16 Ιουλ 2020

Έβρος. Ένας οικολογικός παράδεισος

Ζωοδότης μιας γόνιμης πεδιάδας αλλά και φυσικό σύνορο της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Έβρος αποτελεί μία από τις πιο όμορφες γωνιές της ελληνικής επικράτειας. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, κατάσπαρτη από πλήθος ιστορικών μνημείων που αφηγούνται την πολυτάραχη διαδρομή της από την αρχαιότητα έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους και από το Βυζάντιο έως την Τουρκοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε ο Έβρος από τον Βασίλη Μηνανάκη, στο ομώνυμο ταξιδιωτικό βιβλίο. Ένα μαγευτικό ταξίδι σε εθνικά πάρκα, ιστορικές πόλεις, σημαντικά μοναστήρια, ιστορικά μνημεία και στη φύση.

Ο Έβρος, είναι ένας οικολογικός παράδεισος στην εσχατιά της Θράκης. Για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, ο νομός Έβρος, προσφέρει διακοπές δυνατών συγκινήσεων. Για μένα ο Έβρος, είναι το μέρος, όπου έζησα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάζομαι σήμερα. Έζησα και μεγάλωσα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με τον επιβλητικό Φάρο, που βρίσκεται στην παραλία της. Κατά μήκος της παραλίας, θα βρει κανείς ταβερνάκια με θέα το Αιγαίο.
ΦΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Παίρνοντας τον δασικό δρόμο, (ο δρόμος που περνάει από τις κατοικίες της μειονότητας) κατευθυνόμαστε στον Άβαντα. Σε κάποιο σημείο υπάρχει ένα μικρό δασάκι όπου έχει ένα μικρό ποταμάκι μέσα στα δέντρα. Στην περιοχή αυτή, υπάρχουν πολλά σημεία για να πάρει κανείς μια ανάσα δροσιάς. Η κορυφή Μυτερό, είναι το ψηλότερο σημείο του Άβαντα και η θέα είναι υπέροχη. Η διαδρομή για την κορυφή, έχει αρχαιολογικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Στην πλαγιά του Μυτερού, βρίσκονται τα Κάστρα Άβαντα, που σήμερα διασώζονται μόνο τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. 
ΚΟΡΥΦΗ ΜΥΤΕΡΟ - ΑΒΑΝΤΑΣ. ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Σε απόσταση 20χλμ από την Αλεξανδρούπολη, στο ύψος των Φερών, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει το μοναδικό οικοσύστημα του Δέλτα. Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, στην Τραϊανούπολη, θα σας ενημερώσουν για τα 314 είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στον κορυφαίο υγροτόπο. Παράλληλα μπορούν να το θελήσετε, περιήγηση στο Δέλτα, με βάρκες, ανάμεσα σε κανάλια, νησίδες και κολπίσκους, για bird watching με κιάλια και τηλεσκόπια. Η εμπειρία αυτή θα σας μείνει αξέχαστη. 
ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ - ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στις Φέρες ένα από τα μή προβεβλημένα αξιοθέατα της περιοχής ωστόσο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Πρόκειται για τη Μονή της  Κοσμοσώτειρα ΦερώνΈνας βυζαντινός ναός, που από μονή, μετατράπηκε σε Τζαμί και με την απελευθέρωση της περιοχής έγινε και πάλι χριστιανική εκκλησία. Έχει χαρακτηριστεί ως η Αγιά Σοφιά του Έβρου. 

