Η Αναστασία Τοπαλίδου, με καταγωγή από το χωριό Δόξα Διδυμοτείχου, μιλάει για το δεύτερο προσωπικό της μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, με τίτλο «Λίγο πριν συμφιλιωθούμε». Πρόκειται για ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα, που απεικονίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και τη σημασία αυτών στη ζωή του καθενός.
1. «Λίγο πριν συμφιλιωθούμε» τιτλοφορείται το δεύτερο σας μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Τι σας ώθησε να γράψετε την συγκεκριμένη ιστορία;
Καταρχάς ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας. Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο μου και το πρώτο μου μυθιστόρημα που εκδόθηκε. Την ιστορία του την έγραψα πριν πολλά χρόνια εντυπωσιασμένη από την αφήγηση κάποιων γεγονότων που αναφέρονταν σε πρόσωπα και καταστάσεις του παρελθόντος και που μου έδωσαν το έναυσμα ώστε να αφηγηθώ και γω με τη σειρά μου χτίζοντας τους χαρακτήρες των ηρώων της ιστορίας στην οποία τα κεντρικά πρόσωπα είναι ο Μανώλης και η Μαρία.
2. Πόσο καιρό σας πήρε για να ολοκληρώσετε αυτό το βιβλίο;
Η ιστορία την εποχή που γράφτηκε ολοκληρώθηκε γρήγορα επειδή για μένα ήταν μια συναρπαστική διαδρομή κατά την οποία έπασχα και έλπιζα μαζί με τους ήρωες σα να ήταν άνθρωποι που γνώρισα και έζησα από κοντά. Όταν αποφάσισα να το βγάλω στην περιπέτεια της έκδοσης εργάστηκα ένα μικρό χρονικό διάστημα για να διορθώσω αυτά που θεώρησα πως έπρεπε να διορθωθούν, να αποσαφηνιστούν, να πάρουν έκταση, προσπαθώντας να δώσω χαρακτήρες ολοκληρωμένους και αληθινούς.
3. Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας;
Το βιβλίο είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα. Στο εξώφυλλό του αναγράφεται ως κοινωνικό δράμα για να τονιστεί η εσωτερική δράση των ηρώων του. Αλλά δεν είναι μελό, ούτε βαρύγδουπο με περίτεχνα τεχνάσματα για να εντυπωσιάσει. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας να κατανοήσω και εγώ το απρόβλεπτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης και πως οι άνθρωποι επιβιώνουν και συμβιώνουν κουβαλώντας ο καθένας το δικό του σταυρό χωρίς όμως να λείπει η ελπίδα, η χαρά, ο έρωτας και με τη σκέψη πως φως και σκοτάδι πάντα θα εναλλάσσονται.
4. Το εξώφυλλο και ο τίτλος του βιβλίου ήταν επιλογή δική σας ή του εκδοτικού.
Ο τίτλος είναι δικής μου επιλογής και προέκυψε στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας της ιστορίας. Έγινε δεκτός από τον εκδοτικό ως καλός. Το εξώφυλλο είναι αποτέλεσμα του δημιουργικού τμήματος του εκδοτικού και εδώ πρέπει να ομολογήσω πως όταν το είδα την πρώτη φορά ένιωσα σα να είχε αποδοθεί η εικόνα που είχα στο μυαλό μου.
5. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο και τους πρωταγωνιστές του.
Η ιστορία του βιβλίου εκτυλίσσεται στην επαρχία της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μια μικρή πόλη με τους ανθρώπους της να πασκίζουν στον αγώνα της ζωής, να σφίγγουν τα δόντια με τις απώλειές τους και να προχωρούν. Χαίρονται, ερωτεύονται, διασκεδάζουν, ψάχνουν τη θέση τους στο αύριο. Όμως μία γυναίκα, η Μαρία, ζει στα χαλάσματα του πολέμου χωρίς να μπορεί να συμβιβαστεί με τις απώλειές της και ο Μανώλης, το παιδί της, ζει και μεγαλώνει στα χαλάσματα της μητέρας του σε μια σχέση βασανιστική παλεύοντας να απαγκιστρωθεί και να ορίσει τη δική του ζωή. Γύρω από τη σχέση αυτή κινούνται οι υπόλοιποι ήρωες. Η συγκαταβατική Κατερίνα που δεν της αρέσουν τα σχέδια και που θα έχει το θάρρος να γίνει το περιστέρι που θα προσπαθήσει να σώσει τον Μανώλη από τις συμπληγάδες πέτρες, η Χρυσάνθη που ενώνει το σαράκι της με εκείνο της Μαρίας, ο Μιχάλης που μόνο του μέλημα το δίκιο πάνω στη γη, και άλλοι. Μέσα από όλους αυτούς προβάλλεται η ζωή στην επαρχία της εποχής εκείνης, η εξέλιξη, η μετανάστευση, η αστικοποίηση, θίγονται πανανθρώπινα ζητήματα όπως ο πόλεμος, το έγκλημα, η ψυχική ασθένεια. Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος είναι άνθρωποι που φέρουν ό, τι ένα ανθρώπινο πλάσμα κατέχει׃ φως και σκοτάδι, αρετή και κακία, καταστροφή και δημιουργία.
6. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σας είναι άνθρωποι βαθιά πληγωμένοι, που θα επιδιώξουν την συμφιλίωση. Πιστεύετε ότι είναι εύκολη υπόθεση η συμφιλίωση και αν ναι υπάρχει κατάλληλος χρόνος για αυτήν;
Η συμφιλίωση είναι δύσκολη υπόθεση καθώς προϋποθέτει την κατανόηση και τη συμπόνια αλλά και εμπεριέχει τη συγχώρεση. Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν είμαστε έτοιμοι για κανένα από τα παραπάνω θεωρώντας πως είμαστε οι περισσότερο πληγωμένοι επιζητώντας κυρίως λύσεις με τιμωρητική διάθεση. Προσωπική μου διαπίστωση είναι πως σήμερα επειδή προάγεται ο ατομισμός, η συμφιλίωση είναι δυσκολότερη στην εποχή μας. Οι έντονοι ρυθμοί κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, ο σκληρός ανταγωνισμός σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, η οικονομική ανασφάλεια, δυσκολεύουν πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις και δεν ευνοούν τη συμφιλίωση. Δεν ξέρω αν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για αυτήν, ίσως αυτό να εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάποιου και από τον τρόπο και τον χρόνο που αντιδρά στα γεγονότα και τις προκλήσεις. Είμαι σίγουρη όμως πως αργά ή γρήγορα, αυτός που επιθυμεί τη συμφιλίωση θα την επιδιώξει άσχετα από την έκβαση της προσπάθειας κάτι που ταυτόχρονα θα δηλώνει και την ωριμότητα που μία τέτοια κίνηση απαιτεί.
7. Δημιουργήσατε ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ποικιλία των συναισθημάτων. Το φινάλε της ιστορίας είχε προσχεδιαστεί ή διαμορφώθηκε στην πορεία;
Έγραψα την ιστορία ακολουθώντας τους ήρωες στην πορεία τους μέσα στην εξέλιξη των γεγονότων που θα μπορούσαν να είναι αληθινά. Θέλησα να αποτυπώσω τη σκέψη τους και την ψυχή τους, να βάλω λόγια στο στόμα τους που ίσως κάποτε να ειπώθηκαν. Με αυτή την οπτική το φινάλε δεν ήταν προσχεδιασμένο. Ακολούθησε τα πατήματα του κεντρικού ήρωα, του Μανώλη, αφού με αυτόν συνδέεται και το τέλος του βιβλίου. Ο ήρωας φαίνεται να δηλώνει συμβολικά πως μπορεί και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το τέλος και πως μπορεί να αρχίσει χωρίς φόβο έναν καινούργιο κύκλο στη ζωή του.
8. Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Δεν σχεδιάζω είναι η αλήθεια. Και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μου επιτρέπουν να αφιερωθώ στη συγγραφή όσο θα ήθελα. Βέβαια μια ιστορία η οποία και αυτή γράφτηκε πριν μερικά χρόνια με απασχολεί το τωρινό διάστημα και πράγματι επιθυμώ στο μέλλον να εκδοθεί. Παράλληλα ασχολούμαι με το αγαπημένο μου διήγημα, η μικρή φόρμα, ο συμπυκνωμένος λόγος που πρέπει να χωρέσει τα πάντα με συναρπάζει οπότε στο μέλλον θα μου ήταν εξαιρετικά ευχάριστο να δημοσιεύσω ακόμα μία συλλογή διηγημάτων.
Δημοσίευση σχολίου