Βρεθήκαμε στην avant premiere της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος» στο οικοπάρκο Αλτιναλμάζη.
Μάγεψε το κοινό της Αλεξανδρούπολης, ο «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κομοτηνή. Η θεατρική παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο και πιο συγκλονιστικό έργο του Σοφοκλή. Η κορυφαία αρχαία τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ανεβαίνει από τα Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος, με τον Γιάννη Στάνκογλου στο ομώνυμο ρόλο και την Μαριλίτα Λαμπροπούλου στο ρόλο της Ιοκάστης.
Ο «Οιδίπους Τύραννος» είναι από τα καλύτερα έργα του μεγάλου τραγικού ποιητή Σοφοκλή αλλά και ένα από τα πολυπαιγμένα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο. Ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας σε συνέντευξη του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα έργο που μιλά στο σήμερα και δεν χρειάστηκε να το προσεγγίσει με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο.
Ο Οιδίπους προσπαθεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του από την μέρα που γεννήθηκε. Ο χρησμός που θα λάβει ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος θα επιβεβαιωθεί. Ο Οιδίπους χωρίς να το γνωρίζει θα καταλήξει να σκοτώσει τον μπαμπά του, να παντρευτεί τη μαμά του, να κάνει μαζί της παιδιά και να γίνει βασιλιάς. Τελικά, η αλήθεια θα βγει έστω και αργά στο φως και θα επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αποφύγουν από αυτό που είναι γραφτό να τους συμβεί.
Μεγάλο μέρος της δύναμης του έργου στην παράσταση πηγάζει από την γνώση του κοινού ότι ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του. Το θέμα του έργου δεν είναι να ανακαλύψει το κοινό ποιος σκότωσε τον Λάιο, αλλά πώς και πότε, ο Οιδίποδας θα μάθει την αλήθεια για το τι έχει κάνει και ποιος πραγματικά είναι.
Σε ένα απλό μα φτωχό σκηνικό, δεκατρείς ηθοποιοί (μαζί και ένας μουσικός επι σκηνής) ενσαρκώνουν τους πολίτες της Θήβας φορώντας μάσκες που δείχνουν θλίψη και πόνο. Όμως οι ίδιοι ηθοποιοί δεν ερμηνεύουν μόνο αλλά γίνονται συμμέτοχοι ενός Χορού. Συντονίζονται και αναπτύσσονται εκπληκτικά. Παράλληλα μέσα από τον Χορό ξεπηδούν όλα τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας: ο Κρέοντας, ο Μάντης Τειρεσίας, ο Οιδίπους, η Ιοκάστη, ο Αγγελιοφόρος κι ο βοσκός.
Το κείμενο είναι πολύ δυνατό. Σκηνοθετικά, ενδυματολογικά, κινησεολογικά, φωτιστικά ήταν όλα εξαιρετικά. Η μουσική υπόκρουση ομοίως. Οι μάσκες που επιμελήθηκε η Μαρία Φωκά, αν και τρομακτικές στην αρχή, ήταν φοβερές. Ερμηνευτικά ήταν όλοι σχεδόν εκπληκτικοί. Ο Γιάννης Στάνκογλου ήταν δυναμικός, εκφραστικός και δεν απογοητεύει ποτέ τον θεατή. Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου λιγάκι αδύναμη στο ρόλο της. Ο Γιάννης Νταλιάνης ως Κρέοντας ήταν απίστευτος στο ρόλο του. Δεν θα μπορούσε αυτός ο χαρακτήρας να ερμηνευτεί από κάποιον άλλον ηθοποιό τόσο καλά παρά μόνο από τον Νταλιάνη. Ο Γιώργος Αμούτζας αν και εμφανίστηκε για λίγο, ήταν πολύ καλός ενώ κι ο Χρήστος Μαλάκης ως μάντης Τειρεσίας ήταν πραγματικά συγκλονιστικός. Έκπληξη ήταν ο σκηνοθέτης του έργου Σίμος Κακάλας που ενσάρκωσε τον Εξαγγελο, κάνοντας φινάλε με έναν συγκλονιστικό μονόλογο με πολλά μηνύματα.
Εν κατακλείδι ο «Οιδίπους Τύραννος» είναι ένα θεατρικό έργο γεμάτο με πολλά μηνύματα που θα συγκινήσει. Μια ξεχωριστή παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες, τραγούδι και χορό. Απλά μην το χάσετε!!!
ΠΛΟΚΗ: Ο Λάιος, βασιλιάς της Θήβας, είχε πάρει χρησμό πως το παιδί που θα γεννούσε με την Ιοκάστη θα σκότωνε τον πατέρα του και θα παντρευόταν τη μητέρα του. Έτσι, όταν ο γιος τους γεννήθηκε, τρύπησαν τα πόδια του και τον άφησαν έκθετο στον Κιθαιρώνα. Ευτυχώς, ένας ευγενικός βοσκός βρήκε το μωρό και το έδωσε σε έναν άλλο βοσκό, ο οποίος το πήγε στον βασιλιά της Κορίνθου. Ο βασιλιάς της Κορίνθου μεγάλωσε το μωρό σαν δικό του. Όταν το μωρό, που ονομάστηκε Οιδίποδας, μεγάλωσε, άρχισε να αμφιβάλλει για το ποιοι ήταν οι πραγματικοί του γονείς. Πήγε στο μαντείο των Δελφών, για να ζητήσει απαντήσεις. Ο χρησμός του είπε ότι είχε σκοπό να σκοτώσει τον μπαμπά του και να παντρευτεί τη μαμά του. Ο Οιδίποδας δεν ήθελε να το κάνει αυτό, έτσι έφυγε τρέχοντας από την Κόρινθο και τους υποτιθέμενους γονείς του. Στο ταξίδι του, κατέληξε να σκοτώσει έναν άνδρα σε αυτοάμυνα, χωρίς να γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα ήταν ο πραγματικός του πατέρας, ο Λάιος. Όταν έφτασε στη Θήβα, έλυσε το αίνιγμα της Σφίγγας κέρδισε τη βασιλεία της πόλεως, και παντρεύτηκε την Ιοκάστη, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν η μαμά του. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Στη συνέχεια, όμως, η Θήβα άρχισε να έχει μια φοβερή αρρώστια και ο Οιδίποδας συνειδητοποίησε ότι ήταν εξαιτίας αυτού που σκότωσε τον Λάιο. Υποσχέθηκε να βρει τον δολοφόνο και να σώσει την πόλη. Ενώ έψαχνε τον δολοφόνο, ο Οιδίποδας ανακαλύπτει ποιος είναι πραγματικά ο ίδιος. Είχε σκοτώσει εν αγνοία του τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του, όπως είπε ο χρησμός. Μετά την αποκάλυψη της θλιβερής και συγκλονιστικής αλήθεια, η Ιοκάστη δεν άντεξε και έβαλε τέλος στη ζωή της. Ο Οιδίποδας ήταν τόσο αναστατωμένος που τυφλώθηκε και παρακάλεσε να φύγει για πάντα από την πόλη. Ανησυχούσε για το τι θα συνέβαινε στα παιδιά του αφού φύγει.
Παίζουν (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας Αγγελιοφόρος, Σίμος Κακάλας Εξάγγελος, Μαριλίτα Λαμπροπούλου Ιοκάστη, Χρήστος Μαλάκης Τειρεσίας, Γιάννης Νταλιάνης Κρέων, Γιάννης Στάνκογλου Οιδίπους, Πανάγος Ιωακείμ Υπηρέτης • Χορός Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Κορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιώργος Λόξας, Παύλος Παυλίδης • Μουσικός επί σκηνής Φώτης Σιώτας • Παραγωγή Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος
Δημοσίευση σχολίου