17 Ιαν 2023

Διαβάσαμε το θεατρικό έργο «Meatball» του Δημήτρη Φούτσια

Το πρώτο θεατρικό έργο του Δημήτρη Φούτσια με τίτλο «Meatball» κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική το 2020. Έναν χρόνο νωρίτερα το θεατρικό έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα ενώ παράλληλα ο ίδιος ο συγγραφέας βραβεύεται στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Νεών Θεατρικών Συγγραφέων. 


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Δημήτρης Φούτσιας
β) Τίτλος: Meatball
γ) Έτος Έκδοσης: 2020
δ) Έκδοση: Κάπα Εκδοτική

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: «Meatball» (στα ελληνικά: Ο κεφτές). Το βιβλίο του Δημήτρη Φούτσια τιτλοφορείται στα αγγλικά και πρόκειται για το πρώτο του θεατρικό έργο, το οποίο και παρουσιάστηκε σε θεατρικές σκηνές στην Αθήνα, το 2019 και το 2020 σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα.

Μπορεί ένας κεφτές να γίνει το μήλον της έριδος για έναν καυγά ανάμεσα σε δύο ζευγάρια που εδώ και καιρό έχουν ασπαστεί τον βιγκανισμό; Η απάντηση είναι ναι!!! Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται κάπου στο μέλλον, στον δυτικό πολιτισμό. Οι ζωολογικοί κήποι δεν υπάρχουν πια και οι πολίτες υποχρεώνονται βάσει νόμου, να κάνουν εξετάσεις που πιστοποιούν ότι δεν κατανάλωσαν κρέας. Δύο ζευγάρια θα συναντηθούν και θα δειπνήσουν. Ενώ η νύχτα κυλά ομαλά, ένας κεφτές που θα βρεθεί στο πάτωμα θα πυροδοτήσει έναν ατέλειωτο καυγά ανάμεσα στα ζευγάρια, με τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται. Πως βρέθηκε ο κεφτές στο διαμέρισμα; Υπάρχει κάποιος που τρώει κρυφά κεφτεδάκια; Τι θα γίνει όταν τα ζώα αποφασίσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους;  

Χρειάζεται επιτέλους να ζήσουμε ως σύμμαχοι με τα ζώα. Μονάχα έτσι η ανθρωπότητα έχει μέλλον στη γη. 

Ο συγγραφέας Δημήτρης Φούτσιας παρουσιάζει μια έξυπνη, πρωτότυπη μά και τολμηρή ιστορία που όμοια της, δύσκολα θα συναντήσει κανείς. Με απλή και κατανοητή γραφή ο ίδιος δεν παρουσιάζει μόνο μια κοινωνία στην οποία άνθρωποι και ζώα πλέον έχουν τα ίδια δικαιώματα. Θίγει επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τον κόσμο και την ίδια κοινωνία. Αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, την οικολογία αλλά και την ίδια την ανθρώπινη φύση. Παράλληλα μέσα από τους χαρακτήρες της ιστορίας, αναφέρονται όλα τα εδέσματα που καταναλώνουν οι vegan. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συγγραφέας αναφέρεται αρκετές φορές στον αρχαίο φιλόσοφο Πυθαγόρα, ο οποίος ήταν ο πρώτος vegan.   

Το έργο είναι γραμμένο με θεατρικούς διάλογους και εμπεριέχει δόσεις χιούμορ. Δεν υπάρχουν κεφάλαια ενώ η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Οι τέσσερις χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύ ενδιαφέροντες, με τον καθένα να κουβαλά την δική του ιστορία, τα δικά του μυστικά. Ο καυγάς τους θα τους οδηγήσει σε αναπάντεχες αποκαλύψεις.  

...οποιαδήποτε υπερβολή είναι μικρή σε σχέση με τις κτηνωδίες που έχει κάνει ο άνθρωπος στα ζώα.

Συνοπτικά το βιβλίο του Δημήτρη Φούτσια, «Meatball» είναι μια σύντομη, ευφυέστατη και πρωτότυπη vegan κωμωδία που διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει γρήγορο ρυθμό, ανατροπές αλλά κι ένα σουρεαλιστικό φινάλε. Μπορεί να διαβαστεί από όλους, vegan και μή. Προσωπικά θεωρώ ότι το εξώφυλλο αδικεί λίγο το βιβλίο. Πάραυτα το έργο το αγάπησα και σίγουρα θα αναζητήσω και το επόμενο του συγγραφέα. 
    
Πλοκή: 
Πόσο βιγκανισμό αντέχει η ψυχή μας; Το πράσινο παραμένει το χρώμα της ελπίδας, έτσι δεν είναι; Σε μια κοινωνία «μετασημερινή», όπου τα ζώα πλέον έχουν ίσα δικαιώματα με τους ανθρώπους και η κατανάλωση κρέατος είναι απαγορευμένη, διά νόμου και διά ροπάλου, τέσσερις καθ’ όλα νομοταγείς πολίτες ανακαλύπτουν με φρίκη – ανάμεσά τους – ένα κεφτεδάκι! Ποιος είναι ο ένοχος; Ποιος πάει να τους παγιδεύσει; Ποιος άλλος μπήκε στο σπίτι κρυφά; Το θεατρικό έργο «Meatball» του Δημήτρη Φούτσια, μια μονόπρακτη «κωμωδία vegan», βραβεύτηκε στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Νέων Θεατρικών Συγγραφέων (Ε.Ν.ΘΕ.ΣΥ.) κατά την πρώτη παρουσίαση του έργου στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» τον Ιούλιο του 2019. Τον τόμο συμπληρώνει επίμετρο, γραμμένο από τη Δρ Θεατρολογίας και κριτικό θεάτρου Εύη Προύσαλη.


_______________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει 

1 σχόλιο

  1. Να και κάτι που δεν θα είχα ποτέ υπόψιν. Φαίνεται όντως ενδιαφέρον. Ωραία εναλλακτική βιβλιοπρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή