Μέσα από αυτήν την στήλη, άνθρωποι της λογοτεχνίας παρουσιάζουν τα πέντε αγαπημένα τους βιβλία. Πρόκειται για πέντε βιβλία που τους άλλαξαν τη ζωή ή βιβλία που για κάποιο λόγο τα θυμούνται μέχρι και σήμερα. Βιβλία που τους έκαναν να αγαπήσουν τη λογοτεχνία αλλά και βιβλία που θεωρούν ότι αξίζουν να διαβαστούν. Η Ευαγγελία Τσιακίρη κατάγεται από το Σουφλί. Για πάνω από μια δεκαετία αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη. Έχει γράψει αρκετά ποιήματα, πολλά από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε τοπικές εφημερίδες ή έχουν κυκλοφορήσει σε συλλογικές ποιητικές ανθολογίες. Το πρώτο της βιβλίο ήταν μια επιτομή με τίτλο «Η προσφορά των Θρακών Εκπαιδευτικών στα γράμματα και το Έθνος». Το δεύτερο βιβλίο είναι εγχειρίδιο θρακικής ιστορίας με τίτλο «Επτά Θρακικά Θέματα». Το 2018 έγραψε την νουβέλα «Θράκη - Μάνα Γη» (εκδόσεις Θρακικός Οιωνός). Σήμερα παρουσιάζει πέντε αγαπημένα της βιβλία.
︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾
1. Οι αδερφοφάδες - Νίκος Καζαντζάκης (Εκδόσεις Καζαντζάκη). Ο συγγραφέας που αναγνωρίστηκε το έργο του, μετά θάνατον και μέχρι σήμερα αποτελεί τον περισσότερο μεταφρασμένο Έλληνα λογοτέχνη, διεθνώς. Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο μόνος Έλληνας συγγραφέας που ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου μεταξύ αυτών η ποίηση, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια. «Οι Αδερφοφάδες» του είναι το 11ο κατά σειρά μυθιστόρημα του, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1963. Έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές με την πρόσφατη από τις εκδόσεις Διόπτρα. Η έκδοση του 2009 περιέχει για πρώτη φορά, Επίμετρο, με πραγματολογικά σχόλια και ιστορικές πληροφορίες για τα δραματικά γεγονότα που ενέπνευσαν το έργο, το οποίο υπερβαίνει τα τοπικά δεδομένα του και προσλαμβάνει οικουμενικούς συμβολισμούς επώδυνων και καταστροφικών ανθρώπινων παθών. Ένα καθηλωτικό και συνάμα εξαιρετικά επίκαιρο βιβλίο που περιγράφει την αδελφοκτόνο σύγκρουση σε ένα χωριό, κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο.
2. Το ταξίδι που λέγαμε - Αλκυόνη Παπαδάκη (Εκδόσεις Καλέντη). Η αγαπημένη συγγραφέας χιλιάδων αναγνωστών που την ακολουθεί πιστά εδώ και χρόνια. Οι τίτλοι όλων των βιβλίων της αλλά και τα εξώφυλλα της, τόσο συμβολικοί και ταυτόχρονα τόσο αντιπροσωπευτικοί με την ιστορία. Με γραφή απλή και λυρική σέ κάνει να ταξιδέψεις και να συμπάσχεις με τους ήρωες που έχει πλάσει. «Το ταξίδι που λέγαμε» είναι ένας γλυκόπικρος και τρυφερός απολογισμός μιας ζωής. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλέντη, το 2007. Ένα βιβλίο με μαθήματα ζωής.
3. Ήθελα μόνο ένα αντίο - Πασχαλία Τραυλού (Εκδόσεις Ψυχογιός). Ένα βιβλίο-σταθμός για την ελληνική λογοτεχνία αλλά και για την ίδια τη συγγραφέα. Η ιστορία της Ισμήνης και του Οσμάν με φόντο την Καταστροφή της Σμύρνης, αγαπήθηκε από τους αναγνώστες της με δεκάδες χιλιάδες πωλήσεις αντιτύπων. Και όχι άδικα. Η ιστορία της ηρωίδας είναι πλεγμένη με την ιστορία της Ελλάδας. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα, που σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα του. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το 2003 ενώ σε νέα αναθεωρημένη έκδοση κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Διόπτρα.
4. Η κύλιξ και το ξίφος - Riane Elsler (Εκδόσεις Γλάρος). Μυκηναϊκή και νεολιθική εποχή, θεοί και Αχαιοί (Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής), παλαιοί και βιβλικοί θρύλοι. Η συγγραφέας Riane Elsler τονίζει πόσο σημαντικός είναι ο μύθος για την εξέλιξή μας ως είδος και ως άτομο. Το βιβλίο γράφτηκε το 1987 και στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησε το 1992. Είναι ένα βιβλίο προσεκτικά μελετημένο και καλογραμμένο. Μια πολιτιστική ανθρωπολογία που δεν διαβάζεται εύκολα. Αν καταφέρει οποιοσδήποτε να τελειώσει το βιβλίο, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το ξεχάσει. Η πολιτισμική εξέλιξη της ανθρωπότητας προς τη συνεργασία και τη συντροφικότητα.
5. Λέων ο Αφρικανός - Amin Maalouf (Εκδόσεις Ωκεανίδα). Γρανάδα, Τιμπουκτού, Τύνιδα, Κωνσταντινούπολη, Κάιρο, Ρώμη. Ένα ταξίδι ενός μουσουλμάνου ταξιδιώτη που γίνεται μάρτυρας στα πιο σημαντικά γεγονότα της εποχής του: την κατάκτηση της Γρανάδας, της τελευταίας βάσης Μουσουλμάνων και Αράβων, την πτώση της δυναστείας του Νασρ από χριστιανούς και τέλος την σύγκρουση των βασιλιάδων των Αγιουβίδων με την παπική κυβέρνηση. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, ο ταξιδιώτης θα αποκτήσει τον τίτλο του "Λέοντα του Αφρικανού". Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Amin Maalouf, χρησιμοποιώντας τα χειρόγραφα του Mohammad Wazan. Ένας συνδυασμός πραγματικών ιστορικών γεγονότων με έναν κόσμο γεμάτο φαντασία. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 ενώ επανεκδόθηκε από τον ίδιο εκδοτικό σε νέα αναθεωρημένη έκδοση, το 2014.
Δημοσίευση σχολίου