Μετά «Το Νόημα της Ζωής» όπου ο Viktor Frankl περιγράφει τις εμπειρίες του στα στρατόπεδα αφανισμού, ο καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής καταφέρνει να βγει νικητής της ζωής παρά τα όσα έζησε λέγοντας «Ναι στη ζωή, ότι κι αν συμβεί» . Τα βιβλία του Viktor Frankl βασίζονται στις χειρόγραφες σημειώσεις του και στις διαλέξεις που πραγματοποίησε σε όλον τον κόσμο, μετά την απελευθέρωση του από το Άουσβιτς, το Νταχάου και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία. Ο Viktor Frankl αναγορεύτηκε ως επίτιμος διδάκτορας αρκετών διεθνών πανεπιστημίων, τιμήθηκε από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία ενώ τα βιβλία του έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα, με την πρώτη αγγλική έκδοση να έχει συμπεριληφθεί στην Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου στον κατάλογο με τα 10 βιβλία που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Viktor Frankl
β) Τίτλος: Ναι στη ζωή
γ) Έτος Έκδοσης: 2022
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Ψυχογιός
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ: Έχεις σκεφτεί ποιο το νόημα της ζωής; Στο πως συμβάλλει σε αυτό ο θάνατος; Η ίδια μας ύπαρξη είναι μοναδική, ιδιαίτερη και διαφορετική από τις άλλες. Η ζωή μας δεν είναι κάτι το δεδομένο, είναι κάτι που οφείλουμε να πραγματώνουμε κάθε στιγμή. Ο Viktor Frankl θεωρεί πως όσο περισσότερες δυσκολίες ανακύπτουν τόσο η ζωή αποκτά νόημα και πως καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τη ζωή του.
Το βιβλίο «Ναι στη ζωή» αποτελεί άτυπα μια συνέχεια του πρώτου βιβλίου «Το Νόημα της Ζωής» με το εξώφυλλο του να είναι αρκετά ελπιδοφόρο και φωτεινό κάνοντας μας να βλέπουμε τη θετική πλευρά της ζωής. Ο Viktor Frankl αφότου έζησε τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος, εννέα μήνες μετά την απελευθέρωσή του από το τελευταίο του στρατόπεδο συγκέντρωσης, άρχισε διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Στις ομιλίες αυτές αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έζησε, που κανένας δεν μπορεί να φανταστεί, στην προπαγάνδα, όπλο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου, επισημαίνοντας παράλληλα το νόημα αλλά και την αξία της ζωής.
Η ευτυχία δεν επιδιώκεται, προκύπτει
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια. Το πρώτο είναι μια εισαγωγή (λίγο μεγάλη) από τον Daniel Goleman, όπου αναφέρεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του Viktor Frankl στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας καθώς και πως βγήκε η φράση «Ναι στη ζωή». Τα υπόλοιπα τρία κεφάλαια είναι τρεις διαλέξεις - σκέψεις - απόψεις του Viktor Frankl που δόθηκαν το καλοκαίρι του 1946 στο Ότακρινγκ. Στο τέλος υπάρχει ένα επίμετρο που γράφτηκε από τον Franz Vesely, γαμπρό του Viktor, που εξηγεί πως οι σημειώσεις του Viktor Frankl πήραν τη μορφή βιβλίου.
Οι διαλέξεις του Viktor Frankl εστιάζουν στα στρατόπεδα που έζησε ο ίδιος και πως η εμπειρία του τότε, τον οδήγησε μετέπειτα να βρει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ο ίδιος μάλιστα καταλήγει μετά από τις τρεις διαλέξεις πως η ζωή αποκτά νόημα μέσω της δημιουργίας, της αγάπης και των δοκιμασιών.
η αγάπη δεν είναι ανταμοιβή· είναι ευλογία. Στο μονοπάτι της αγάπης η ατομικότητα και η μοναδικότητα του ανθρώπου επιβεβαιώνονται χωρίς να απαιτούνται αγώνες
Στην πρώτη διάλεξη ο Viktor Frankl αναφέρεται στην ευτυχία, στην μοίρα, που είναι συχνά απόρροια των δικών μας επιλογών και ενεργειών αλλά και στην αυτοκτονία, η οποία και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απάντηση, δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα. Στην δεύτερη διάλεξη ο Viktor Frankl ισχυρίζεται ότι το νόημα της ζωής μπορεί να έρθει μέσω των πράξεων μας, της αγάπης αλλά και του πόνου, γιατί κι αυτός είναι στοιχείο της ζωής. Η τρίτη διάλεξη ήταν η πιο διορατική καθώς ο Frankl βασιζόμενος στις δύο προηγούμενες διαλέξεις παραθέτει τις σκέψεις του σχετικά με τις ψυχολογικές αντιδράσεις των κρατουμένων στη ζωή στο στρατόπεδο.
Ο Viktor Frankl παρά τα όσα υπέφερε και όλες τις φρικαλεότητες που αντίκρισε μάς λέει να ζήσουμε καλύτερα τη ζωή μας. Να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο και να μην μετανιώνουμε ούτε μια στιγμή. Προσωπικά αυτό θα κρατήσω από το βιβλίο και δεν θα αναφερθώ σε αυτά που δε μου άρεσαν.
η ανθρώπινη ψυχή μοιάζει μερικές φορές με θολωτή αψίδα...δείχνει να γίνεται πιο δυνατή όταν υφίσταται ασυνήθιστη πίεση
Συνοπτικά το βιβλίο «Ναι στη ζωή» είναι ένα διαφορετικό βιβλίο αυτοβελτίωσης, βαθιά στοχαστικό και παράλληλα φωτεινό και ελπιδοφόρο. Αν και ολιγοσέλιδο δεν διαβάζεται εύκολα. Ίσως επειδή γράφτηκε πριν αρκετά χρόνια. Πάραυτα αξίζει να διαβαστεί καθώς περιέχει πολλά μηνύματα για την ζωή και όχι μόνο. Άνθρωποι που βίωσαν κακουχίες, όπως ο Viktor Frankl κατάφεραν να βρουν ελπίδα και νόημα. Άρα μήπως χρειάζεται να δούμε από άλλη οπτική τη ζωή για να βρούμε κι εμείς με τη σειρά μας το Νόημα της Ζωής; Μήπως να λέμε Ναι στη ζωή ότι και αν έρθει στο δρόμο μας;
Πλοκή: ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ Οι επί χρόνια ανέκδοτες διαλέξεις του Βίκτορ Φρανκλ προτείνουν μια αναζήτηση του νοήματος της ζωής που υπερβαίνει τις όποιες αισιόδοξες ή απαισιόδοξες προσεγγίσεις. H ύπαρξη αυτού του βιβλίου είναι ένα μικρό θαύμα. Οι διαλέξεις που περιλαμβάνει δόθηκαν από τον Βίκτορ Φρανκλ το 1946, μόλις εννέα μήνες μετά την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όπου και είχε αντικρίσει κατάματα το φάσμα του θανάτου. Οι διαλέξεις του Φρανκλ δημοσιεύτηκαν τότε από έναν μικρό Γερμανό εκδότη. Ωστόσο, η έκδοση εξαντλήθηκε και εν πολλοίς ξεχάστηκε, έως ότου ο ίδιος εκείνος εκδότης, σχετικά πρόσφατα, την ανέσυρε από τα αρχεία του. Στα χρόνια της ναζιστικής κυριαρχίας στην Αυστρία, το δυνάμει κοινό αυτών των διαλέξεων δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τις απόψεις του Φρανκλ, αντλώντας από αυτές ηθικά ερείσματα και πνευματικά ερεθίσματα. Στα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος περιλαμβάνονταν και οι γονείς του Φρανκλ, καθώς και η έγκυος σύζυγός του. Ωστόσο, παρά τις προσωπικές αυτές τραγωδίες και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των πιο προσφιλών του προσώπων, ο Φρανκλ κατάφερε να εντάξει όλα όσα είχαν συμβεί, στους οικείους του και στον ίδιο, σε μια κοσμοαντίληψη κατάφασης στη ζωή, η οποία αποτυπώνεται τόσο στο πιο γνωστό βιβλίο του, Το νόημα της ζωής, όσο και σε αυτές τις διαλέξεις, λειτουργώντας παρηγορητικά αλλά και εμψυχωτικά για εκατομμύρια αναγνώστες.
* Αναζητήστε το βιβλίο από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου