19 Δεκ 2020

Θέατρο/Review: Η Μεγάλη Χίμαιρα


«Μένουμε σπίτι», συντροφιά με το Θέατρο Πορεία, που συνεχίζει να προσφέρει στο κοινό, την ευκαιρία να παρακολουθήσει ακόμα μια θεατρική παράσταση, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία πριν περίπου 2,5 χρόνια. Μετά τις παραστάσεις «Γιούγκερμαν», «This is not Romeo & Juliet» και «Ευρυδίκη», σειρά έχει μια παράσταση - σταθμός του θεάτρου ΠορείαΑυτή τη φορά αναβιώνεται ξανά, σε Real Time Live Streaming, η εμβληματική παράσταση «Η Μεγάλη Χίμαιρα».  

«Η Μεγάλη Χίμαιρα» είναι μια θεατρική παράσταση, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα – σταθμός του Μ. Καραγάτση (πραγματικό όνομα: Δημήτρης Ροδόπουλος). Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1936 όμως ευρύτερα γνωστή έγινε η αναθεωρημένη έκδοση του 1953. Το έργο αποτελεί άτυπα, το κλείσιμο της τριλογίας «Γιούγκερμαν - Λιάπκιν - Χίμαιρα», κατά την οποία ο Καραγάτσης, μελετά την προσπάθεια προσαρμογής των ξένων στην ελληνική κοινωνία. Στο τέλος της προσπάθειας αυτής, δημιουργεί τη Μεγάλη Χίμαιρα, την Μαρίνα, γαλλικής καταγωγής, η οποία θα γοητευθεί από την ιστορία της Ελλάδας.  


«Η Μεγάλη Χίμαιρα». Πρωτοδιάβασα το βιβλίο όντας φοιτήτρια. Μέχρι σήμερα, είναι το μοναδικό βιβλίο του Καραγάτση που έχω πιάσει στα χέρια μου και μού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην παρακολουθήσω και την παράσταση. Η Μαρίνα Μπαρέ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια πόλη της Γαλλίας. Πατέρα δεν γνώρισε. Μεγάλωσε με τη μάνα της, που δούλευε ως ιερόδουλη. Όταν η μάνα της φύγει από τη ζωή, η Μαρίνα θα μείνει μόνη, έχοντας ωστόσο μια μεγάλη κληρονομιά να διαχειριστεί. Στην προσπάθεια της να τα αφήσει όλα πίσω, θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τον ελληνικής καταγωγής, Γιάννη, έναν εφοπλιστή. Μαζί του θα ταξιδέψει, θα συναντήσει τις δικές της χίμαιρες, θα ερωτευθεί την Ελλάδα αλλά και την ιστορία της. Όμως οι παλιές πληγές ανοίγουν και η ίδια θα αντιμετωπίσει την δική της χίμαιρα.  


Ο Δημήτρης Τάρλοου συνεχίζει να μεταφέρει μοναδικά, στο θεατρικό σανίδι, ένα ακόμη βιβλίο του Μ.Καραγάτση. Ο Τάρλοου, πήρε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό διαμάντι, και το μετέφερε σχεδόν πιστά στο θέατρο. Εξαιρετική σκηνοθεσία, υπέροχοι ποιητικοί και λογοτεχνικοί, πολλές φορές, διάλογοι, που υπογράφει ο Στρατής Πασχάλης, μελωδική η μουσική της Κατερίνα Πολέμη και ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο σκηνικό. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα στο πως ζωντάνεψαν όλοι εκείνοι οι ήρωες, που κάποτε αγάπησα, όταν διάβαζα το βιβλίο. Την Μαρίνα, τον Γιάννη, τον Μηνά και την Αννεζιώ. Χαρακτήρες που θα ταυτιστείς μαζί τους. Θα ζήσεις όλη τη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση τόσο της ηρωίδας όσο και  των υπόλοιπων χαρακτήρων. Οι ερμηνείες από όλους είναι εξαιρετικές, με την πρωταγωνίστρια, Αλέξανδρα Αϊδίνη, να ξεχωρίζει και να δίνει ρεσιτάλ. Εκπληκτικός και ο Μάξιμος Μουμούρης, που είχα πολύ καιρό να δω ενώ και ο Δημήτρης Μοθωναίος, ήταν έκπληξη. 


Στα αρνητικά της παράστασης τώρα, ήταν όταν μιλούσαν οι ηθοποιοί, στα γαλλικά και στα αγγλικά. Υπήρχαν στιγμές που αδυνατούσα να καταλάβω τι έλεγαν και θα ήθελα μια μετάφραση για να μην χάσω το νόημα της υπόθεσης. 


Εν κατακλείδι «Η Μεγάλη Χίμαιρα» ήταν μια εκπληκτική δραματική παράσταση γεμάτη συναισθήματα και χίμαιρες (=όνειρα), ακόμα και αν αυτές είχαν τραγική κατάληξη. Η παράσταση είναι ένα μεγάλο μάθημα Ελληνικών, αφού ειδική μνεία γίνεται σε μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες της τότε εποχής. 


ΠΛΟΚΗ: "Η μεγάλη χίμαιρα" είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

1 σχόλιο

  1. Ανώνυμος26/2/21 2:21 μ.μ.

    Πολύ ωραία παράσταση, πράγματι. Την είδαμε και εμείς, μας άρεσε πολύ!!! Κλειώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή