14 Ιουλ 2020

Series Review: Το Κόκκινο Ποτάμι

Βασισμένη στην αληθινή ιστορία της τραγωδίας του Ελληνισμού της Ανατολής, το πιο συγκινητικό, καθηλωτικό και επικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσικρινίδη, «Το Κόκκινο Ποτάμι», ζωντανεύει υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη. Η δραματική σειρά εποχής χρηματοδοτήθηκε από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, μεταδόθηκε από τη συχνότητα του Open και αποτελείται από τριάντα ένα επεισόδια. 

Το Κόκκινο Ποτάμι

Πρωταγωνιστούν: Ιωάννης Παπαζήσης, Αναστασία Παντούση, Αργύρης Πανταζάρας, Χαρά Μάτα Γιαννάτου κ.α / Είδος: ΔραματικήΈτος Παραγωγής: 2019 / Season: 1 

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η ιστορία που διηγείται «Το Κόκκινο Ποτάμι» ξεκινά στην κωμόπολη Ακ Νταγ Ματέν του νομού Αγκύρας το Μάιο του 1895. Ξεκινά όταν η οικογένεια του Γεωργίου Παυλίδη αρραβωνιάζει το 12χρονο γιο της, τον Μίλτο, µε την μόλις 9χρονη Ιφιγένεια, κόρη του Μιχάλη Νικολαϊδη. Ένας αρραβώνας σκοπιμότητας, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, καθώς σύμφωνα µε το μουσουλμανικό νόμο αν ένα κορίτσι αρραβωνιαζόταν θεωρείτο ατιμασμένο και δεν επιτρεπόταν να γίνει γυναίκα μουσουλμάνου. Οι επιθέσεις των φανατικών Τούρκων θα αναγκάσουν τις δύο οικογένειες, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Η μοίρα χωρίζει τα παιδιά μέχρι που οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά έπειτα από μια δεκαετία και η ζωή τους θα δεθεί για πάντα μέσα από αναπάντεχα σκληρές στιγμές. Ένας ανθρώπινος έρωτας που πρέπει να ξεπεράσει απάνθρωπες καταστάσεις και συνθήκες βγαλμένες από τον χειρότερο εφιάλτη. Ένας νέος κόσμος θα γεννηθεί με επώδυνο τρόπο μέσα από αυτές τις συνθήκες. Οι δυο νέοι θα ξανασυναντηθούν τυχαία στην Κωνσταντινούπολη 11 χρόνια μετά. Xωρίς να γνωρίζουν την οικογενειακή σχέση που τους δένει, ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Ένας έρωτας που θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά δεινά. Θα καταφέρει ο έρωτας να βγει νικητής;   

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το ομώνυμο βιβλίο, δεν το έχω διαβάσει. Πλέον δεν ξέρω αν χρειάζεται να το κάνω, αφού έχω παρακολουθήσει τη σειρά. Μια σειρά που μετέφερε στην μικρή οθόνη όσο πιστά μπορούσε όλη την βαρβαρότητα των Τούρκων απέναντι στον Ελληνισμό της Ανατολής και την αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων.

Με αφορμή, τα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων, ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, αποφασίζει να μεταφέρει στην μικρή οθόνη το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Χάρη Τσικρινίδη, «Το Κόκκινο Ποτάμι». Η σειρά, επεισόδιο με επεισόδιο, συγκλονίζει, καθηλώνει και συγκινεί. Η σκηνοθεσία και η ενδυματολογία είναι εξαιρετικές, τα σκηνικά ρεαλιστικά, η μουσική υπόκρουση συγκλονιστική (το soundtrack ήταν όλα τα λεφτά), και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι μοναδικές. 

Προσωπικά δεν μου άρεσε ο Ιωάννης Παπαζήσης για το ρόλο του πρωταγωνιστή, ωστόσο σε μερικά επεισόδια, ανάμεσα σε αυτά και το τελευταίο, ο ίδιος, με έκανε να αλλάξω γνώμη. Η επιλογή των υπολοίπων ηθοποιών ήταν πάρα πολύ καλή. Ένα κράμα παλιών με νέων ηθοποιών, έφερε ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα. Συγκλονιστικός ο Στέφανος Κυριακίδης, στο ρόλο του παπά Θεόκλητου. 

Παρά το love story του Μίλτου και της Ιφιγένειας, υπάρχουν πολλές σκηνές βίαιες, αιματηρές και τρομακτικές, που θα κάνουν και τον πιο ασυγκίνητο να λυγίσει. Σκηνές με σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων, που ωχριούν στην πραγματικότητα. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο, γνωρίζουν το φινάλε της σειράς. Αλλά κι αυτοί που δεν το έχουν διαβάσει, γνωρίζουν από την αρχή, ότι πρόκειται για μια σειρά, που έχει για θέμα της, την εξόντωση και τον αφανισμό αθώων Ελλήνων, οι οποίοι σφάχτηκαν και βιάστηκαν, χωρίς έλεος, από τους Τούρκους. Όποιος είναι τυχερός θα ζήσει μα και όποιος θα αφήσει την τελευταία του πνοή στα ιερά χώματα, ο θάνατος τους θα είναι μικρός, μπροστά στη θύμηση και στην αγάπη!!!

Εν συντομία, η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» είναι μια υπερπαραγωγή, που ξετυλίγει τη ζωντανή μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μια δραματική σειρά που γυρνάει πίσω στο χρόνο και σε µια σκληρή εποχή, η οποία χάραξε τη µνήµη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Προσωπικά, μετά τη τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» είναι ότι καλύτερο έχω παρακολουθήσει στην ελληνική τηλεόραση. 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 9/10 

TRAILER:


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. 
Προς Αποφυγή Παρεξηγήσεων περισσότερα εδώ.

Δημοσίευση σχολίου