5 Αυγ 2022

5 βιβλιοπροτάσεις από την Μαρία Φωτεινή Χαλαστάνη

Μέσα από αυτήν την στήλη, άνθρωποι της λογοτεχνίας παρουσιάζουν τα πέντε αγαπημένα τους βιβλία. Πρόκειται για πέντε βιβλία που τους άλλαξαν τη ζωή ή βιβλία που για κάποιο λόγο τα θυμούνται μέχρι και σήμερα. Βιβλία που τους έκαναν να αγαπήσουν τη λογοτεχνία αλλά και βιβλία που θεωρούν ότι αξίζουν να διαβαστούν. Η Μαρία Φωτεινή Χαλαστάνη συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Μια πυγολαμπίδα κάτω από τα σκεπάσματα» (εκδόσεις Σιδέρη) παρουσιάζει πέντε αγαπημένα της βιβλία που μπορείτε να βάλετε κι εσείς στη λίστα σας για το φετινό καλοκαίρι. 


︾︾︾︾︾︾︾︾︾︾

Χμ…. τι να διαβάσουμε; Κλασική λογοτεχνία ή «φρέσκα» αναγνώσματα, Έλληνες ή ξένους συγγραφείς; Best sellers ή όχι; Δεν υπάρχουν συνταγές! Γιατί και η κλασική λογοτεχνία μπορεί να έχει πολύ φρέσκα μηνύματα, ιδιαίτερα όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται… Και διότι και στα λιγότερο γνωστά βιβλία, μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς γνώσης και εμπειριών! Πάντως καλοκαίρι χωρίς βιβλίο στην τσάντα παραλίας δεν νοείται. Οι σελίδες που μύρισαν λίγο αντηλιακό, βράχηκαν από αλμύρα και τινάχτηκαν από την άμμο, αυτές είναι οι αγαπημένες μας. Γιατί στην πραγματικότητα αυτές μπερδεύτηκαν με τις πιο ξένοιαστες μέρες και πέρασαν στη δική μας βιωμένη εμπειρία, επηρεάζοντας ακόμα και την θεώρηση του τοπίου γύρω μας… «δε φαίνεται κάπως πιο απειλητικός εκείνος ο βράχος, δεν ακούγεται πιο ύποπτος ο ήχος στις καλαμιές, μετά από το αστυνομικό μυθιστόρημα που μόλις έφτασε στο τέλος; Και ποιος ξέρει τις ιστορίες που κουβαλούν οι επιβάτες εκείνου του πλοίου που έρχεται; Αν μοιάζουν με αυτή της ξενιτεμένης ηρωίδας της αυτοβιογραφίας που κρατάω;» είναι ίσως μερικές από τις σκέψεις που θα μας διαπεράσουν ηλεκτρικά μετά από μια αναγνωστική εμπειρία. 

Οι δικές μου προτάσεις για το καλοκαίρι:

1. 
Οπωσδήποτε ένα graphic novel, για εσάς ή τα μεγαλύτερα παιδιά σας (υπάρχουν φυσικά και τα παραμυθάκια που απευθύνονται στην πρωτοσχολική ηλικία). Πάντως, αν δεν έχετε διαβάσει το Αϊβαλί του Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου), ή το εμβληματικό μυθιστόρημα της Ζέη "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου" δια διασκευαστικής χειρός Δαρλάση-Μαστώρου, ή το εξίσου αριστοτεχνικά διασκευασμένο "Στα Μυστικά του Βάλτου", βάλτε τα στο must-read bucket list και δε θα χάσετε! Γιατί; Ίσως γιατί η γραφιστική αφήγηση και οι εικαστικές τεχνικές αυτού του λογοτεχνικού είδους που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, δημιουργούν πολύ πρόσφορες προϋποθέσεις επικοινωνίας με τις διαφορετικές ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συνθήκες που μεταφέρουν, καθιστώντας διαχρονικά αυτά τα έργα, άρα πολύτιμα αποκτήματα για τη βιβλιοθήκη μας. 

2.
Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες – Delia Owens (Εκδόσεις Δώμα). Όσοι το διάβασαν, ανυπομονούν ήδη για την κινηματογραφική μεταφορά του, όσοι τώρα το ολοκληρώνουν, όπως εγώ, ανυπομονούν για το τέλος του. Μια σπαρακτική ιστορία επιβίωσης και ενηλικίωσης, που έγινε best seller όχι μόνο για την καταιγιστική πλοκή του αλλά και για το ότι η φύση και τα στοιχεία της, συμμετέχουν ενεργά ως πρωταγωνιστές της αφήγησης, πλάθοντας τις εξελίξεις. 466 σελίδες που διαβάζονται βουλιμικά σε μια εβδομάδα περίπου. Θα μπορούσε να τιτλοφορείται… Στα Μυστικά του Βάλτου, αν και στο έργο της Δέλτα κρύβονταν άλλου είδους μυστικά… 

3. 
Αν θέλετε μια συλλογή διηγημάτων, κυκλοφορούν μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ελληνικές τα τελευταία χρόνια. Προτείνω τη συλλογή βραβευμένων διηγημάτων των εκδόσεων Ωκεανός «Μένουμε Σπίτι» όπου φιλοξενείται κι ένα δικό μου ή την ανθολογία του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου «1+821 λέξεις», όπου επίσης συμμετέχω με διήγημά μου ή την ετήσια συλλογή βραβευμένων διηγημάτων της Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας.  Συλλογές Διηγημάτων διατίθενται και στον Ιανό (κάθε χρόνο κυκλοφορεί μια καινούρια). Για μεταφρασμένη νομπελίστρια συγγραφέα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα διηγήματα του βιβλίου "Ακριβή μου ζωή" της Alice Munro. Θεωρείται μάστερ του είδους, η Καναδή Τσέχωφ. Το πιο πιθανό είναι να αναζητήσετε, στη συνέχεια, το σύνολο του έργου της. 

4. Μ. Καραγάτσης. 
Αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο έργο του Μ. Καραγάτση, κάντε στον εαυτό σας αυτό το δώρο. Έχουμε ήδη απολαύσει δύο έργα του σε τηλεοπτικές σειρές, τον Κίτρινο Φάκελο και το Δέκα, ενώ οι λάτρεις του αναμένουν μέσα στο 2023 να προβληθεί και η Μεγάλη Χίμαιρα. Άρτια ψυχογραφήματα που συνομιλούν με τον αναγνώστη κάθε εποχής αλλά και «κοινωνικά ψηφιδωτά» (Χ. Χωμενίδης) που περιέχουν στοιχεία αυτοβιογραφικά αλλά και αστυνομικής δράσης (κάτι σαν την Munro που λέγαμε), δεν είναι ποτέ αργά να βυθιστούμε στις σελίδες τους. 

5. 
Donna Tartt
Περίπου τρία χρόνια πριν, όλοι μιλούσαν για την Καρδερίνα και την ομώνυμη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της βραβευμένης με Pulitzer, Donna Tartt. Ομολογώ ότι δεν το διάβασα (ακόμα), ούτε είδα την ταινία. Όμως όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα ξεχάσω πόσο με στοίχειωσαν τα άλλα δύο βιβλία της, "Ο Μικρός Φίλος" και το παρθενικό της μυθιστόρημα "Η Μυστική Ιστορία" (μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες). 







Ό,τι και να επιλέξετε, να το απολαύσετε στην ξεγνοιασιά ενός ανέφελου καλοκαιριού!

Δημοσίευση σχολίου