Ο Patrick Ness πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, το 2012, μέσα από το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Το τέρας έρχεται», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Το 2016 με αφορμή την μεταφορά του βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, με τίτλο «7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα», επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο και χωρίς εικονογράφηση, και πάλι από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 38 χώρες ενώ έχει βραβευτεί σε Ελλάδα, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, ως το καλύτερο και σημαντικότερο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Patrick Ness
β) Τίτλος: Το τέρας έρχεται
γ) Έτος Έκδοσης: 2016
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Πατάκη
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το βιβλίο του Patrick Ness, «Το τέρας έρχεται» ήθελα να το διαβάσω εδώ και πολύ καιρό. Ήταν από εκείνα τα βιβλία που όλο έλεγα θα αγοράσω και τελικά κατέληγα με άλλα. Ώσπου μού δόθηκε η ευκαιρία ή μάλλον καλύτερα η αφορμή, να το αποκτήσω. Στα πλαίσια μιας εργασίας μου, χρειάστηκε να αγοράσω κάποια βιβλία που να μιλάνε για την απώλεια και έτσι «Το τέρας έρχεται» ήρθε στα χέρια μου.
Εκ πρώτης όψεως και λόγω του σκοτεινού εξωφύλλου, θα νομίζει κανείς ότι αυτό το βιβλίο είναι κάποιο είδους θρίλερ. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο ωστόσο είναι ικανή να προϊδεάζει έστω και σε ένα βαθμό τον αναγνώστη για το τι θα διαβάσει.
Ο Patrick Ness, πήρε μια ιδέα της συγγραφέας Σοβόν Ντάουντ και έστησε μια νέα ιστορία με πρωταγωνιστές τον 13χρονο Κόνορ, την μητέρα του, που πάσχει από καρκίνο, την γιαγιά του και ένα τέρας. Από τη μέρα που η μαμά του Κόνορ ξεκίνησε τις θεραπείες, εκείνος κάθε βράδυ, επτά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα βλέπει εφιάλτες. Ώσπου κάποια στιγμή θα έρθει στον ύπνο του ένα τέρας, που δεν είναι αυτό που περίμενε να δει. Ένα δέντρο με πελώρια κλαριά. Το δέντρο θα του πει τρεις ιστορίες με την προϋπόθεση να του πει κι ο Κόνορ άλλη μία. Τρεις ιστορίες που δεν έχουν καλό τέλος. Του Κόνορ όμως κρύβει μια αλήθεια και ένα τέλος, που ούτε ο ίδιος τολμά να παραδεχτεί. Μήπως τελικά το τέρας είναι αληθινό;
Την έκθεση της ζωής σου δεν την γράφεις με λέξεις. Τη γράφεις με πράξεις. Το τι σκέφτεσαι δεν έχει σημασία. Σημασία έχει μόνο το τι κάνεις.
Ο Patrick Ness γράφει αριστοτεχνικά με απλό και μοναδικό τρόπο μια ιστορία γεμάτη εφιάλτες. Εφιάλτες που στην αρχή τρομάζουν τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Κόνορ, που επιζητεί απαντήσεις για το πως και γιατί κλήθηκε αυτό το τέρας στη ζωή του. Από πολύ νωρίς ωστόσο ο Κόνορ θα συνειδητοποιήσει ότι πίσω από το τέρας και τους εφιάλτες, υπάρχει μια σκοτεινή αλήθεια, που αρνιέται να δει.
Παράλληλα με την ιστορία του Κόνορ και τη ζωή της μητέρας του παρουσιάζονται τρεις ιστορίες που αφηγείται το τέρας. Ιστορίες, που έχουν κάτι να πουν στον Κόνορ. Ιστορίες χωρίς διδάγματα. Αλλά ιστορίες που δεν έχουν πάντα ευτυχισμένο τέλος. Ιστορίες για την απληστία, την προδοσία και την απιστία του ανθρώπου. Ιστορίες για άγρια πλάσματα. Ιστορίες που κυνηγούν, δαγκώνουν και σκοτώνουν. Ιστορίες που όταν τις αφήνεις ελεύθερες, ποιος ξέρει τι χάος μπορεί να προκαλέσουν.
Οι ιστορίες είναι σημαντικές. Μπορούν να φανούν πιο σημαντικές από καθετί άλλο. Αν έχουν αλήθεια μέσα τους.
Ο Patrick Ness μέσα από την ιστορία του πραγματεύεται πολλά θέματα. Πως μπορεί ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία, να διαχειριστεί το bullying που δέχεται από τους συμμαθητές του, την αρρώστια της μητέρας του μα και την εγκατάλειψη από τον ίδιο τον πατέρα του;
Εν κατακλείδι, «Το τέρας έρχεται», είναι ένα μικρό βιβλίο, περίπου 200 σελίδων, που πρέπει να διαβαστεί από όλους. Ένα μυθιστόρημα για τους φόβους, την αλήθεια που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε και για την απώλεια. Ένα όμορφο, τρυφερό, συγκινητικό μα συνάμα συγκλονιστικό και σκοτεινό βιβλίο που προκαλεί δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη!!! Από τα λίγα βιβλία που θα θυμάμαι για καιρό και με έκαναν να κλαίω στο φινάλε του.
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου