Ο Γιώργος Κατσέλης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το εκπαιδευτικό του βιβλίο με τίτλο «Η γλώσσας μου: Παίζω και μαθαίνω», το οποίο κυκλοφόρησε το 2002 από τις εκδόσεις Conceptum. Έχει γράψει πάνω από 30 παιδικά βιβλία, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί ενώ το 2015, βιβλίο του βρέθηκε στη βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. «Τα σονέτα του Αυγούστου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα για ενήλικες
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης
β) Τίτλος: Τα σονέτα του Αυγούστου
γ) Έτος Έκδοσης: 2022
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Η πρώτη μου επαφή με τον Γιώργο Κατσέλη έγινε προ τριετίας, όταν στη βιβλιοθήκη του σχολείου που εργαζόμουν εντόπισα κάποια παιδικά του βιβλία. Ένα από αυτά που πήρα στα χέρια μου και διάβασα ήταν «Η βασίλισσα και ο στρατιώτης». Αυτή τη φορά ο συγγραφέας παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο για ενήλικες το οποίο έχει τίτλο «Τα σονέτα του Αυγούστου». Όσο απρόσμενα ήρθε το βιβλίο αυτό στα χέρια μου τόσο η ιστορία του με εξέπληξε ευχάριστα.
«Τα σονέτα του Αυγούστου». Από τον τίτλο και μόνο, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι θα διαβάσει ένα βιβλίο που εντός του θα περιλαμβάνει σονέτα, δηλαδή ποιήματα. Τα σονέτα είναι ποιήματα που μπορούν να μελοποιηθούν. Πρόκειται μάλιστα για ένα είδος ποίησης που έχει ρίζες από την Ιταλία. Το εξώφυλλο του βιβλίου είναι καλοκαιρινό, απλό, λιτό και απέριττο, όπως και η ιστορία του. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο δεν δίνει πολλά στοιχεία για να προϊδεάσει τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει ακριβώς, ωστόσο δημιουργεί ένα μυστήριο, ικανό να τού κεντρίσει το ενδιαφέρον.
Η ίδια η ζωή είναι ένα μεγάλο αίνιγμα
Με ωραία και ποιητική γραφή, ο Γιώργος Κατσέλης παρουσιάζει μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε διαφορετικούς χρόνους και σε δύο πράξεις, με κοινό παρονομαστή το νησί της Σκύρου. Και οι δυο πράξεις διαδραματίζονται τον Αύγουστο του 2000. Στην πρώτη πράξη (=πρωτοπρόσωπη αφήγηση) το πνεύμα του Ρούπερτ Μπρουκ περιφέρεται στη Σκύρο και τα σοκάκια της, παρατηρώντας χαρούμενους και ερωτευμένους ανθρώπους κάτω από το φως του φεγγαριού. Για πέντε νύχτες ο Ρούπερτ θα αναπολήσει στιγμές από τότε που ήταν νέος, όταν έφυγε από την Αγγλία και βρέθηκε στο νησί της Σκύρου, ως στρατιώτης και πολέμησε για την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους. Παράλληλα θα δώσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα της ζωής του. Η δεύτερη πράξη (=τριτοπρόσωπη αφήγηση) διαδραματίζεται πέντε μέρες μετά την εξαφάνιση του πνεύματος του Μπρουκ. Τρεις άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ τους, ο ιπτάμενος Νίκος, ο σμηνίτης Μίλτος και η μυστηριώδης Άλις θα συναντηθούν στη Σκύρο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως κάτι αόρατο τους ενώνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ είναι νοερά δίπλα τους και προσπαθεί να γράψει το τελευταίο σονέτο!!!
Ο Γιώργος Κατσέλης βασιζόμενος στην αληθινή ιστορία του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ και προσθέτοντας στοιχεία μυθοπλασίας, παρασέρνει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις. Παραθέτει, διάσπαρτα στην ιστορία, ποιήματα του Ρούπερτ ενώ αναφέρεται και στην αφορμή που γράφτηκαν αυτά. Επιπρόσθετα ο συγγραφέας δεν θα μπορούσε να μην κάνει ειδική μνεία σε Βρετανούς και Έλληνες ποιητές καθώς και στον μεγάλο πνευματικό της Σκύρου, τον Κωνσταντίνο Φαλτάιτς. Παράλληλα αναφέρεται στην «Όμορφη Εποχή» (Belle Époque) καθώς και σε αυτή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, περιόδους που έζησε ο Άγγλος ποιητής.
Η ζωή μας γεμάτη αναλογίες και υποσχέσεις. Τι θα κάναμε χωρίς την ποίηση και την φαντασία...Ζούμε μέσα από τις αναμνήσεις μας και τις αέναες φαντασιώσεις.
Ο Γιώργος Κατσέλης ταξιδεύει τον αναγνώστη σε Αγγλία, Ταϊτή, Αμβέρσα, Σκύρο, Λήμνο και Καλλίπολη. Έξι σημεία του χάρτη, από τα οποία έζησε και πέρασε ο ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ. Έξι σημεία που στιγμάτισαν τη ζωή του. Ωστόσο μεγαλύτερη αναφορά γίνεται στο νησί της Σκύρου, το ελληνικό νησί στο οποίο έζησε μέχρι το τέλος της ζωή του ο Άγγλος ποιητής. Ο συγγραφέας παρουσιάζει την Σκύρο, τις παραλίες αλλά και τα αξιοθέατα του νησιού (Πλατεία Αιώνιας Ποίησης, Άγαλμα Ρούπερτ, Μώλος κ.α). Οι περιγραφές του μάλιστα είναι ικανές να σέ κάνουν να ερωτευτείς το νησί (προσωπικά αναζήτησα τις τοποθεσίες για να διαπιστώσω ότι είναι υπαρκτές αλλά και να έχω μια εικόνα για αυτές - εντύπωση προκάλεσε ότι τα Βρυκολακονήσια υπάρχουν).
Παράλληλα με την ιστορία, ο συγγραφέας παρουσιάζει τη δουλειά ενός αεροπόρου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, μεταξύ αυτών οι εναέριες προκλήσεις των Τούρκων. Ταυτόχρονα θίγει πολλά θέματα περί ελευθερίας, φιλίας, διαφορετικότητας, έρωτα, πόλεμου, ζωής και θανάτου. Ακόμα και για την ποίηση!!!
Κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει την αίσθηση της ελευθερίας γιατί είναι δική μου ανακάλυψη και επιλογή.
Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει κομβικές χρονολογίες της ζωής του Ρούπερτ Μπρουκ καθώς και τις φήμες που επικρατούσαν για αυτόν. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στα ποιήματα του και στην χρονολογία που εκδόθηκαν αυτά τόσο στην γενέτειρά του όσο και στην ελληνική γλώσσα. Παράλληλα υπάρχουν σημειώσεις του συγγραφέα για κάθε κεφάλαιο όπου και δίνονται έξτρα πληροφορίες για τον ποιητή που δεν υπάρχουν εύκολα στο διαδίκτυο. Όλα τα παραπάνω είναι πολύ ενδιαφέροντα για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτόν τον ρομαντικό ιδεαλιστή ποιητή.
Συνοπτικά «Τα σονέτα του Αυγούστου» του Γιώργου Κατσέλη είναι ένα μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και επιπλέον είναι αφιερωμένο στους Ικάρους της Πολεμικής Αεροπορίας που χάθηκαν ηρωικά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος (αναφορά στο δυστύχημα του Γ. Μπαλταδώρου). Παρά τη πρώτη εναρκτήρια σκηνή που προσωπικά θεώρησα περιττή και το φινάλε του, πρόκειται για μια καλογραμμένη ιστορία για την ποίηση, τον έρωτα και τη διαφορετικότητα, με φόντο το Αιγαίο.
Πλοκή: Απρίλιος του 1915: Ο νεαρός Άγγλος ποιητής Ρούπερτ Μπρουκ φτάνει στην Ελλάδα, για να πολεμήσει στο πλευρό των συμμάχων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο θάνατος θα κόψει άδοξα το νήμα της ζωής του. Τελευταίος και παντοτινός σταθμός του ένα γραφικό νησί στη μέση του Αιγαίου, η Σκύρος. Ωστόσο, ο Μπρουκ στα είκοσι οχτώ του μόλις χρόνια είχε προλάβει να καθιερωθεί στους ποιητικούς κύκλους της Αγγλίας με τα Σονέτα του Πολέμου, να ταξιδέψει ως τις Νότιες Θάλασσες, καταγράφοντας τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις, να ερωτευτεί και να ζήσει έντονα τη ζωή του. Ογδόντα πέντε χρόνια μετά, το ανήσυχο πνεύμα του στρατιώτη ποιητή επιστρέφει για πέντε νύχτες του Αυγούστου στη Σκύρο, για να γνωρίσει τον κόσμο από την αρχή και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που τον βασανίζουν. Ποια αόρατη κλωστή τον δένει με τη μυστηριώδη Αλίς, τον νεαρό Μίλτο και τον ιπτάμενο Νίκο Ντινόπουλο; Και τι άραγε συνδέει τα τρία αυτά πρόσωπα μεταξύ τους; Το τελευταίο σονέτο δεν έχει ακόμη γραφτεί…
* Αναζητήστε το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει