2 Μαΐ 2023

Η Στέλια Σαρικά για το βιβλίο της «Ο θεραπευτής των ονείρων»

Η Στέλια Σαρικά, μιλάει για το δεύτερο παιδικό της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος, με τίτλο «Ο θεραπευτής των ονείρων»Πρόκειται για ένα παιδικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που έρχεται να μας υπενθυμίσει αξίες όπως η πίστη, η αγάπη και η αλληλεγγύη. Τα κέρδη από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β.Ελλάδας «Λάμψη».



1. «Ο θεραπευτής των ονείρων» είναι το δεύτερο παιδικό σας βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος. Τι σας ώθησε να γράψετε την συγκεκριμένη ιστορία;
Ο Ρενέ Μαγκρίτ και ο Σαλβαντόρ Νταλί, είναι δύο ζωγράφοι που πάντα με γοήτευαν και με ωθούσαν , μέσα από την παρατήρηση των έργων τους, να γράψω. Άλλοτε ποιήματα και άλλοτε απλές σκέψεις και προβληματισμούς για την ανθρώπινη ύπαρξη, για τη ζωή και τη νοηματοδότησή της, για τους φόβους, τα πάθη, τις αδυναμίες, αλλά και για τις εσωτερικές δυνάμεις που όλοι κρύβουμε μέσα μας και μας ωθούν σε νέα ξεκινήματα και αναζητήσεις. Η αγάπη μου λοιπόν για αυτούς τους δύο ζωγράφους ήταν η αφορμή για να γραφτεί η ιστορία του Θεραπευτή. Όταν ξεκίνησα να γράφω το παραμύθι ο σκοπός μου ήταν να αποτελέσει ταυτόχρονα μια διδακτική πρόταση για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν έργα τέχνης στη μαθησιακή διαδικασία. Ήθελα η ιστορία να είναι μια απόδειξη της δύναμης που έχουν οι εικόνες στο να διεγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Άλλωστε είναι γνωστή η φράση «μια εικόνα , χίλιες λέξεις». Κι επειδή οι λέξεις είναι σύμφωνα με το Πιαζέ το όχημα της σκέψης και οι σκέψεις συνδέονται συχνά με τα συναισθήματα, τα βιώματα, τις αναμνήσεις θα προσθέσω  λοιπόν ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με τόσες σκέψεις, τόσα βιώματα, τόσα συναισθήματα τόσες αναμνήσεις όσες είναι και οι ματιές εκείνων που την παρατηρούν. Η μαγεία των εικόνων βρίσκεται στην προσπάθεια που καταβάλει ο παρατηρητής να συνδέσει στοιχεία πολλές φορές ανοίκεια μεταξύ τους , να τα προσαρμόσει στη δική του προσωπικότητα ανάλογα με την κουλτούρα την ιδιοσυγκρασία και τα βιώματά του. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησα κι εγώ τη συγγραφή του παραμυθιού . Παρατηρώντας δυο πίνακες ζωγραφικής.

2. Θεωρείτε πως η εργασία σας στο χώρο της εκπαίδευσης, είναι μια επιπλέον ευκολία να γράψετε βιβλία για παιδιά; 
Η καθημερινή επαφή με τα παιδιά σίγουρα διευκολύνει τη διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου που αποδέκτες του θα είναι τα παιδιά. Η φαντασία τους και η ικανότητά τους να επινοούν τρόπους για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους είναι ανεξάντλητες. Τα παιδιά αποτελούν για μένα πηγή έμπνευσης. Παίρνω στοιχεία από τον τρόπο που σκέφτονται, που αντιδρούν, που χαίρονται ή λυπούνται, που ενθουσιάζονται ή απογοητεύονται. 

3. Ποια η διαδικασία που ακολουθήσατε για τη συγγραφή του βιβλίου και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για την ολοκλήρωση του; 
Στην αρχική φάση εστίασα περισσότερο στην παρατήρηση των έργων τέχνης και στην καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων που μου δημιούργησαν. Ο πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ «Ο Θεραπευτής»  αποτέλεσε την αρχή του παραμυθιού. Απομονώθηκαν επιμέρους στοιχεία του, χρησιμοποιήθηκαν αντικείμενα που υπάρχουν στον πίνακα, ο τίτλος και τα μηνύματα που κρύβονται, ώστε να πλαισιωθεί η ιστορία. Κάθε αντικείμενο του πίνακα αποκτά ένα συμβολικό χαρακτήρα στο παραμύθι. Το κόκκινο πανί συμβολίζει τη θέληση και την ετοιμότητα να παλέψουμε για τα όνειρά μας. Η καφέ βαλίτσα, ενώ είναι άδεια στην αρχή, στην πορεία του παραμυθιού γεμίζει με τα βασικά συστατικά για την προσέγγιση των ονείρων μας. Την αγάπη για αυτό που θέλουμε να κάνουμε, την πίστη στις δυνατότητές μας και την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, η βαλίτσα είναι πια γεμάτη από εμπειρίες ζωής. Είναι ο πλούτος που αποκομίζουμε από το ταξίδι της αναζήτησης και εκπλήρωσης των ονείρων μας, που μας φέρνει πιο κοντά στην αυτοπραγμάτωση και στην προσωπική ευτυχία. Και η ευτυχία συμβολίζεται ως ένα πλοίο με χρωματιστές πεταλούδες σε ένα λιμάνι όπου άνθρωποι με απόχες προσπαθούν να «πιάσουν» τα όνειρά τους. Είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν αρκετά σε αυτά, που αρκούνται σε μια επιφανειακή αναζήτηση. Το αγόρι της ιστορίας καταφέρνει να μπει στο καράβι της ευτυχίας έχοντας εκπληρώσει το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από το να ξαναφέρει τα χαμένα όνειρα στους ανθρώπους, να θεραπεύσει τη ματαιοδοξία τους και να τους υπενθυμίσει αξίες όπως η πίστη, η αγάπη, η αλληλεγγύη.  

Ξεκίνησα να γράφω την ιστορία του Θεραπευτή πριν από δύο χρόνια. Μεσολάβησαν παύσεις λόγω υποχρεώσεων και πήρε την τελική μορφή το καλοκαίρι που μας πέρασε. 

4. Το εξώφυλλο και ο τίτλος του βιβλίου ήταν επιλογή δική σας ή του εκδοτικού οίκου; 
Το εξώφυλλο ήταν επιλογή του εκδοτικού. Άλλωστε η εικόνα αυτή αποτυπώνει το μήνυμα/ τα μηνύματα του βιβλίου . Ο τίτλος ήταν επιλογή δική μου. 
5. Πείτε μας λίγα λόγια για τον «θεραπευτή των ονείρων». 
Η ιστορία του Θεραπευτή περιγράφει στην ουσία το ταξίδι του ανθρώπου προς την ελευθερία. Ετυμολογικά η λέξη ελευθερία προέρχεται από τις λέξεις έλευσις και ερώ. Είναι η πορεία προς αυτό που αγαπώ, προς αυτό που ονειρεύομαι. Η πορεία προς την αυτογνωσία και την αυτοπραγμάτωση. Στο να γίνουμε δηλαδή η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

6. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο και τι θέλετε να κρατήσουν οι μικροί αναγνώστες μέσα από την ιστορία; 
Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά πάνω από επτά ετών, αλλά και σε μεγάλους που έχουν λησμονήσει τα όνειρά τους. 

7. Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια; 
Ήδη είναι έτοιμο το επόμενο βιβλίο, έχει εικονογραφηθεί και είμαι στη φάση αναμονής της έκδοσής του. Ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί η διαδικασία . 

8. Κλείστε με μια αγαπημένη φράση/παράγραφο από το βιβλίο σας. 
«Μόνο αν αναμετρηθείς με τους φόβους , θα δυναμώσει το θάρρος σου. Γιατί μια καρδιά που φοβάται σημαίνει ότι είναι ζωντανή. Και στις ζωντανές καρδιές τα όνειρα δεν πεθαίνουν». 

Δημοσίευση σχολίου