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΣΜΟΣΩΤΕΙΡΑ ΦΕΡΩΝ
Λίγα χιλιόμετρα μετά τις Φέρες, νοτιοανατολικά της επαρχίας Σουφλίου, βρίσκεται το χωριό μου, το Τριφύλλι. Το χωριό είναι τριγυρισμένο από τις ομορφιές της φύσης. Πηγαίνοντας για Λευκίμμη, στην πίσω πλευρά του χωριού, υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος που σήμερα λίγοι γνωρίζουν (μπορείτε να ρωτήσετε όμως και να περάσετε, εφόσον διαθέτετε αυτοκίνητο). Όποιος τον διαβεί θα συναντήσει την Περιοχή Κρανιές. Πήρε την ονομασία αυτή, γιατί είχε δέντρα κρανιές, που έβγαζαν κράνα, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα για παρασκευή ποτών, γλυκών και μαρμελάδας. Σήμερα, πολλές φορές, πηγαίνω στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία διακρίνεται για την ηρεμία και τη φύση της. 
ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΝΙΕΣ - ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΕΒΡΟΥ (ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΛΕΥΚΙΜΗ)
Λίγα χιλιόμετρα μετά, αξίζει κανείς να επισκεφθεί το βασίλειο των αρπακτικών της Δαδιάς. Στην καρδιά του δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, βρίσκουν καταφύγιο σχεδόν 31 ημερόβια και 8 νυχτόβια είδη αρπακτικών μαζί με άλλα 134 είδη πουλιών, 46 είδη θηλαστικών και 41 είδη αμφίβιων και ερπετών, σε μια Κιβωτό του Νώε 73.000 στρεμμάτων καμωμένη από τραχεία και μαύρη πεύκη, δρυς, ιτιές και λεύκες. Η Δαδιά είναι από τα τελευταία καταφύγια σπάνιων αρπακτικών της Ευρώπης, όπως ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός. Στην περιοχή του πάρκου λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης, ξενώνας και αναψυκτήριο. Από το Κλειστό Παρατηρητήριο Οικοτουριστικού Κέντρου, θα απολαύσετε το μοναδικό θέαμα των αρπακτικών που έρχονται στην ταϊστρα να γευματίσουν μπροστά σας. Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
ΔΑΣΟΣ ΔΑΔΙΑΣ (ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ - ΓΚΙΜΠΡΕΝΑ) - ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Ανεβαίνοντας προς το νομό, φτάνουμε στο Σουφλί, στην πόλη του μεταξιού. Απαραίτητη στάση. Εκεί θα βρείτε το Μουσείο Μεταξιού, στο αρχοντικό Κουρτίδη. Το κτίριο του μουσείου, κατασκευάστηκε το 1883 και σήμερα διακρίνεται τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για την αισθητική του αλλά και το κίτρινο εξωτερικό χρώμα του. Παρακολουθήστε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του μεταξιού κι αγοράστε εργόχειρα από τα εργαστήρια της περιοχής. 
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Τελευταία στάση, στο Διδυμότειχο και στο Βυζαντινό Κάστρο του. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στο Κάστρο και στο καφέ του, γίνεται με τα πόδια. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε όλο το Διδυμότειχο από ψηλά. Βρίσκεται επάνω στην κορυφή του λόφου Καλέ και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα τόσο της Ελληνικής Θράκης όσο και των Βαλκανίων.  Παρά την εξαιρετική θέα, την ιστορία αλλά και την αρχαιολογική του αξία, το ίδιο το κάστρο είναι παραμελημένο, αναξιοποίητο και ανεκμετάλλευτο. Η διαδρομή ωστόσο με τα πόδια, θα κάνει τον επισκέπτη να ανακαλύψει πτυχές της πόλης του Διδυμοτείχου. Εκτός από την κλασική βόλτα στο Κάστρο, αξίζει να περάσει κανείς και το κατώφλι του Βυζαντινού Μουσείου.
ΚΑΣΤΡΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (Η ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ)
ΠΑΡΑΛΙΕΣ: Δροσιστείτε στην πλαζ της Αλεξανδρούπολης, στο Δελφίνι, στην ακτή της Χιλής, στην Ακτή Αγίου Γεωργίου, στην παραλία της Αγίας Παρασκευής Μάκρης ή και στην παραλία Δικελλών. 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Δοκιμάστε τους ψαρομεζέδες, χταπόδι, βάτο αχνιστό, καβουρμά Σουφλίου, ντόπια αλλαντικά και μυζήθρα. Για επιδόρπιο επιλέξτε τα φαρούκ από το ζαχαροπλαστείο Ντορέ, παραδοσιακό σαμάλι, γλυκά του κουταλιού, καριόκες και σουτζούκ λουκούμ. Δοκιμάστε τη γυριστή δαδιώτικη τυρόπιτα στα κάρβουνα με τα επτά φύλλα από τα χεράκια των γυναικών του αγροτουριστικού συνεταιρισμού γυναικών Δαδιάς, "Η Γερακίνα".

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: 

  • Άγιοι Θεοδώροι Άβαντα
  • Άγιος Δημήτριος Ιάνα
  • Λουτρά Τραϊανούπολης
  • Λίμνη Φράγματος Αισύμης - Νίψας
  • Κίρκη

* Η ανάρτηση αποτελεί μια συνέχεια του άρθρου που υπογράφει η Ζέφη Κληρονόμου εδώ. Η πλειοψηφία των κειμένων και του φωτογραφικού αρχείου ανήκουν σε εμένα. 
** Δύο φωτογραφίες ανήκουν στον πεζοπόρο και ιδιοκτήτη των Pic Nic SaladsΣτέλιο Σαββίδη. Δόθηκε άδεια χρήσης τους με σαφή αναφορά προς τον δημιουργό. 


Ένας ακόμη προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Κι αλήθεια είναι ότι αξίζει με το παραπάνω και θα ανταμειφθείτε. Ο Έβρος είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές και για όλο το χρόνο (=& το ταξίδι συνεχίζεται).

1 σχόλιο

  1. Ανώνυμος18/7/20 3:11 π.μ.

    Όμορφο άρθρο. Ταξίδεψα, έστω και νοερά, στον Έβρο μέσα από τις φωτογραφίες και τα σχετικά κείμενά σου.

    Από τα όμορφα Χανιά,
    Βάγια Μπαγιάτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή