100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία από 100 και πάνω συγγραφείς. Μια έκδοση που τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ», που εκδίδει το περιοδικό δρόμου «σχεδία». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για έναν Διαγωνισμό μικροδιηγήματος με τίτλο «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη "Σχεδία"», με στόχο να στηρίξουν, και έμπρακτα, τους συνανθρώπους που «ταξιδεύουν» στη θάλασσα της ταραγμένης σύγχρονης εποχής με μόνη τους σχεδία, τη «Σχεδία».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο
β) Τίτλος: Με μια σχεδία" - "100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία
γ) Έτος Έκδοσης: 2020
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Παρατηρητής Θράκης
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Δυσκολεύομαι να γράψω για αυτό το βιβλίο. Κι αυτό γιατί μου άρεσε περισσότερο από όσο περίμενα. Αρχικά να επισημάνω ότι είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε για καλό σκοπό. Για αυτό το λόγο αξίζουν, φυσικά, συγχαρητήρια στον εκδότη, για όλη αυτήν την πρωτοβουλία και την καλαίσθητη έκδοση. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο με ένα απλό, όμορφο και συνάμα νοσταλγικό εξώφυλλο, αφού απεικονίζει μια γραφομηχανή.
Αφορμή για να γραφτεί αυτό το βιβλίο ήταν ο κορωνοϊός στην χώρα μας και η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Το κλείσιμο των καταστημάτων, η απαγόρευση κυκλοφορίας και των μετακινήσεων, είχαν ως αποτέλεσμα, ώστε να μείνουμε ασφαλείς, να μείνουμε όλοι σπίτι. Έτσι ήρθε η ιδέα ενός διαγωνισμού μικροδιηγήματος για τη στήριξη των ανθρώπων που είναι άστεγοι ή κοινωνικά αποκλεισμένοι που προσπαθούν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε στις 23 Μαρτίου μέσω διαδικτυακού καλέσματος και είχε θερμή ανταπόκριση, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις 1200. Από αυτές 502 κείμενα, παρουσιάζονται σε αυτήν την μοναδική έκδοση.
Πάνω από 400 συγγραφείς, δημιουργήσαν ιστορίες με 100 λέξεις, έχοντας μέσα τη λέξη Σχεδία. Πεντακόσιες δύο μικρές ιστορίες, που είναι ικανές να συγκινήσουν, να σε κάνουν να χαμογελάσεις, να ταξιδέψεις και να νοσταλγήσεις. Ιστορίες σε απλή γλώσσα, κάποιες από αυτές γραμμένες και στην καθαρεύουσα. Ιστορίες βασισμένες ακόμη και σε αληθινά γεγονότα ή και σε γνωστά τραγούδια. Ιστορίες γεμάτες αναμνήσεις.
Αναμνήσεις. Δεν φαίνονται αλλά είναι εκεί. Έτσι είναι οι αναμνήσεις. Αόρατες στους άλλους, καταφέρνουν ως σχεδία να μας διασώζουν στο μέλλον. (Από το διήγημα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, με τίτλο «Η Βαλίτσα»)
Ιστορίες πολύ καλές, με τη Σχεδία να λειτουργεί σαν σανίδα σωτηρίας. «Μια σχεδία που κουβαλά ανθρώπων όνειρα, μα κανείς δεν ξέρει τι θα απογίνουν» αναφέρει στο διήγημά της με τίτλο «Σχεδία η ζωή», η Βαρβάρα Ζώρζου. Σχεδίες ξύλινες, χάρτινες που πλέουν σε θάλασσες, σε ποτάμια ακόμα και σε πόλεις. Σχεδίες γραμμένες από κάποιους ανθρώπους που γνωρίζω και έχω ξανά συναντήσει στην ελληνική λογοτεχνία, αφού έχουν αφήσει το δικό τους λιθαράκι, μεταξύ αυτών, αλφαβητικά οι Ακριβός Κώστας, Αξιώτης Διαμαντής, Βατόπουλος Νίκος, Δεληγιάννη-Τσιουλπά Άννα, Ζουργός Ισίδωρος, Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Καβανόζης Κώστας, Μπαχάς Ιωάννης, Ναούμ Φωτεινή, Ντεμίρη Γεωργία, Σπέγγος Μιχάλης, Χουσνή Έλενα.
Εν κατακλείδι, το βιβλίο με τίτλο «Με μια σχεδία" - "100 λέξεις σε 100 ώρες για τη Σχεδία», είναι μια ανθολογία με ιστορίες γεμάτες ελπίδα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα, οι οποίες διαβάζονται με μια ανάσα. Ένα ταξίδι με βάρκα....τη σχεδία. Ανεβείτε, και σαλπάρετε με δική σας ευθύνη!!! Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στη Shedia και συγκεκριμένα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διογένης ΜΚΟ».
Πλοκή: Η ιστορία της συγκεκριμένης σχεδίας-έκδοσης συνυφαίνεται με την εμφάνιση στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2020 του κορωνοϊού και στη χώρα μας και, ιδίως, με τη λόγω καραντίνας και κλεισίματος στο σπίτι αδυναμία πώλησης της «Σχεδίας». Του περιοδικού δηλαδή της πολυπληθούς στα αστικά κέντρα κοινωνικής ομάδας των αστέγων, που καθιστούσε την ήδη δύσκολη βιωτή τους ακόμη δυσκολότερη, αποστερώντας τους από τους δρόμους προς την αξιοπρέπεια και το μαχητό της λιτής τους επιβίωσης. Από αυτήν τη δεινή πραγματικότητα των αστέγων συμπολιτών αφορμώμενοι, μια ομάδα Κομοτηναίων, τέσσερις συγγραφείς, έγκλειστοι μεν στο σπίτι, με στραμμένο όμως το βλέμμα στην κοινωνία, οι: Σπύρος Κιοσσές, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και συγγραφέας, Φωτεινή Ναούμ, συγγραφέας-αρθρογράφος, Χάρης Μιχαλόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ και ποιητής, Ξανθή-Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, φιλόλογος-επιμελήτρια εκδόσεων, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», ανέλαβαν την πρωτοβουλία για έναν Διαγωνισμό μικροδιηγήματος με τίτλο «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη "Σχεδία"», με στόχο να στηρίξουν, και έμπρακτα, τους συνανθρώπους που «ταξιδεύουν» στη θάλασσα της ταραγμένης σύγχρονης εποχής με μόνη τους σχεδία, τη «Σχεδία». Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα κείμενα που απεστάλησαν ξεπέρασαν τα 1200. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η συμμετοχή στο εγχείρημα (εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας) καταξιωμένων Ελλήνων συγγραφέων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν ασμένως και αμέσως στην πρόσκληση των μελών της επιτροπής. Ακολούθησε η αξιολόγηση των κειμένων από την επιτροπή και από τα 1200 κείμενα προκρίθηκαν προς δημοσίευση τα 424, με τον τελικό αριθμό, μαζί και τα κείμενα των συγγραφέων, να ανέρχεται στα 502. Η συνέχεια της ιστορίας είναι πλέον απτή. Η Ανθολογία μικροδιηγήματος «Με μια Σχεδία», μέσω των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» της εταιρείας 2Κ PROJECT EΠΕ, έλαβε σάρκα και οστά και από σήμερα ξεκινά το δικό της ελεύθερο ταξίδι στη θάλασσα της κοινωνίας των πολιτών. Αυτών των πολιτών που την πρωτοσχεδίασαν σε χαρτί, διάλεξαν και πλάνισαν τα ξύλα της, τα έδεσαν, τα κάρφωσαν και φτιάξαν όλοι μαζί αυτήν την ανέλπιστα όμορφη σχεδία αφύπνισης, διαλόγου κι αλληλεγγύης, καταφέρνοντας σε καιρούς εγκλεισμού και προτάγματος της ατομικής σωτηρίας, με σωσίβια τις λέξεις, να σμιλεύσουν μια ισχυρή νέα συλλογικότητα. Ξανά, όμως, μαζί και τώρα… Γιατί όσοι μας ενέπνευσαν τους «κύκλιους χορούς» της νέας συλλογικότητας, παραμένουν εκεί… Άστεγοι, σε καιρούς κορωνοϊού, ακμαιότατου ακόμη….
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου