11 Απρ 2023

Συνέντευξη με τον ζωγράφο Απόστολο Ιτσκούδη

Ο Απόστολος Ιτσκούδης είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Ζωγραφίζει κυρίως πορτρέτα και έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.  Η έκθεση ζωγραφικής του με τίτλο «ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» έγινε στα πλαίσια εορτασμού της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης από τον Δεκέμβριο του 2022 έως και τον Ιανουάριο του 2023. Η εικαστική έκθεση έγινε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου και την ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων Ίριδα Κρητικού. 

Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του, συναντήσαμε τον καλλιτέχνη και του θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική και συγκεκριμένα με την ζωγραφική πορτρέτων. 
Ζωγράφιζα αρκετά από πολύ μικρός αλλά την τελική απόφαση την πήρα στο τέλος της 3ης Λυκείου. Δεν ήταν το όνειρο μου να γίνω ζωγράφος. Τώρα όσον αφορά τα πορτρέτα εχει να κάνει με την αγάπη προς τον άνθρωπο, τη γοητεία που εκπέμπει ένα πρόσωπο και σε καλεί να το γνωρίσεις, να το εξερευνήσεις, μια ευκαιρία να συνδεθείς μαζί του, να συνομιλήσεις. 

Ποια η πηγή έμπνευσης για να δημιουργείτε τόσο ιδιαίτερα έργα τέχνης; 
Πηγή έμπνευσης είναι η ίδια η ζωή. Αγαπώ τις παλιές φωτογραφίες και συνήθως αντλώ τα θέματα μου από αυτές. Η τεχνολογία, το ίντερνετ, τα social media, είναι ένα εργαλείο όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει ερεθίσματα και να διευκολυνθεί ως προς το έργο του. Να συνομιλήσει με οικείους του, να γνωρίσει καινούργιους κόσμους, να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από άλλες πόλεις και χώρες διευρύνοντας έτσι τον προσωπικό και επαγγελματικό κύκλο του. 

Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει τη δουλειά σας; 
Alberto Giacometti, Peter Doig, Velasco Vitali, Miquel Barcelo, Giancarlo Vitali, Juan Munoz αλλά και οι βυζαντινές εικόνες , τα Φαγιούμ, ο Μπουζιάνης, ο Τέτσης, ο Σακαγιαν είναι μερικές από τις επιρροές που έχουν καθορίσει τη μέχρι σήμερα πορεία του έργου μου. Η μεγαλύτερη μου αγάπη όμως είναι ο Τζιακομέτι. 
Στην εικαστική έκθεση «Μνημείο Ανθρώπων» παρουσιάζονται 22 προσωπογραφίες ανθρώπων - προσφύγων της Μικρασίας. Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία που ακολουθήσατε για την δημιουργία των πορτρέτων αυτών αλλά και τα υλικά/εργαλεία που χρησιμοποιήσατε.
Το "Μνημείο Ανθρώπων" είναι ένα φόρος τιμής ως προς αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες, τους προγόνους μας. Είναι 22 πορτρέτα αγνώστων καμωμένα με ακρυλικά σε πανί των οποίων η αναζήτηση έγινε από το διαδίκτυο. Το δύσκολο της υπόθεσης ήταν να καταφέρω να εκφράσω το συνολικό βίωμα, τη θλίψη, τη δυστυχία, την καταστροφή, την προσφυγιά χωρίς να πέσω στην παγίδα της "περιγραφικής" αναπαράστασης, στην περιγραφή του χαρακτήρα. 

Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρώσετε κάθε ένα από τα πορτρέτα; Υπήρξε κάποιο από αυτά στο οποίο αντιμετωπίσατε δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωση του; 
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Από 2-3 μέρες έως και 10, αναλόγως τις ανάγκες του κάθε έργου. Έτσι κι αλλιώς ένα έργο δεν τελειώνει ποτέ, πάντα θα θέλει κάτι παραπάνω αν δεν πεις εσύ τέλος εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. 

Η πόλη που ζείτε αλλά και η εργασία σας στην εκπαίδευση έχουν επηρεάσει την ζωγραφική σας; 
Το μέρος που ζούμε, η δουλειά μας, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε, ο αέρας που αναπνέουμε καθορίζουν το χαρακτήρα μας. Διαμορφώνουν το βλέμμα μας και την ψυχοσύνθεση μας. Σαφώς λοιπόν επηρεάζουν και τη ζωγραφική μου. 

Μετά την έκθεση «Μνημείο Ανθρώπων» υπάρχουν επόμενα σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε;
Ευελπιστώ ότι σύντομα θα παρουσιαστεί και σε άλλο μέρος της Ελλάδας καθώς και διάφορα άλλα προτζεκτ που θα ανακοινωθούν στο μέλλον.


* Η συνέντευξη του εικαστικού Απόστολου Ιτσκούδη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», την Παρασκευή 06.04.2023, φύλλο 17341. Δείτε εδώ την ηλεκτρονική μορφή.

Δημοσίευση σχολίου