Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης συστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Πριν νυχτώσει», το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Εν Πλω. Απόφοιτος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία του University of East London, ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος. Αρθογραφεί κείμενα που αφορούν τον άνθρωπο, τις σχέσεις, την ελπίδα και τον Θεό. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ρουμανικά. Το «Όλα είναι σκέψεις. Για μια ζωή χωρίς άγχος» είναι το πέμπτο του βιβλίο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Ελευθέριος Ελευθεριάδης
β) Τίτλος: Όλα είναι σκέψεις. Για μια ζωή χωρίς άγχος
γ) Έτος Έκδοσης: 2022
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ψυχογιός
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Ο γνωστός ψυχολόγος που αριθμεί πάνω από 210.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης για τους ανθρώπους που παλεύουν με τις σκέψεις τους αλλά και με το άγχος. Ένα βιβλίο που θα σάς κάνει να νιώσει καλύτερα, να μην ανησυχείτε και να ζείτε ελεύθερα και με ελπίδα.
Όλοι έχουμε φόβους, ανησυχίες και συνήθειες που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε φόβο ή άβολα. Το σημαντικό είναι πώς τα χειριζόμαστε και πόσο έλεγχο τους αφήνουμε να έχουν πάνω μας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, το πρόβλημα είναι ο λανθασμένος τρόπος τοποθέτησης απέναντι στα πράγματα. Το πρόβλημα είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις εκτονώσεις του άγχους ως πρόβλημα ενώ στην ουσία πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως τους καλύτερους φίλους μας.
Όλη μας η ζωή είναι ένας δρόμος. Μια πορεία.
Μέσα από προσωπικά βιώματα και παραδείγματα από την καθημερινή του συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, ο συγγραφέας - ψυχολόγος επισημαίνει ότι οι σκέψεις μας μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε άγχος. Για αυτό υπάρχει ανάγκη να γίνουν για κάποιες αλλαγές στη ζωή μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψει ο καθένας με τον εαυτό του και τις σκέψεις του ώστε να μειωθεί το άγχος.
Με απλή γραφή και χωρίς να χρησιμοποιεί επιστημονικές και βαρύγδουπες εκφράσεις, ο ψυχολόγος αναφέρεται στους τρόπους που παρουσιάζεται το άγχος στην ζωή του καθενός (φοβίες, κρίσεις πανικού, ψυχαναγκασμοί, ιδεοληψίες και ψυχοσωματικά) αλλά και πως μπορεί κανείς να κατανοήσει και να αποδεχθεί τα συναισθήματα και να ζήσει χωρίς άγχος. Γιατί αν εμείς δεν κάνουμε τίποτα για αυτό, αν δεν ψαχτούμε, αν δεν εντοπίσουμε το πρόβλημα ή την προβληματική κατάσταση που μας ταλαιπωρεί, και δεν τα λύσουμε, θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε στρες.
Ο εαυτός είναι ο πρώτος σου εχθρός και πρόκειται να είναι και ο τελευταίος. Μια ολόκληρη ζωή πρέπει να τον παλεύεις. Ο εαυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σου
Συνοπτικά το βιβλίο του Ελευθέριου Ελευθεριάδη είναι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης που εστιάζει στο άγχος. Δεν πρόκειται για επιστημονικό βιβλίο αλλά για ένα βιβλίο όπου ο συγγραφέας παντρεύει την ψυχολογία με την θρησκεία και την κλινική εμπειρία!!! Προσωπικά το περίμενα διαφορετικό. Είναι ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που μιλάει περισσότερο για τη θρησκεία και για τους τρόπους να γίνεις καλύτερος και να αναπτυχθείς ως άνθρωπος.
Πλοκή: Γνώρισα ανθρώπους που ντρέπονταν να πουν ότι αγχώνονται. Γνώρισα ανθρώπους που προσπαθούσαν να κρύψουν πάση θυσία τις κρίσεις πανικού τους. Γνώρισα ανθρώπους υπέροχους, που κλείνονταν στο σπίτι και στον εαυτό τους επειδή φοβούνταν. Φοβούνταν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα αλλά και τα περίεργα βλέμματα του κόσμου. Γνώρισα ανθρώπους που πάλευαν με τις φοβίες και με τους ψυχαναγκασμούς τους. Γνώρισα ανθρώπους που τους παίδευαν οι σκέψεις τους, ανθρώπους που τους πολεμούσαν λογισμοί, ανθρώπους που μάχονταν μέρα νύχτα το ίδιο το μυαλό τους. Με αυτούς τους ανθρώπους δουλέψαμε μαζί. Παλέψαμε. Κλάψαμε. Γελάσαμε. Και στο τέλος αναπνεύσαμε ελεύθερα. Μεγάλο πράγμα η ελευθερία… Αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν η αφορμή για να γραφτεί τούτο εδώ το μικρό βιβλίο, με την ελπίδα να βοηθηθεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται· με την ελπίδα να μπορέσουν να αναπνεύσουν, ελεύθερα ξανά, άνθρωποι που παλεύουν με τις σκέψεις τους αλλά και με το άγχος.
_______________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου