18 Ιουν 2021

Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

Γράφει ο Νικόλαος Γελατσόρας 


Ήξερες πως η μουσική μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σου; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Η μουσική μπορεί επίσης να επιδράσει σε αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία επιφέροντας ευεργετικές διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό. Έχει αποδειχθεί ότι η εγκεφαλική αιματική ροή είναι ουσιαστικά «πιο ήρεμη» όταν ακούει κανείς το «Va pensiero» από το «Nabucco» του Verdi και το «Libiam nei lieti calici» από το «La Traviata» του Verdi ή το «Gott soll allein mein Herze haben» από το Cantata No.169 του Bach. 


Σε μελέτη που διενεργήθηκε δεν υπήρξε ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην εγκεφαλική αιματική ροή κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και στο άκουσμα της 9ης Συμφωνίας του Beethoven. Καταγράφηκε, επίσης, με τη χαλαρωτική μουσική σημαντική μείωση στα επίπεδα της ανησυχίας των ασθενών στο προεγχειρητικό στάδιο – σε μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα και από τη χορήγηση από το στόμα ηρεμιστικών φαρμάκων. Επιπλέον, η εξέλιξη μετά την εγχείρηση ήταν καλύτερη στην ομάδα των ασθενών που άκουγαν μουσική σε σύγκριση με την ομάδα που ελάμβανε ηρεμιστικά φάρμακα. 

Η υψηλότερη αποτελεσματικότητα και η απουσία φαινομενικά παρενεργειών κάνει τη χαλαρωτική μουσική, μια χρήσιμη εναλλακτική λύση στα ηρεμιστικά φάρμακα. Επιπλέον, υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις μείωσης του stress με τη μουσική. 

Κλινικές μελέτες αποδεικνύουν ότι, ύστερα από 30 λεπτά ανάπαυσης στο κρεβάτι, υπάρχει σημαντική διαφορά στα επίπεδα κορτιζόνης του αίματος ανάμεσα στους αρρώστους που ακούν μουσική και στους άλλους χωρίς μουσική στο περιβάλλον τους. 

Η φωνητική και η ορχηστρική μουσική βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, με το μεγαλύτερο όφελος να προέρχεται από την κλασική μουσική ή τη μουσική για διαλογισμό, ενώ η heavy metal και η techno μουσική δεν είναι απλά αναποτελεσματικές, αλλά μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες και απειλητικές για τη ζωή και μπορεί να αυξήσουν το stress και τις καρδιακές αρρυθμίες. 

Συνεπώς, η μουσική πολλών συνθετών βελτιώνει την ποιότητα ζωής και το επίπεδο της υγείας και πιθανόν επιμηκύνει τη ζωή, ιδίως η μουσική του Bach, του Mozart ή Ιταλών συνθετών. 


Mini Bio: Ο Νικόλαος Γελατσόρας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Λευκάδα, τόπο καταγωγής του. Από μικρή ηλικία λάτρευε το διάβασμα και αυτό αποδείχτηκε στα σχολικά του χρόνια, όντας άριστος μαθητής. Η αστυνομική λογοτεχνία ήταν αφορμή να ασχοληθεί με την εγκληματολογία. Τελικώς ο ίδιος αποφοίτησε από την Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης. Το 2010 μετά και την ολοκλήρωση ειδικότητας του, εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Ζυρίχη και το 2011 έκανε ειδίκευση ως ιατροδικαστής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης. Για ένα χρονικό διάστημα, έγραφε άρθρα στη πρώτη ηλεκτρονική σελίδα του Mens Guide και στη στήλη "Άσκηση & Υγεία". Υπήρξε για δύο χρόνια υπεύθυνος της στήλης "Υγεία" στο περιοδικό Men's Health που επανακυκλοφόρησε μετά το κλείσιμο της ΙΜΑΚΟ. Σήμερα το περιοδικό έχει μετονομαστεί σε Men's Health - Men's Care, με τον ίδιο να είναι υπεύθυνος άρθρων της στήλης "Υγεία".
 

 
** Αν θες κι εσύ να μοιραστείς κάτι δικό σου, κάποια στιγμή σου, την άποψη σου ή οτιδήποτε άλλο, μάθε πως εδώ

Δημοσίευση σχολίου