16 Ιουν 2020

Book Review: Μωβ, το χρώμα της λύπης - Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης

Ο Μηνάς Τσαμπάνης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο πλανήτης του Χαμένου Παραδείσου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016, από τις εκδόσεις Andy's Publishers. Το «Μωβ, το χρώμα της λύπης» αποτελεί το τέταρτο προσωπικό του μυθιστόρημα, το οποίο και υπογράφει μαζί με τον ξάδερφο του, Μανώλη Κομπάνη. 

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μηνάς Τσαμπάνης & Μανώλης Κομπάνης
β) Τίτλος: Μωβ, το χρώμα της λύπης
γ) Έτος Έκδοσης: 2020
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΖΕΝΙΘ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Το νέο βιβλίο του Μηνά Τσαμπάνη, το περίμενα από τότε που είχε κάνει την ανακοίνωση ο ίδιος μέσα από τα προφίλ του σε social media. Μετά τον «Κόκκινο Μαχητής της Γης» και την «Θλιμμένη Πριγκίπισσα των Ωκεανών», ο συγγραφέας επιστρέφει με ένα νέο μυθιστόρημα, το οποίο υπογράφει σε συνεργασία με τον Μανώλη Κομπάνη. 

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου μέσα από τη δράση του FancyOwl.gr έλαβα το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή προς ανάγνωση. Ο τίτλος του από την αρχή με γέμισε απορία, ενώ το εξώφυλλο του μου κέντρισε την προσοχή. Ένα εξώφυλλο όμορφο και στενάχωρο, παράλληλα.   

Σε αυτό το βιβλίο, ο Μηνάς Τσαμπάνης, παρέα με τον Μανώλη Κομπάνη, καταπιάνονται με ένα θέμα που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα. Για την χρήση της τεχνολογίας και των κοινωνικών δικτύων της, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο αλλά και την συμβολή της οικογένειας προς αυτό. 

Η ιστορία εξελίσσεται στην πόλη του Γκριν Φολς. Εκεί όπου μένει η Μέριλιν Φογκς με τη μητέρα της και την μικρή της αδερφή Σούζαν. Η Μέριλιν είναι παιδί χωρισμένων γονιών, η σχέση με τη μητέρα της δεν είναι πολύ καλή, καθώς την θεωρεί ότι ήταν η αιτία που τους άφησε ο πατέρας τους. Μοναδική της φίλη η Κέιτ. Η Κέιτ είναι αυτή που θα δώσει στη Μέριλιν ένα πρόγραμμα ονόματι Τορ, το οποίο απαιτεί εγκατάσταση στον υπολογιστή. Με το τέλος της εγκατάστασης, η Κέιτ θα περιηγηθεί στον Σκοτεινό Ιστό, ανακαλύπτοντας ένα κόσμο διαφορετικό από αυτόν που ήξερε. Σύντομα θα συνδεθεί σε ένα διαδικτυακό φόρουμ και θα αρχίσει να συνομιλεί με έναν άγνωστο που ακούει στο όνομα Μωβ. Σύντομα η Μέριλιν θα ανακαλύψει ότι ο Μωβ ήρθε να στοιχειώσει τη ζωή της. Οι συνέπειες από αυτή τη συνομιλία θα είναι τρομακτικές. Ο Μωβ θα εισβάλει με το έτσι θέλω στη ζωή της Μέριλιν. Έκτοτε δεν θα είναι τίποτα ίδιο. 

Από τις πρώτες σελίδες, οι συγγραφείς παρουσιάζουν δυο φαινομενικά διαφορετικές ιστορίες, που στο τέλος θα καταλήξουν με ένα μοναδικό τρόπο να συνδέονται. Στην πρώτη ιστορία παρουσιάζεται η Μέριλιν, ο οικογενειακός της και ο φιλικός της περίγυρος. Η Μέριλιν θα πάρει το ρίσκο, θα εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα που είναι ικανό να της αλλάξει για πάντα τη ζωή της. Στην δεύτερη ιστορία παρουσιάζεται η ζωή του Μάλκολμ, ενός ανθρώπου που έχει βαρεθεί τη γυναίκα του και τη δουλειά του, μέχρι που γνωρίζει την Ντάνι και αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του. Οι δυο ιστορίες θα είναι γεμάτες ρίσκα, με τους πρωταγωνιστές να κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν τον στόχο τους.


Η ζωή είναι γεμάτη από ρίσκα και αν θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου ή να βιώσεις κάτι που επιθυμείς διακαώς, τότε πρέπει να τα παίρνεις. 

Οι δυο ιστορίες είναι γραμμένες απλά, με την εξέλιξή τους να είναι γρήγορη και καταιγιστική, όπως και οι ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη. Ο Μηνάς και ο Μανώλης, έχουν στήσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που γεμίζει σκέψεις και προβληματισμούς. Άλλωστε η ιστορία που παρουσιάζουν έχει αρκετά ψήγματα αλήθειας. Το φινάλε του δέ είναι τόσο σοκαριστικό και σίγουρα πολύ αληθινό σε κάποιες περιπτώσεις. 

Η χρήση της τεχνολογίας ενίοτε εγκυμονούσε κινδύνους. Μέσα από αυτήν ιστορία λοιπόν, οι δυο συγγραφείς, περνάνε πολλά μηνύματα, με τις εναλλαγές των συναισθημάτων κατά την ανάγνωση να είναι πολλές. Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι μια κοπέλα που δεν έχει καλές σχέσεις με την οικογένεια της. Είναι προσκολλημένη στον υπολογιστή της που όταν της δοθεί η ευκαιρία να διεισδύσει στα άδυτα της τεχνολογίας, θα την αρπάξει και δε θα διστάσει να βουτήξει στα βαθιά. Όμως στο διαδίκτυο ελλοχεύουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και ειδικά στο Σκοτεινό Ιστό. 

Από ένα σημείο και μετά, η ιστορία αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον και νόημα. Ο τρόμος είναι προ των πυλών ενώ οι συνέπειες από την καθημερινή ενασχόληση με το διαδίκτυο πολλές. Παράλληλα με την ιστορία αναδεικνύεται ο ρόλος της οικογένειας, που συμβάλει σημαντικά κατά τη γνώμη μου, ώστε το παιδί να μην είναι ευάλωτο στους κινδύνους του διαδικτύου. Επιπλέον θίγονται ζητήματα φιλίας, καθώς η σχέση των δυο πρωταγωνιστριών Μέριλιν - Κέιτ, θα δοκιμαστεί, μέχρι τέλους. Τέλος αναφορά γίνεται και στην ισότητα των δύο φύλων σε έναν εργασιακό, κατά κύριο λόγο, ανδροκρατούμενο χώρο. 

Σε ακόμη ένα βιβλίο, ο Μηνάς Τσαμπάνης, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Όντας νοσηλευτής κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των νοσηλευτών και στην πολύωρη αλλά εξαντλητική πολλές φορές δουλειά τους. Μέσα από εκεί θίγει και το ιατρικό απόρρητο, το οποίο δεν μπορεί να προσπελαστεί σε καμία περίπτωση. Ακόμα και αν διακυβεύεται η ζωή ενός ανθρώπου. 

Εν κατακλείδι, η νέα ιστορία του Μηνά Τσαμπάνη με τον Μανώλη Κομπάνη, με τίτλο «Μωβ, το χρώμα της λύπης» είναι μια ιστορία με κύριο θέμα της, τους κινδύνους του διαδικτύου. Μια  καλογραμμένη ιστορία που διαβάζεται γρήγορα, χάρη και στα μικρά κεφάλαια, γεμάτη αγωνία, μυστήριο, ανατροπές και ένα γλυκόπικρο φινάλε που θα εύχεται κανείς να μην είναι αληθινό. 

Πλοκή: Στη πόλη του Γκρίν Φολς, η δεκαοχτάχρονη Μέριλιν Φόγκς αποκτά πρόσβαση στο Σκοτεινό Ιστό (Dark Web) όπου γνωρίζεται με έναν άγνωστο ο οποίος της συστήνεται ως Μωβ. Μετά τη διαδικτυακή τους συνομιλία, η κοπέλα αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και αποφασίζει να διακόψει. Εκείνος δεν το αποδέχεται και ένα τρομακτικό παιχνίδι γάτας και ποντικού ξεκινάει. Ένας εφιάλτης ο οποίος θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη Μέριλιν όσο και για το κοντινό της περιβάλλον. Μια ανατριχιαστική ιστορία εμπνευσμένη από τις πασίγνωστες ιστορίες creepypasta για το Dark Web που σίγουρα θα σας καθηλώσει. Τα τέρατα υπάρχουν και ελλοχεύουν στο σκοτάδι.






4 στα 5




* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου