Βιβλία του Stephen King που διαφέρουν στην οθόνη

24 Σεπ 2024

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας θρίλερ και τρόμου μπήκε στο 77ο έτος της ηλικίας του. Έχει γράψει περισσότερα από 60 μυθιστορήματα και συνεχίζει να ταξιδεύει τους εκατομμύρια αναγνώστες του σε φανταστικούς και τρομακτικούς κόσμους. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Κάποια από αυτά έχουν διασκευαστεί. Ορισμένες προσαρμογές των έργων του King όμως αποκλίνουν σημαντικά από το αρχικό υλικό, με αποτέλεσμα την απογοήτευση των θαυμαστών. Extra χαρακτήρες προστίθεται αλλοιώνοντας τις ιστορίες και το φινάλε τους. 

Από τη σελίδα στην οθόνη υπάρχουν μεγάλες διαφορές και αποκλίσεις. Η προσαρμογή των έργων του βασιλιά του τρόμου King δεν είναι μια απλή διαδικασία. Υπάρχουν δημιουργοί που έχουν διασκευάσει με εκπληκτική ακρίβεια έργα του βασιλιά. Υπάρχουν και ιστορίες του Stephen King μόνο κατ' όνομα, με σημαντικές αποκλίσεις από τα βιβλία που τις ενέπνευσαν. 

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την ημέρα που ο συγγραφέας εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, το Carrie, θυμόμαστε ποιες ταινίες και σειρές μεταφέρθηκαν στην οθόνη αλλά εν τέλει διέφεραν από τα βιβλία του. 

1. Under The Dome (στα ελληνικά: Ο θόλος). Πρόκειται για το 48ο μυθιστόρημα του βασιλιά. Η σειρά που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο διήρκεσε τρεις σεζόν, με την πρώτη σεζόν να προβάλλεται τον Ιούνιο του 2013. Η υπόθεση του βιβλίου επικεντρώνεται στους κατοίκους μιας γραφικής πόλης που ξαφνικά βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από έναν τεράστιο διάφανο θόλο που καλύπτει ολόκληρη την πόλη. Τίποτε δεν περνάει το Θόλο...Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό που τους απέκοψε από τον υπόλοιπο κόσμο, από τι προήλθε, ούτε πως μπορούν να το διαπεράσουν. Αλλά ένας φανατικός και αδίστακτος άνθρωπος, ο Τζιμ Ρένι, βλέπει στο Θόλο την τέλεια ευκαιρία για να υποτάξει την πόλη στην παρανοϊκή εξουσία του. Το βιβλίο ξεπερνάει τις 1000 σελίδες. 

Στην σειρά, ενώ ο πρώτος κύκλος ήταν αρκετά καλός, από ένα σημείο και μετά παρουσιάζεται μια διαφορετική ιστορία από το βιβλίο. Η αφήγηση της σειράς εστιάζει περισσότερο προς το μυστήριο του θόλου και τη μοίρα των πολιτών. 

2. The Dark Tower (στα ελληνικά: Ο μαύρος πύργος)Πρόκειται για το πιο σκοτεινό έπος φαντασίας του βασιλιά, που εκτείνεται σε εννέα βιβλία. Οκτώ μυθιστορήματα, μία νουβέλα καθώς και ένα παιδικό βιβλίο. Η ιστορία ξεκινά με τον Ρόλαντ, έναν καουμπόη οπλοφόρο, σε μια εναλλακτική διάσταση, που αναζητά τον «Σκοτεινό Πύργο», μια ακρόπολη στο κέντρο όλης της πραγματικότητας. 

Θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό και μεγαλύτερο έργο του βασιλιά του τρόμου. Δυστυχώς, η μεταφορά του στην μεγάλη οθόνη, το 2017, με πρωταγωνιστές τους Idris Elba και Matthew McConaughey, απογοήτευσε κοινό και κριτικούς. Η ταινία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των φανατικών αναγνωστών του συγγραφέα και δικαίως. Δείτε εδώ περισσότερα. Ας ελπίσουμε ότι ο Mike Flanagan που έχει στα χέρια του τα δικαιώματα του Μαύρου Πύργου, να δημιουργήσει κάτι καλύτερο. Άλλωστε ο ίδιος έχει ανακοινώσει πώς παρά το γεγονός ότι έχει δουλειά μπροστά του, η προσέγγισή του στο φανταστικό έργο του King θα παραμείνει πιστή στο πρωτότυπο υλικό.

3. Cell (στα ελληνικά: Το κινητό)Πρόκειται για ένα αποκαλυπτικό μυθιστόρημα τρόμου που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2016, έχοντας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους John Cusack και Samuel L. Jackson. Η ιστορία του βιβλίου επικεντρώνεται γύρω από το ξέσπασμα ενός μυστηριώδους σήματος που ταξιδεύει μέσω των προσωπικών κινητών τηλεφώνων, μολύνοντας όσους το ακούνε και με την οδηγία να σκοτώσουν τους μη μολυσμένους. 

Η ταινία ενώ ξεκινάει όπως και το βιβλίο, στο δεύτερο μισό τα γεγονότα αλλάζουν. Παρουσιάζονται διαφορετικής σκηνές δράσης, διαφορετικά νοήματα στο φινάλε. 

4. The Lawnmower Man (στα ελληνικά:  Επαφές μιας ξεχωριστής πραγματικότητας)Μια παράξενη ιστορία όπου ένας επιστήμονας πειραματίζεται πάνω στις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωο έναν διανοητικά καθυστερημένο κηπουρό. Σύντομα όμως, ο τελευταίος αναπτύσσει υπερφυσικές δυνατότητες.

Η ταινία  του 1992 που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα είναι ακόμα πιο περίεργη και παράξενη. Ωστόσο δεν έχει απολύτως κανένα κοινό με το έργο του Stephen King, ο οποίος κινήθηκε νομικά ζητώντας να αφαιρεθεί το όνομα του από τον τίτλο της ταινίας, απόδειξη της απόκλισής του από το υποτιθέμενο υλικό πηγής. 

5. Maximum OverdriveΠρόκειται για μια ταινία, του 1986, που βασίστηκε στο διήγημα του Stephen King. Μάλιστα το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος συνειδητοποίησε τελικά ότι είναι δύσκολη η προσαρμογή των ιστοριών του στην οθόνη. Η μοναδική ταινία του Stephen King που σκηνοθέτησε ο ίδιος ο συγγραφέας αποδεικνύεται μια από τις λιγότερο πιστές στη γραφή του. 

Οταν η Γη θα βρεθεί στην ουρά ενός περαστικού κομήτη όλες οι μηχανές θα αποκτήσουν οντότητα και θα αρχίσουν να σκορπούν τον τρόμο στους ανυποψίαστους ανθρώπους. Τα φορτηγά θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους και ακυβέρνητα θα μετατραπούν σε ανηλεείς δολοφονικές μηχανές...Μια ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να επιβιώσει όταν οι μηχανές αρχίζουν να ζωντανεύουν και να γίνονται ανθρωποκτονίες.

6. Carrie (στα ελληνικά: Κάρι)Πρόκειται, οπως προαναφέρθηκε παραπάνω, για το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε ο συγγραφέας, πριν πενήντα χρόνια. Έχουν γίνει πολλές διασκευές, ωστόσο στην μεταφορά του έργου στην μεγάλη οθόνη το 2002, η αρχική μετάφραση του έργου κάπου χάθηκε. Η Κάρι Γουάιτ είναι ένα νεαρό κορίτσι που αναπτύσσει ψυχικές δυνάμεις, η οποία υπομένει τα βασανιστήρια το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον της πριν τελικά τρελαθεί. Η ταινία του 2002 απέτυχε παταγωδώς. 

7. Pet Semetary (στα ελληνικά: Νεκρωταφίο Ζώων)Πρόκειται για το βιβλίο που τρόμαξε ακόμα και τον ίδιο τον δημιουργό του. Μετά την Carrie, άλλη μια διάσημη ιστορία του συγγραφέα, μεταφέρθηκε στην οθόνη και μάλιστα πολλές φορές. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς του γιατρού Κρίντ με ένα νεκροταφείο, έναν αρχαίο ταφικό χώρο ικανό να ανασταίνει ανθρώπους και ζώα, αλλά με φρικτό τίμημα.

Η ταινία του 1989 ήταν πιο κοντά στο βιβλίο ενώ το remake του 2019 είχε κάποιες αποκλίσεις από την αρχική πηγή. Προστίθενται νέα στοιχεία που περιστρέφονται γύρω από τα φαντάσματα του παρελθόντος της οικογένειας ενώ και το φινάλε που παρουσιάζεται είναι ένα τελείως διαφορετικό, δημιουργώντας μια σχεδόν εντελώς νέα ιστορία. 

8. MercyΠρόκειται για διήγημα που συμπεριλαμβάνεται στην συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Skeleton crew - Η ομίχλη και άλλες ιστορίες". Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα νεαρό αγόρι που έχει επιστρέψει στη γενέτειρα της μητέρας του ώστε να φροντίσουν την γιαγιά που έπαθε εγκεφαλικό. Όμως η γιαγιά αποδεικνύεται ότι είναι μάγισσα και το αγόρι θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τη δαιμονική επιρροή της.

Δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές στην ταινία. Είναι μια καλή μεταφορά έργου του συγγραφέα. Πάραυτα ο ίδιος ο Stephen King θεωρεί πως δεν είναι από τα αγαπημένα του έργα που έπρεπε να μεταφερθούν στην οθόνη. 

9. The Running Man (στα ελληνικά: Ο δρομέας)Πρόκειται για το τελευταίο μυθιστόρημα, που έγραψε ο King με το ψευδώνυμο, Richard Bachman. "Ο Δρομέας" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 1987, έχοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον Arnold Schwarzenegger. Με την επιλογή αυτή, η ιστορία της ταινίας απομακρύνθηκε από αυτή του βιβλίου. 

Το 2017 η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει. Η Αμερική είναι μια απολυταρχική κοινωνία με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ζει στη φτώχεια, και με την τηλεόραση να χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση της μάζας. Το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα στην ιστορία της τηλεόρασης είναι ένα είδος ριάλιτι σόου, στο οποίο παίρνουν μέρος κατάδικοι και λέγεται “Ο Δρομέας”. Εκεί, οι κατάδικοι ελευθερώνονται σε ένα παλιό κατεστραμμένο σημείο της πόλης και γίνονται θηράματα αιμοσταγών κυνηγών, παλεύοντας για τη ζωή τους, με μεγάλο έπαθλο την ελευθερία τους, αν φυσικά βγουν ζωντανοί. Σ’ αυτό το παιχνίδι θα πάρει μέρος κι ένας πρώην αστυνομικός, ο Μπεν Ρίτσαρντς, στον οποίο οι ανώτεροι του του φόρτωσαν τον φόνο 300 άοπλων πολιτών και τον έκλεισαν φυλακή. Ο Μπεν έχει την ευκαιρία, βγαίνοντας ζωντανός από το παιχνίδι, να αποδείξει την αθωότητα του.

10. The Shining (στα ελληνικά: Η λάμψη)Απ΄όλα τα έργα του συγγραφέα που μεταφέρθηκαν στην οθόνη, "Η λάμψη", σαν ταινία έκανε την διαφορά, τόσο σε εισπράξεις, όσο και στην αποδοχή του κοινού μέχρι και σήμερα. Για πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία υπερφυσικού τρόμου που σκηνοθέτησε ο Stanley Kubrick. Ωστόσο διαφέρει η ταινία από το πραγματικό βιβλίο. Και στο βιβλίο και στην ταινία, η ιστορία ακολουθεί την κάθοδο του συγγραφέα Τζακ Τόρανς, ο οποίος εργάζεται ως επιστάτης σε ένα παλιό και διαβόητο ξενοδοχείο. Η ερμηνεία του Τζακ Νίκολσον στο ρόλο του Τζακ Τόρανς, τρομάζει και συναρπάζει. 

Ωστόσο, το όραμα του Kubrick για την ιστορία διαφέρει πολύ από το όραμα του King. Ο συγγραφέας κατήγγειλε τον σκηνοθέτη καθώς θεωρεί ότι έγιναν πολλές αλλαγές στην ταινία ενώ παρουσιάστηκε και διαφορετικό τέλος που δεν λυτρώνει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Γενικότερα 'Η Λάμψη" του Kubrick βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το μυθιστόρημα του Stephen King. 

Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχουν κι άλλα έργα του βασιλιά που δεν μεταφέρθηκαν πιστά στην οθόνη;  

Δείτε εδώ τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων του συγγραφέα στην οθόνη.

Δημοσίευση σχολίου

«Μένουμε σπίτι» (29) #Hashtag (9) #psichogiosbooks (1) #SummerTimes (1) 121words (3) 2010 (3) 2011 (13) 2012 (35) 2013 (72) 2014 (55) 2015 (71) 2016 (80) 2017 (156) 2018 (197) 2019 (161) 2020 (171) 2021 (124) 2022 (103) 2023 (69) 2024 (48) 28 Οκτωβρίου 1940 (1) 5 πράγματα που δεν γνώριζες (9) Αγίου Βαλεντίνου (3) ΑΕΚ (4) Αθήνα (1) Αθλητισμός (18) Άκης Πετρετζίκης (1) Αλεξανδρούπολη (66) Αληθινές Ιστορίες (13) ΑλληΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (2) Αλμυρές Απολαύσεις (2) Αναγνωστικές Συνήθειες (4) Αναδημοσιεύσεις (46) Ανέκδοτες Ιστορίες (1) Αποκλειστικά (29) Απόκριες (2) Απολογισμός (6) Αυτοβελτίωση (7) Αυτοέκδοση (3) Αφιέρωμα (28) Βαγγέλης Γιαννίσης (8) Βιβλίο (412) Βιβλιονέα (25) Βιβλιοπροτάσεις (12) Βιβλιοπωλεία (6) Για το all4fun (13) Για το OpenMind (36) Γιάννα Τερζή (4) Γιάννης Πλούταρχος (11) Γιώργος Γιαννιάς (4) Γιώργος Γιώτσας (6) Γιώργος Δάμτσιος (15) Γιώργος Πολυχρονίδης (4) Γλυκά των Χριστουγέννων (4) Γλυκιές Αμαρτίες (21) Γνώριζες ότι .... (8) Γράφουν... (35) Δελτίο τύπου (11) Δημήτρης Σίμος (10) Διαγωνισμός (155) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ BY AVON (30) Διατροφή (1) Διάφορα (72) Διήγημα (1) Εθνική Επέτειος/Εορτές (1) Εικόνες (51) Εκδηλώσεις (2) εκδόσεις Άγκυρα (2) εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ (8) εκδόσεις Ανάτυπον (5) εκδόσεις ΑΝΙΜΑ (1) εκδόσεις Αυγέρη (1) εκδόσεις Αύρα (2) εκδόσεις Βακχικόν (3) εκδόσεις Βάρφη (3) εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ (2) εκδόσεις Γράφημα (4) εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (25) εκδόσεις Δωρικό (1) εκδόσεις Ελκυστής (5) εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία (3) εκδόσεις Ελληνοεκδοτική (3) εκδόσεις ΕΞΗ (2) εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ (2) εκδόσεις ΖΕΝΙΘ (2) Εκδόσεις Θρακικός Οιωνός (1) εκδόσεις Θύραθεν/Επιλογή (1) εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ (5) εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (5) εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (2) εκδόσεις Κλειδάριθμος (45) Εκδόσεις Κύφαντα (1) εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (9) εκδόσεις Λυκόφως (29) εκδόσεις ΜΑΤΙ (1) εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (30) εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ (1) εκδόσεις ΟΞΥ (4) εκδόσεις Οσελότος (3) εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ (4) εκδόσεις Παπαδόπουλος (2) εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣΘΡΑΚΗΣ (1) εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ (7) εκδόσεις Πηγή (45) εκδόσεις ΠΝΟΗ (7) εκδόσεις Ρώμη (1) εκδόσεις Σαιξπηρικόν (1) εκδόσεις ΣΙΔΕΡΗΣ (4) εκδόσεις Υδροπλάνο (10) εκδόσεις Φίλντισι (4) εκδόσεις Φυλάτος (4) εκδόσεις Χάρτινη Πόλη (2) εκδόσεις Ψυχογιός (48) εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ (2) εκδόσεις Anubis (3) εκδόσεις Bell (25) εκδόσεις Bookstagram (1) εκδόσεις IWrite (13) εκδόσεις Key Books (1) εκδόσεις McRiver Publications (1) εκδόσεις Nightread (7) εκδόσεις Opera (2) εκδόσεις Polaris (1) εκδόσεις Printa-Ροές (1) εκδόσεις Sanofi-Aventis (1) εκδόσεις Workshop (1) Εκπαιδευτικό Υλικό (1) Ελένη της Θράκης (2) Ελληνικές Σειρές (9) Ελληνική Λογοτεχνία (181) Ελληνικός Κινηματογράφος (18) Ενημερωτικά (8) Έτερος εγώ (4) Ευ Ζην (7) Εύκολα και Γρήγορα (17) Ευτυχία Γιαννάκη (3) Ευχές (26) Ζυμαρικά (5) Ζύμες/Πίτες/Ψωμιά (2) Η Βιβλιοθήκη μου (264) Ημερολόγιο (14) Θεατρικό έργο (3) Θέατρο (44) Θεσσαλονίκη (1) Θοδωρής Παπαθεοδώρου (4) Θρακιώτες Συγγραφείς (37) Θρακιώτικη ποίηση (14) Καίτη Οικονόμου (5) Καλό μήνα (5) Καλοκαίρι (35) Κάπα Εκδοτική (2) Κινηματογραφικά Νέα (11) ΚΛΑ (10) Κομοτηνή (1) Κριτικές (248) Κριτικές Ταινιών (149) Κυρίως Πιάτο (6) Λένα Μαντά (5) Λήψεις (7) λληνική Λογοτεχνία (1) Μακιγιάζ (1) Μαντινάδες (1) Μαραθώνιος Ανάγνωσης (2) Μαρία Τζιρίτα (9) Μάριος Δημητριάδης (6) Μεγάλες Αλήθειες (11) Μηνύματα (36) Μια στιγμή σε ένα ποίημα (16) Μίνι Συνέντευξη (3) Μόνο Σοκολάτα (7) Μουσεία (4) Μουσικά Νέα (17) Μουσική (148) Ξένες Σειρές (6) Ξένη Λογοτεχνία (57) Ολυμπιακοί Αγώνες (2) Όσπρια (1) Παγκόσμιες Ημέρες (9) Παιδικές Αναμνήσεις (4) Παιδική Λογοτεχνία (21) Παιχνίδια (4) Παρουσίαση (6) Παρτιτούρες για μπουζούκι (12) Πάσχα (15) Περί ορέξεως (39) Περιοδικό (4) Περιποίηση Επιδερμίδας (1) Ποδηλατοβόλτα (3) Ποίηση (19) Πολιτισμός (18) Προ(σ)κλήσεις (11) Πρόγραμμα Περιοδείας (1) Πρόσωπα (113) Προσωπική Φροντίδα (3) Προσωπικότητες (5) Προτάσεις (4) Προτεινόμενα Βιβλία (21) Πρώτες Βοήθειες (5) Πως να... (6) Ρόδος (4) ρόφημα (1) Σαμοθράκη (1) Σκέψεις Ρεαλιστικές (16) Σκοτεινές Πόλεις (2) Στα μονοπάτια της παράδοσης (23) Στιγμές από την ζωή μου (38) Συναυλίες (15) Συνδρομητικά Κουτιά (2) Συνεντεύξεις (99) Συνεργασίες (2) Σχολείο (16) Σχολικές Αναμνήσεις (10) Σχολικές Δράσεις (5) Τα αγαπημένα μου (28) Τα Κείμενα μου (126) Ταινίες (162) Ταξίδια (13) Τέχνες (12) Τεχνολογία (11) Τηλενουβέλες (5) Τηλεόραση (29) Τι έκανα το μήνα.... (13) Το μπαούλο της γιαγιάς (6) Το Χαμόγελο του Παιδιού (2) Τοπικά Νέα (3) Τοπική Κουζίνα (4) τραγούδια (126) Τραγουδιστές/Συγκρότημα (60) ΤραγούδιΤουΜήνα (38) Φωτογραφία (27) Φωτογραφία του Μήνα (13) Φωτογραφικό Αρχείο (23) Χίλντα Παπαδημητρίου (3) Χριστούγεννα (28) Χριστουγεννιάτικα πάρκα (2) Χρονομπαούλο (10) Χρυσηίδα Δημουλίδου (5) Agatha Christie (1) ASMR (1) AVON (33) AVON REVIEW (3) AVONTIPS (2) Bernard Lenteric (3) Blog (9) Blogαλλαγές (8) Book tour (3) Camilla Läckberg (4) CD/DVD (1) Cinobo (5) Coffee and Breakfast (4) Comenius (1) Comics (3) Cosmote Tv (6) Dan Brown (2) Download (5) E-book GiveAway (14) E-shop (3) Ertflix (2) Eurovision (5) EurovisionNews (2) FancyOwl (6) Film Festival (6) GiftBox (47) GlutenFree (4) Goodreads (1) Halloween (4) Handmade (2) HappyBirthday (2) Health & Style (30) Horrorant Film Festival (5) How to... (5) instaphoto (56) Jo Nesbo (8) Jojo Moyes (5) KIDS SAVE LIVES (2) KidsGiveAway (14) kserotiefages.gr (3) LIVE (15) Maginspire🎁 (2) MovieInCinema (164) MovieOnDVD (12) MovieOnline (23) My Project (1) My Stories (2) My YouTube Videos (59) Netflix (39) NetflixReview (38) Nina George (3) NonStopMix (3) nyctophilia.gr (3) Online (6) p (1) Photo-A-Day (15) playlist (27) Rest In Peace(RIP) (3) Stephen King (24) Tips (25) Top 5 (30) Trailer (4) tralala.gr (6) Tv Series (41) Unboxing (11) Wikipedia (1) YouTube (148)