10 Οκτ 2022

Συνέντευξη με τον εικαστικό Γιάννη Βαρσαμούδη

Ο Γιάννης Βαρσαμούδης ζωγραφίζει και σχεδιάζει πορτρέτα, φιγούρες και τοπία. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς ζωγραφικής. 
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση ζωγραφικής με θεματολογία «Τοπία και Πρόσωπα» που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, συναντήσαμε τον καλλιτέχνη και του θέσαμε τις παρακάτω ερωτήσεις. Η πολιτιστική δράση έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. 
Ονομάζομαι Γιάννης Βαρσαμούδης, γεννήθηκα και ζω στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασα Ηλεκτρολογία στο ΤΕΙ Καβάλας. Ασχολούμαι με τη ζωγραφική καθώς και με τα μαθήματα ζωγραφικής και σκακιού στα δημοτικά σχολεία. Είμαι και προπονητής στο σκάκι, εγγεγραμμένος στα μητρώα προπονητών της ομοσπονδίας. 

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική; 
Αποφάσισα στις αρχές του 2018, ήθελα να ξεκινήσω κάτι δημιουργικό που να με εκφράζει, μου άρεσε και το σχέδιο στη σχολή στο οποίο ήμουν και πολύ καλός. Ξεκίνησα πρώτα με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα και αργότερα μετά από ένα χρόνο, πρόσθεσα χρώμα και ξεκίνησα και τα τοπία. 

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; 
Για μένα η ζωγραφική είναι μια Τέχνη με την οποία μπορείς να εκφραστείς, να δημιουργήσεις χρησιμοποιώντας τη φαντασία και να κάνεις τους άλλους να νοιώσουν όμορφα μέσα από τα έργα σου όπως για παράδειγμα στις εκθέσεις. 

Ποια η πηγή έμπνευσης για τα έργα σας; 
Πηγή έμπνευσης είναι τοπία και πορτρέτα που βγάζω εγώ φωτογραφία. Είναι και το διαδίκτυο, όπως το Google Earth και ιστοσελίδες με μοντέλα για ζωγραφική. 
Πόσο απαιτητική είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός έργου τέχνης και πόσος χρόνος χρειάζεται για την ολοκλήρωση του; 
Είναι αρκετά απαιτητική ειδικά στο ξεκίνημα. Τι χρώματα θα χρησιμοποιήσεις, αν στο πορτρέτο οι σκιάσεις είναι καλές, το χρώμα του χαρτιού... Επίσης η επιλογή του τοπίου είναι δύσκολη υπόθεση καθώς και οι αλλαγές που χρειάζονται για να το ζωγραφίσεις. Π.χ. μια κολώνα ή ένα αυτοκίνητο που μπορεί να είναι περιττά για το αποτέλεσμα που θέλουμε. Ο χρόνος έχει να κάνει σίγουρα με τη δυσκολία του έργου. 

Για να δημιουργήσετε ένα έργο τέχνης, τι εργαλεία/υλικά χρησιμοποιείται;
Χρησιμοποιώ γραφίτη και κάρβουνο στα ασπρόμαυρα, μαλακό παστέλ στα πορτρέτα και φιγούρες, ακουαρέλα και λαδοπαστέλ στα τοπία. Πολύ μεγάλη σημασία έχει η επιλογή χαρτιού, καθώς και η ποιότητα πινέλων και χρωμάτων η οποία πρέπει να είναι πάντα επαγγελματική. 

Υπάρχει κάποιο έργο στο οποίο αντιμετωπίσατε δυσκολίες ως προς την ολοκλήρωση του; 
Ένα πορτρέτο με δυσκόλεψε. Είχε δύσκολη κλίση κεφαλιού σε συνδυασμό με τον φωτισμό, κρατούσε μια γυάλινη σφαίρα με δύσκολη θέση χεριών και δακτύλων. 

Θεωρείτε ότι ο τόπος που ζείτε επηρεάζει σε κάποιο βαθμό την τέχνη σας; 
Πιστεύω ότι η Τέχνη έχει να κάνει και με τη “γεωγραφία” η οποία επηρεάζει σε όλους τους τομείς. Έχουμε πολύ όμορφα τοπία για ζωγραφική και κόσμο που του αρέσει η Τέχνη. Επίσης κάποια από τα έργα μου έχουν ως θέμα την Αλεξανδρούπολη. 
Τον Ιούλιο του 2018 λάβατε μέρος στο American Art Awards όπου και κατακτήσατε την 3η θέση στην κατηγορία «πορτραίτο μη διάσημου προσώπου». Πόσο σημαντική είναι αυτή η στιγμή για έναν καλλιτέχνη; 
Είναι μια πολύ καλή στιγμή διότι επιβραβεύεται η δουλειά του από έμπειρους επαγγελματίες και γίνεται γνωστή πέρα από τη χώρα του. Είναι και ένας τρόπος να γνωρίσει και τη δουλειά άλλων εξαιρετικών καλλιτεχνών.

Η τελευταία σας έκθεση «Τοπία και Πρόσωπα» που έλαβε μέρος πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, είχε μεγάλη επιτυχία. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια; Υπάρχουν σχέδια; 
Ναι υπάρχουν σχέδια, όπως έκθεση με καινούρια θεματολογία και άλλα που έχω κατά νου.

* Η συνέντευξη του εικαστικού Γιάννη Βαρσαμούδη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», το Σάββατο 08.10.2022, φύλλο 17219. Δείτε εδώ την ηλεκτρονική μορφή.

2 σχόλια

  1. Ανώνυμος13/10/22 1:30 π.μ.

    Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη!!! Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετική συνέντευξη του κύριου Βαρσαμούδη και εύστοχες όπως πάντα οι ερωτήσεις σου. Θα προτιμήσω ωστόσο την έκδοση της σελίδας σου. Το έγχρωμο είναι αλλιώς. Συγχαρητήρια όμως που η δουλειά χρόνων αναγνωρίστηκε από τοπικό μέσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή