηκε τη δεκαετία του '50, το βιβλίο προβλέπει με ανησυχητική ακρίβεια την εποχή μας, όπου η πληροφορία είναι άφθονη αλλά επιφανειακή, και η πραγματική γνώση υποκαθίσταται από την ψυχαγωγία και την παθητική κατανάλωση. Ο φόβος της λογοκρισίας και της χειραγώγησης της πληροφορίας είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που το "Φαρενάιτ 451" θέτει με δραματικό τρόπο.
Ο συγγραφέας με γραφή, απλή, κατανοητή αλλά ταυτόχρονα ποιητική, χρησιμοποιεί μια σειρά από έντονους συμβολισμούς για να μεταφέρει τα μηνύματά του και παράλληλα να δημιουργήσει μια δημιουργεί μια ατμόσφαιρα φόβου, απομόνωσης και απώλειας. Οι χαρακτήρες είναι πλήρεις και πολυδιάστατοι, με τον Γκάι Μόνταγκ να αποτελεί έναν αντιήρωα που εξελίσσεται από έναν αφοσιωμένο πυροσβέστη σε έναν επαναστάτη.
Αν ακούγαμε τη λογική μας, ποτέ δεν θα ερωτευόμασταν. Ποτέ δεν θα είχαμε φιλίες. Ποτέ δεν θα ασχολούμασταν με επιχειρήσεις. Θα ήμασταν πολύ κυνικοί
Ο αριθμός 451: Είναι η θερμοκρασία στην οποία καίγεται το χαρτί. Συμβολίζει την καταστροφή της γνώσης και του πολιτισμού. Τα βιβλία: Είναι σύμβολα της γνώσης, της ιστορίας και της ανθρώπινης εμπειρίας. Η τηλεόραση: Συμβολίζει την παθητική κατανάλωση, την επιφανειακότητα και την έλλειψη κριτικής σκέψης.
Συνοπτικά το «Φαρενάιτ 451» του Ray Bradbury δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Είναι ένα βιβλίο που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στη λογοτεχνία. Ένα έργο που μας προκαλεί να αναλογιστούμε τη θέση μας στον κόσμο και τη σημασία της γνώσης στη ζωή μας. Είναι ένα βιβλίο που θα σε κάνει να σκεφτείς, να συζητήσεις και να αναρωτηθείς. Θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη. Απευθύνεται σε όσους λατρεύουν την επιστημονική φαντασία, τη δυστοπία, αλλά και για όσους αγαπούν τα βιβλία και θέλουν να σκεφτούν κριτικά για τον κόσμο που ζούμε. Και ίσως να σάς κάνει να εκτιμήσετε ακόμα περισσότερο τα βιβλία που έχετε στη βιβλιοθήκη!!!
Πλοκή: Ο Γκάυ Μόνταγκ ήταν πυρονόμος και η δουλειά του ήταν να βάζει φωτιά. Το απολάμβανε να βάζει φωτιά. Επί δέκα χρόνια έκανε αυτή την εργασία και δεν τον προβλημάτισε ποτέ η ευχαρίστηση που ένιωθε κατά τις νυχτερινές επιδρομές ή η χαρά του όταν έβλεπε τις σελίδες να παραδίδονται στις φλόγες... Δεν τον προβλημάτιζε τίποτε έως ότου συνάντησε ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που του μίλησε για το παρελθόν, για τον καιρό που οι άνθρωποι δεν φοβόνταν. Και κατόπιν συνάντησε έναν καθηγητή που του μίλησε για το μέλλον, για τις μέρες που οι άνθρωποι θα μπορούν να σκέφτονται. Αίφνης, ο Γκάυ Μόνταγκ συνειδητοποίησε τι έπρεπε να κάνει...
_______________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου