21 Ιαν 2021

Θέατρο/Review: Αρίστος

 

Μπορεί πλέον, οι περισσότεροι να μην «Μένουμε σπίτι», και να έχουμε επιστρέψει στην καθημερινότητά μας, ωστόσο οι θεατρικές προβολές online συνεχίζονται, μέχρι να ανοίξουν τα θέατρα. Σε μια προσωρινή λύση για να κρατηθεί το θέατρο ζωντανό την εποχή του κορωνοϊού, το Θέατρο Πορεία, ήταν το πρώτο που πρωτοπόρησε (από το πρώτο lockdown) και ξεκίνησε τις Real Time Live Streaming, θεατρικές παραστάσεις του. 

Η πλειοψηφία των θεατρικών παραστάσεων που παρακολούθησα την περσινή χρονιά, ήταν από το Θέατρο Πορεία. Την φετινή χρονιά, το θέατρο Πορεία συνεχίζει να προσφέρει ζωντανά, παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Σειρά λοιπόν έχει ο «Αρίστος», μια βραβευμένη παράσταση, που απαρτίζεται από αγαπημένους ηθοποιούς

«Αρίστος»Το θεατρικό έργο βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Θωμά Κοροβίνη «Ο Γύρος του Θανάτου», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, επικεντρώνεται στη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», ο οποίος το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος» 

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου, μεταφέρει μοναδικά, στιγμές της ζωής του Αριστείδη Παγκρατίδη, από το βιβλίο του Κοροβίνη, στο θεατρικό σανίδι. Το 1968 στη Θεσσαλονίκη, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος μιας ιστορίας που είχε συγκλονίσει όλη την Ελλάδα. Μέχρι και σήμερα, ωστόσο πιστεύεται ότι ο Αριστείδης Παγκατίδης, αλλιώς Αρίστος, αδίκως φυλακίστηκε και εκτελέστηκε. Μέχρι και σήμερα, ο πραγματικός ένοχος, ίσως κυκλοφορεί ελεύθερος. 


Τρεις ηθοποιοί (Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Αθανασόπουλος, Γιάννης Λεάκος), ερμηνεύουν χαρακτήρες, που συνδέονται με τη ζωή του Αρίστου, εξομολογούνται όλες τις στιγμές της ζωής του, από την μικρή ηλικία και μέχρι την στιγμή της εκτέλεσης του, συνθέτωντας με αυτόν τον τρόπο το ποιόν του Αρίστου. Χωρίς πολλά πολλά, με ένα φτωχό, απλό αλλά ιδιαίτερο σκηνικό και μια πολύ καλή σκηνοθεσία από την πλευρά του Παπαγεωργίου, τρεις ηθοποιοί, θα ερμηνεύσουν, εξαιρετικά, πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Αρίστου. 


Ήταν όλα εκπληκτικά. Το στήσιμο, τα κείμενα, οι φωτισμοί, η μουσική (υπόκρουση) ακόμα και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Συγκλονιστική η Φιλαρέτη Κομνηνού, ως μάνα του Αρίστου, με έναν μονόλογο, που συγκινεί. Ο Γιάννης Λεάκος, άγνωστος σε εμένα, ήταν πολύ καλός και αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Ο Γιάννης Αθανασόπουλος, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, ως Γιάννος από τις Άγριες Μέλισσες, απέδειξε ότι είναι πολύ ταλαντούχος και έχει μέλλον.  


Προσωπικά δεν ήξερα σχεδόν τίποτα για τη ζωή του Αρίστου. Αναζήτησα περισσότερες πληροφορίες, μετά το τέλος της παράστασης. Πρόκειται για μια παράσταση, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό και διάρκεια όσο έπρεπε, για να μην κουράσει. Μια παράσταση που φέρνει στο φως, πτυχές της προσωπικότητας του Αρίστου, ικανές να κάνουν, να αναρωτηθεί και ο ίδιος ο θεατής, τι είναι αλήθεια και τι όχι, αν πράγματι ο Αρίστος ήταν ένοχος ή όχι, για το πως έπραξε η αστυνομία και οι πολιτικοί καθώς και για το αν άξιζε στον Αρίστο, αυτό το τραγικό τέλος. 


Εν συντομία, η θεατρική παράσταση, «Αρίστος» είναι μια συγκλονιστική δραματική παράσταση που ρίχνει φως στη ζωή ενός ανθρώπου, μέσα από τα μάτια διαφορετικών ανθρώπων, που συναναστράφηκαν μαζί του. Ένα ψυχογράφημα, χωρίς υπερβολές και με ποικίλα συναισθήματα. Μετά το τέλος της παράστασης, σίγουρα θα αναζητήστε κι εσείς το βιβλίο του Κοροβινή, όπως εγώ!!! Αν σας δοθεί η ευκαιρία να την παρακολουθήσετε στο θέατρο, να το κάνετε!!!  




ΠΛΟΚΗ: Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη "O γύρος του θανάτου" είναι ένα δυναμικό δραματικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην πολυτάραχη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη (1940-1968), ο οποίος συνελήφθη και εκτελέστηκε ως ο Δράκος του Σέιχ Σου. Μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές αφηγήσεις εννέα χαρακτηριστικών προσώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα και το ρόλο που διαδραματίζουν, η αφηγηματική δράση παρακολουθεί το σκηνικό που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Οι συγκλονιστικές, ωμές καταθέσεις των αφηγητών σκιαγραφούν την ψυχολογία των ανθρώπων και συσχετιζόμενες συνθέτουν το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής ενώ παράλληλα ο μυθιστορηματικός χρόνος παρακολουθεί τον κεντρικό ήρωα φωτίζοντας τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη. Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του “Αρίστου”. Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Δημοσίευση σχολίου