29 Φεβ 2020

Νικητής Διαγωνισμού για το Green Gift Box


10 ΧΡΟΝΙΑ «Οι Δικές μου Στιγμές»!!! Οι συμμετοχές για το δεύτερο κουτί έληξαν και ξεπέρασαν τις 250. Παρόλα αυτά έγκυρες συμμετοχές κρίθηκαν οι 228. Για ακόμη μια φορά παρατηρώ ότι πολλοί δεν διαβάζουν όχι μόνο τους όρους του διαγωνισμού αλλά δεν συμπληρώνουν ορθώς τη φόρμα συμμετοχής, απαραίτητο βήμα ώστε να συμμετέχουν στην τελική κλήρωση. Τέλος πολλά τα ευχαριστώ, για τις συμμετοχές καθώς και σε αυτούς που μπήκαν στο κόπο να αφήσουν ένα σχόλιο και να πουν ένα χρόνια πολλά.  

Η κλήρωση έγινε μέσω του random.org, ο αριθμός που κληρώθηκε είναι το 112 και η νικήτρια που κερδίζει το gift box της Avon είναι η Λασκαρίνα Πλωμαρίτου. Η νικήτρια έχει ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά στο e-mail που δήλωσε.


Μείνετε συντονισμένοι, ακολουθήστε με και στο instagram 
για να μην χάνετε κανέναν διαγωνισμό !!!

27 Φεβ 2020

Νικητής Διαγωνισμού για το βιβλίο «Νουρίν: Η νύχτα που φώτισε τη μέρα»

Ένας ακόμη διαγωνισμός της σελίδας που για μια ακόμη φορά, έτρεξε, μέσω του προσωπικού μου προφίλ στο instagram, φτάνει στο τέλος του. Οι συμμετοχές για άλλη μια φορά δεν κρίθηκαν όλες έγκυρες. Τονίζω ξανά, διαβάστε προσεκτικά τα βήματα για να είναι σωστή και έγκυρη η συμμετοχή σας. Από τα 146 σχόλια-συμμετοχές έγκυρα κρίθηκαν τα 134. Πολλά τα ευχαριστώ για τις συμμετοχές, τα like και τα σχόλια σας. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στις εκδόσεις Ψυχογιός, για την συνεργασία σε αυτόν τον διαγωνισμό.

Η κλήρωση έγινε μέσω του random.org, ο αριθμός που κληρώθηκε είναι το 40 και η νικήτρια που κερδίζει το βιβλίο είναι η Παρασκευή Δημητριάδου. Η νικήτρια έχει ειδοποιηθεί μέσω inbox.

25 Φεβ 2020

Η Μαρία Χόνδρου και οι «Θαμμένες Μνήμες»

Την Βιβή Χατζηκυριάκου την είχα γνωρίσει το 2018, μέσα από τις χειροποίητες δημιουργίες της. Αγάπησα τα book sleeves της και έχω ήδη δύο, που πλέον δεν τα αποχωρίζομαι. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί της και να μου πει λίγα λόγια για το εγχείρημα της αυτό, το οποίο χαίρει θερμής ανταπόκρισης από το κοινό, κυρίως από βιβλιοφάγους. Μπορείτε να δείτε εδώ όλη την συζήτηση μας. 

Σήμερα, συμμετέχω σε μια ιδέα της, που τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα. Ένα νέο βήμα ξεκινάει, λοιπόν, συλλογικό. Μια ομάδα greek book bloggers & bookstagrammers, γνωρίζουν νέους Έλληνες συγγραφείς, νέους τίτλους βιβλίων και προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό. 
Η συγγραφέας που θα σας συστήσω είναι η Μαρία Χόνδρου και το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της «Θαμμένες Μνήμες»Η Μαρία Χονδρού γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή σκηνοθεσίας Λυκούργου Σταυράκου και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αστρονομίας και δημιουργικής γραφής. Της αρέσει να διαβάζει, να γράφει και να κάνει κατασκευές. Διήγημα της περιέχεται στη συλλογή «Ιστορίες κάτω από το γκί», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, Δεκέμβριος 2014. Διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος απο τις εκδόσεις ANIMA, όπου το διήγημα της περιλαμβάνεται στη συλλογή «Σταγόνες του χειμώνα». Τιμήθηκε με έπαινο για το παραμύθι της Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ στο 33ο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, για το έτος 2014, ενώ διακρίθηκε στο διαγωνισμό της VERAMAND LIMITED, όπου διήγημα της με τίτλο «Θολή Πραγματικότητα», περιλαμβάνεται σε συλλογή ηλεκτρονικής μορφής για το έτος 2017. Τον Ιούνιο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις ANIMA, με τίτλο «Ο Μαγικός Κόσμος Της Δριπαικόσας». Το Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της από τις εκδόσεις ANIMA με τίτλο «Θαμμένες Μνήμες».
Με αφορμή το βιβλίο της «Θαμμένες Μνήμες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΝΙΜΑ της έθεσα δύο ερωτήσεις. 

1. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του βιβλίου; 
Είναι αρκετά απαιτητική. Πρέπει να έχεις πρόγραμμα που δυστυχώς για μένα είναι πολύ δύσκολο λόγω υποχρεώσεων. Μου πήρε δύο χρόνια να το ολοκληρώσω. Δε θέλω να πιέζω τον εαυτό μου αν και καμιά φορά σίγουρα χρειάζεται. 

2.  Ποια τα πρώτα συναισθήματα, όταν πήρατε το βιβλίο τυπωμένο στα χέρια σας; 
Δε νομίζω πως υπάρχει κάτι πιο όμορφο, μαγικό από τα όνειρα που παίρνουν μορφή. Ούτε και φτάνουν οι λέξεις για να εκφράσεις, να καλύψεις όλα όσα αισθάνεσαι. 

Πλοκή: Ποιοι είμαστε τελικά; Πόσα γνωρίζουμε για τη ζωή μας… για τον εαυτό μας. Οι μνήμες μας τελικά είναι επιλεκτικές; Ορίζουν ζωές και χτίζουν συρματοπλέγματα ενάντια στο χρόνο; Σε όλα αυτά που ζήσαμε αλλά ποτέ δε μάθαμε. Ή τελικά είναι όλα στημένα. Ένα ανόητο παιχνίδι με τον εαυτό μας. Μήπως τελικά τα σημάδια, αυτά που θεωρούμε κομμάτια διαίσθησης, πυγολαμπίδες στο σκοτάδι, τα έχουμε καρφώσει εμείς οι ίδιοι; Για να θυμηθούμε. Να θυμηθώ. Κανείς δε με ρώτησε τι θέλω. Δε μου έδειξε τις επιλογές. Η ζωή σου. Η ζωή μου. Μάλλον δε χρειάστηκε καν.. δεν υπήρχε θέμα επιλογής. Η μοίρα ήταν ήδη κεντημένη. Δεν ξέρω από ποιον. Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο.



Βρείτε το βιβλίο εδώΕκδοτική ΑΝΙΜΑ | Goodreads | BiblioNet | bookia.gr 
Αγοράστε το βιβλίο από εδώΖαφειρίου Πρωτοπορία | κατά παραγγελία
Δείτε το trailer του βιβλίουFacebook 

22 Φεβ 2020

21 παιχνίδια που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά

Το παιχνίδι αποτελεί μέρος της ζωής ενός παιδιού. Πέρα από τη διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει σ' ένα παιδί, έχει και τον παιδαγωγικό του ρόλο καθώς αποτελεί ένα μέσο κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και ομαδικότητας. Παρόλα αυτά στη σημερινή εποχή ο ρόλος του παιχνιδιού τείνει να υποβαθμιστεί. Οι πολλές δραστηριότητες των παιδιών έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ελάχιστου ή και καθόλου ελεύθερου χρόνου. Ακόμα και σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο, τα παιδιά προτιμούν να τον περάσουν μπροστά από μια ...φωτεινή οθόνη, είτε είναι τηλεόραση είτε υπολογιστής είτε tablet. Επιπλέον σήμερα το παιχνίδι έχει πάρει άλλη μορφή. Δεν αποτελείται από πολλά άτομα σε μια γειτονιά αλλά από ένα ή δύο παιδιά μπροστά από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν μια αφορμή ώστε να θυμηθώ παιχνίδια που έπαιζα όταν ήμουν και εγώ παιδί. Σκοπός της ανάρτησης είναι να υπενθυμίσω σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς τα παιχνίδια αυτά και με τη σειρά τους να τα μεταδώσουν στα σημερινά παιδιά και να τα παίξουν. Πάμε λοιπόν να τα θυμηθούμε ένα ένα, με αλφαβητική σειρά. 
Γαϊτανάκι: Ομαδικό παιχνίδι με ξύλινο κοντάρι και πολύχρωμες κορδέλες. Το γαϊτανάκι αποτελείται από ένα ξύλινο κοντάρι που από την κορυφή του κρέμονται πολύχρωμες κορδέλες. Το κάθε παιδί κρατάει μια κορδέλα και γυρίζουν γύρω από το κοντάρι τραγουδώντας. Για να μην μπερδεύονται οι κορδέλες πρέπει το παιδί να περνά μια φορά μέσα από το ένα παιδί και την άλλη έξω από το επόμενο. 

Γύρω γύρω όλοι: Τα παιδιά πιάνονται από τα χέρια, σχηματίζοντας έναν κύκλο και στη μέση μπαίνει ένα από αυτά. Στη συνέχεια γυρίζουν γύρω γύρω όλοι και τραγουδούν: 

Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης, χέρια πόδια στην γραμμή 
και όλοι κάθονται στη γη κι ο Μανώλης στο σκαμνί. 

Μόλις πουν "κι όλοι κάθονται στη γη", κάθονται κάτω με τα πόδια τεντωμένα προς το κέντρο. Όταν πουν "κι ο Μανώλης στο σκαμνί", κάθεται το παιδί που είναι στο κέντρο
Δαχτυλίδι: Ομαδικό παιχνίδι για κορίτσια. Ένα κορίτσι κάνει τη μάνα και κρατά στα χέρια της ένα δαχτυλίδι, ενώ οι υπόλοιπες κάθονται κυκλικά με τις παλάμες τους ενωμένες. Μόνο ένα κορίτσι βρίσκεται έξω από τον κύκλο και παρακολουθεί. Τα ορίτσια απευθύνονται σε αυτό το κορίτσι με ένα τραγούδι. Όση ώρα διαρκεί το τραγούδι, η μάνα περνά το δαχτυλίδι μέσα από τα χέρια όλων των κοριτσιών και το αφήνει σε ένα από αυτά. Αφού τελειώσει το τραγούδι, ζητά από το κορίτσι που είναι εκτός κύκλου να μαντέψει ποια έχει το δαχτυλίδι στα χέρια της. Αν μαντέψει σωστά, γίνεται αυτή η μάνα. Αν όχι μένει η ίδια και βγαίνει άλλο κορίτσι έξω από τον κύκλο. Το τραγούδι που λένε είναι:

Πού 'ν' το, πού 'ν' το το δαχτυλίδι, 
ψάξε ψάξε δε θα το βρεις. 
Δε θα το βρεις δε θα το βρεις. 
Το δαχτυλίδι που φορείς

Δεν περνάς κυρά Μαρία: Ομαδικό παιχνίδι για κορίτσια. Τα κορίτσια επιλέγουν αυτήν που θα κάνει την κυρά Μαρία, η οποία και στέκεται στη μέση, ενώ οι υπόλοιπες πιάνονται από τα χέρια και σχηματίζουν ένα κύκλο. Όπως στο Γύρω Γύρω όλοι. Τα κορίτσια γυρίζουν γύρω - γύρω και τραγουδούν με την κυρά Μαρία να προσπαθεί να περάσει ανάμεσα τους. Όταν σταματούν να τραγουδούν τα κορίτσια, ακινητοποιούνται και ξεκινά το τραγούδι η κυρά Μαρία, η οποία περπατά μέσα στον κύκλο. Στο τέλος του τραγουδιού η κυρά Μαρία τραγουδάει "Η καλή μου είναι η...". Λέει το όνομα ενός κοριτσιού. Το κορίτσι μόλις ακούσει το όνομα της μπαίνει στον κύκλο και γίνεται η κυρά Μαρία. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όλοι να γίνουν η κυρά Μαρία. Το τραγούδι που λένε είναι: 

Δεν περνάς Κυρά Μαρία δεν περνάς δεν περνάς 
δεν περνάς Κυρά Μαρία δεν περνάς περνάς 

Θε να πάω εις τους κήπους δεν περνώ δεν περνώ 
θε να πάω εις τους κήπους δεν περνώ περνώ 

Τι θα κάνεις εις τους κήπους δεν περνάς δεν περνάς 
τι θα κάνεις εις τους κήπους δεν περνάς περνάς 

Θα μαζέψω δυο βιολέτες δεν περνώ δεν περνώ 
θα μαζέψω δυο βιολέτες δεν περνώ περνώ 

Τι θα κάνεις τις βιολέτες δεν περνάς δεν περνάς 
τι θα κάνεις τις βιολέτες δεν περνάς περνάς 

Θα τις δώσω της καλής μου δεν περνώ δεν περνώ 
θα τις δώσω της καλής μου δεν περνώ δεν περνώ 

Και ποια είναι η καλή σου δεν περνάς δεν περνάς και 
ποια είναι η καλή σου δεν περνάς περνάς 

Η καλή μου είναι η (*) δεν περνώ δεν περνώ 
η καλή μου είναι η (*)  δεν περνώ περνώ

Η μικρή Ελένη: Ομαδικό παιχνίδι για κορίτσια. Τα κορίτσια πιάνονται από τα χέρια σχηματίζοντας έναν κύκλο. Στο κέντρο του, κάθεται η "Ελένη", ένα κοριτσάκι που προσποιείται ότι κλαίει. Τα υπόλοιπα κορίτσια γυρίζουν γύρω της και τραγουδούν. Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, η "Ελένη" μιμείται τις κινήσεις που υπαγορεύουν οι στίχοι του. Μόλις τελειώσει, πηγαίνει να πιάσει ένα από τα κορίτσια του κύκλου, το οποίο θα γίνει η επόμενη "Ελένη". 

Κλέφτες και Αστυνόμοι: Ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, τους κλέφτες καις τους αστυνόμους. Οι αστυνόμοι προσπαθούν να πιάσουν τους κλέφτες και αντίστροφα, ακουμπώντας τους στην πλάτη. Κάποιος παίκτης μπορεί να προφυλαχθεί και να γλυτώσει, αν ακουμπήσει την πλάτη του στον τοίχο ή στο έδαφος. Νικητές είναι αυτοί που θα πιάσουν όλους τους αντίπαλους. 

Κρυφτό: Ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά βγάζουν αυτόν που θα τα φυλάει κι αποφασίζουν μέχρι ποιον αριθμό θα μετρήσει, ώστε να προλάβουν να κρυφτούν. Αυτός που τα φυλάει, ακουμπάει το κεφάλι του σε έναν τοίχο ή οπουδήποτε αλλού, με τα μάτια κλειστά και μετράει δυνατά. 5, 10, 15, 20 έως το 100, δύο φορές, γρήγορα. Όταν τελειώσει το μέτρημα φωνάζει "φτου και βγαίνω". Τότε αρχίζει και ψάχνει τα παιδιά. Μόλις εντοπίζει κάποιο τρέχει στο σημείο που φύλαγε και λέει το όνομα του παιδιού, πχ Φτου ένας Γιάννης. Όποιο παιδί βρίσκει βγαίνει από το παιχνίδι. Το παιχνίδι συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο μέχρι να βρεθούν όλα τα παιδιά. Αν κάποιος προλάβει και φτύσει πρώτος, γλυτώνει από το να τα φυλάει στο επόμενο παιχνίδι. Στο επόμενο παιχνίδι φυλάει το παιδί που βρέθηκε πρώτο από το πρώτο παιχνίδι. Πολλές φορές τα παιδιά συμφωνούν πριν αρχίσει το παιχνίδι πως αν κάποιος προλάβει και φτύσει πριν από αυτόν που τα φυλάει, τότε το παιχνίδι τελειώνει και τα φυλάει ο ίδιος ο παίχτης. 

Κρύο - Ζέστη: Ομαδικό παιχνίδι. Τα παιδιά επιλέγουν ένα συμπαίκτη τους και αυτός βγαίνει από το δωμάτιο. Κατά της διάρκεια της απουσίας τους, οι υπόλοιποι κρύβουν ένα αντικείμενο στο χώρο. Στην συνέχεια τον καλούν μέσα για να το βρει. Όσο εκείνος ψάχνει, τον καθοδηγούν με τις λέξεις "Κρύο" και "Ζέστη". "Ζέστη" όταν πλησιάζει το αντικείμενο, "Ζέστη κάηκες", όταν βρίσκεται πολύ κοντά στο αντικείμενο. Αντίθετα όταν απομακρύνεται από αυτό, του φωνάζουν "Κρύο" ή "Κρύο, παγωνιά", όταν απομακρύνεται πάρα πολύ. Το παιχνίδι σταματά όταν ανακαλύψει ποιο ή που είναι το αντικείμενο. Πολλές φορές τα παιδιά συμφωνούν να έχουν ενημερώσει για το αντικείμενο που πρέπει να βρει το άλλο άτομο.  

Κορόιδο: Ομαδικό παιχνίδι για όλους με μπάλα. Τα παιδιά τα "βγάζουν" για να δουν ποιος θα είναι το κορόιδο. Οι υπόλοιποι σκορπίζονται γύρω του και τον προκαλούν να πιάσει την μπάλα. Όταν τους πλησιάζει, την πετούν σε κάποιο άλλον παίκτη φωνάζοντας "κορόιδο". Όταν αυτός που είναι "κορόιδο"πιάσει τη μπάλα, τότε παύει να είναι το "κορόιδο" και τη θέση του παίρνει αυτός, από τα χέρια του οποίου έφυγε τελευταία φορά η μπάλα. 

Κουτσό: Ομαδικό παιχνίδι με πέτρα κυρίως για κορίτσια. Τα κορίτσια χαράζουν στο έδαφος ένα σχήμα με τετράγωνα (όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα) τα "βγάζουν" για να δουν με ποια σειρά να παίξουν. Αυτή που παίζει πρώτη πετάει την πέτρα στο ένα και στη συνέχεια μπαίνει στο τετράγωνο με το ένα πόδι και πηδώντας πηγαίνει από τετράγωνο σε τετράγωνο. Σε κάποια τετράγωνο πατάει με τα δύο πόδι, το ένα πόδι σε κάθε τετράγωνο. Μόλις φτάσει στο τετράγωνο που είναι η πέτρα, την παίρνει και βγαίνει έξω. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για όλα τα κορίτσια. Αν κάποιο κορίτσι πατήσει σε διαχωριστική γραμμή ή με τα δύο πόδι σε ένα τετράγωνο, χάνει και ακολουθεί η επόμενη παίκτρια. 

Μακριά Γαϊδούρα: Ομαδικό παιχνίδι, με πολλές παραλλαγές, για αγόρια, άνω των 10 ετών. Τα αγόρια χωρίζονται σε δύο ομάδες και επιλέγει η κάθε ομάδα τον αρχηγό τους. Στη συνέχεια τα βγάζουν για να δουν ποια ομάδα θα είναι από κάτω. Ο αρχηγός αυτής της ομάδας στέκεται με την πλάτη στον τοίχο, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας του στέκονται στη σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλο, σκυφτοί, πιασμένοι γερά από τη μέση. Ο πρώτος παίκτης της σειράς πιάνεται από τη μέση του αρχηγού. Οι παίκτες της άλλης ομάδας παίρνουν φόρα και πηδούν με τη σειρά πάνω στη ράχη των παικτών που είναι σκυφτοί και προσπαθούν να κρατηθούν εκεί. Όταν πηδήξει και ο τελευταίος παίκτης, ο αρχηγός τους λέει: Γκατζουλίνα - μαντζουλίνα και στον κώλο σου μια σωλήνα πόσα είναι αυτά; Μόλις τελειώσει την ερώτηση δείχνει κάποια δάκτυλα και εκείνος που τον σηκώνει πρέπει να μαντέψει πόσα είναι. Αν το βρει, τότε η αντίπαλη ομάδα μπαίνει από κάτω αλλιώς το παιχνίδι συνεχίζεται όπως πριν. Αν οι παίκτες δεν καταφέρουν να κρατηθούν και κάποιος πέσει ή ακουμπήσει στο έδαφος, τότε η ομάδα αυτή μπαίνει από κάτω. 

Μηλάκια: Ομαδικό παιχνίδι για όλους με μπάλα. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Χαράζουν δυο γραμμές σε απόσταση 10μ. Η μία ομάδα μοιράζεται στις γραμμές ενώ η άλλη ανάμεσα από αυτές. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας πετούν την μπάλα από τη μία γραμμή στην άλλη με σκοπό να χτυπήσουν τα παιδιά της δεύτερης ομάδας. Αυτοί με τη σειρά τους τρέχουν πάνω κάτω για να αποφύγουν την μπάλα. Αν η μπάλα ακουμπήσει κάποιον παίκτη, αυτός "καίγεται" και βγαίνει από το παιχνίδι. Αν κάποιος προλάβει και πιάσει την μπάλα που ΄ριξε ο αντίπαλος πριν αυτή ακουμπήσει στο έδαφος, κερδίζει ένα "μηλάκι", μια ζωή δηλαδή. Το μηλάκι μπορεί να το κρατήσει για τον εαυτό του ή να βάλει στην μέσα στο παιχνίδι ξανά κάποιο συμπαίκτη του που έχει "καεί". Το παιχνίδι τελειώνει όταν τα παιδιά της δεύτερης ομάδας καούν όλοι. Το παιχνίδι αρχίζει ξανά με τις ομάδες να έχουν αλλάξει ρόλους. 
Πατητό: Ομαδικό παιχνίδι ετοιμότητας. Τα παιδιά βγάζουν το ένα τους πόδι μπροστά και το κολλάνε το ένα δίπλα στο άλλο. Στη συνέχεια φωνάζουν όλοι μαζί ένα δυο τρία στοπ και τινάζονται προς τα πίσω. Ο καθένας τους διαλέγει ένα νούμερο, το οποίο δηλώνει τη σειρά ε την οποία θα παίξουν. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να πατήσει ο ένας τον άλλον, πηδώντας. Φυσικά αυτός ο οποίος προσπαθεί να κάποιος να τον πατήσει, πηδά για να αποφύγει το πάτημα. Όποιο παιδί "πατηθεί", βγαίνει από το παιχνίδι. Νικητής είναι αυτός που θα μείνει στο τέλος. 

Περνά περνά η ΜέλισσαΟμαδικό παιχνίδι για κορίτσια, άνω των 6 ετών. Οι παίκτριες επιλέγουν δύο κορίτσια που θα κάνουν τις μάνες. Αυτές με τη σειρά τους, διαλέγουν για τον εαυτό τους ένα όνομα, το οποιο δεν γνωρίζουν οι υπόλοιπες παίκτριες (πχ ήλιος η μία, θάλασσα η άλλη). Στη συνέχεια η μία μάνα στέκεται απέναντι στην άλλη, σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά σχηματίζοντας καμάρα για να περνούν οι υπόλοιπες. Αρχίζουν να χτυπούν τα χέρια τους και να τραγουδούν. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν μια ουρά το ένα πίσω από το άλλο και περνούν κάτω από τη καμάρα, όσο τραγουδούν οι μάνες. Μόλις τελειώσει το τραγούδι, οι μάνες πιάνουν το παιδί που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή κάτω από τη καμάρα. Του ζητούν να διαλέξει ένα από τα δύο ονομάτα που έχουν οι μάνες. Ανάλογα με το όνομα που θα πει, πηγαίνει πίσω από τη μάνα και πιάνεται από τη μέση της. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μείνει ένα παιδί. Τότε το πιάνουν οι μάνες, η καθεμιά από το ένα χέρι, το τραβούν μπροστά και πίσω και λένε δυνατά: Τι θέλεις; Το παιδί διαλέγει δυνατά και πηγαίνει και αυτό πίσω από τη μάνα που έχει το όνομα . Έτσι σχηματίζονται δυο αλυσίδες, με το ένα παιδί πίσω από το άλλο. Οι δυο μάνες πιάνονται από τα χέρια και τραβιούνται από τα πίσω παιδιά. Σκοπός τους είναι να τραβήξει η μία ομάδα την άλλη και να περάσει μια μάνα από τη γραμμή που βρίσκεται ανάμεσα τους. Νικήτρια η ομάδα που θα τραβήξει την άλλη. 

ΣχοινάκιΟμαδικό παιχνίδι ετοιμότητας, παίζεται κυρίως από κορίτσια. Τα παιδιά τα "βγάζουν" για να δουν ποιες θα γυρνούν το σχοινί. Αυτές με τη σειρά τους τα "βγάζουν" για να δουν ποια θα μπει στο παιχνίδι πρώτη. Στη συνέχεια δύο κορίτσια γυρνούν το σχοινάκι με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται καμάρα. Οι υπόλοιπες πηδούν το σχοινάκι και προσπαθούν να μην τον πατήσουν. Αν κάποια το πατήσει πηγαίνει να γυρίσει αυτή το σχοινί. Αν κάποια κουραστεί μπορεί να βγει για λίγο έξω από το παιχνίδι, χωρίς όμως να πατήσει το σχοινάκι. 

ΤζαμίΟμαδικό παιχνίδι με μπάλα και πέτρες (η μία μικρότερη από την άλλη). Αρχικά οι παίκτες σχηματίζουν δυο ομάδες. Στη συνέχεια χαράσσουν έναν κύκλο και στο κέντρο του τοποθετούν τις πέτρες, την μία πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας πια πυραμίδα. Από το κέντρο του κύκλου μετρούν 10 βήματα και χαράσσουν μια γραμμή. Η πρώτη ομάδα στέκεται πίσω από τις πέτρες και η δεύτερη ομάδα πίσω από τις γραμμές. Κάθε παιδί από τη δεύτερη ομάδα προσπαθεί να ρίξει με μια βολή όλες τις πέτρες με την μπάλα. Αν ρίξει κάποιος  λίγες πέτρες, προσπαθούν οι άλλοι να ρίξουν και τις υπόλοιπες. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει η ομάδα να ρίξει τις πέτρες, παίρνει τη θέση της η πρώτη ομάδα. Όταν κάποιο παιδί ρίξεις τις πέτρες, τότε τα παιδιά της πρώτης γραμμής τις σκορπίζουν μέσα στον κύκλο και προσπαθούν με την μπάλα να "κάψουν" τους αντίπαλους τους. Η δεύτερη ομάδα προσπαθεί να στήσει ξανά την πυραμίδα, να κάνει δηλαδή "Τζαμί". Ο παίκτης που θα τοποθετήσει την τελευταία πέτρα, φωνάζει "Τζαμί" και η ομάδα του κερδίζει. Αν η πρώτη ομάδα καταφέρει να κάψει όλους τους αντιπάλους πριν αυτοί κάνουν Τζαμί, αρχίζει πάλι το παιχνίδι, μόνο που οι ομάδες αλλάζουν θέση. Νικήτρια ομαδα αυτή που θα κάνει τα περισσότερα "Τζαμί".

Τοιχόμηλα: Ομαδικό παιχνίδι με μπάλα. Τα παιδιά σχηματίζουν μια ουρά απέναντι από έναν τοίχο. Το κάθε παιδί πετάει την μπάλα στον τοίχο και όταν αυτή επιστρέφει πρέπει να πηδήξει από πάνω της. Αν η μπάλα τον ακουμπήσει, βγαίνει από την ουρά και στέκεται στον τοίχο, στο σημείο που τα παιδιά πετούν την μπάλα. Αν δεν τον ακουμπήσει πηγαίνει στο τέλος της ουράς και περιμένει να ξανάρθει η σειρά του. Νικητής είναι αυτός που θα μείνει μόνος στην ουρά. 

Τσουβαλοδρομίες Κάθε παιδί μπαίνει σε ένα τσουβάλι και το κρατάει σφικτά για να μην του πέσει. Όλοι οι παίκτες στέκονται στην αφετηρία. Μόλις δοθεί το σύνθημα, ξεκινούν με πηδήματα να φτάσουν στον τερματισμό. Νικητής αυτός που θα φτάσει πρώτος στο σημείο τερματισμού. 

ΤυφλόμυγαΟμαδικό παιχνίδι με μαντήλι. Αφού επιλέξουν τα παιδιά έναν συμπαίκτη τους, του κλείνουν τα μάτια με ένα μαντήλι. Στη συνέχεια γυρίζουν γύρω από αυτόν και του φωνάζουν να τους πιάσει. Μόλις πιάσει κάποιον, προσπαθεί με τα μάτια κλειστά να τον αναγνωρίσει ψηλαφίζοντας τον. Αν τα καταφέρει, το παιδί που έπιασε γίνεται τυφλόμυγα. Αλλιώς παραμένει το ίδιο παιδί.
Σπασμένο τηλέφωνο: Το παιχνίδι είναι κάτι σαν το Ρουκ Ζουκ. Τα παιδιά κάθονται στη σειρά και αυτός που είναι πρώτος λέει κρυφά στο αυτί του δεύτερου μια λέξη. Αυτός την επαναλαμβάνει ψιθυριστά στον τρίτο και συνεχίζουν έτσι μέχρι τον τελευταίο παίχτη. Ο τελευταίος παίχτης επαναλαμβάνει δυνατά τη λέξη και αν είναι σωστή, τότε πηγαίνει πρώτος και βάζει τη δική του λέξη. Αν δεν είναι σωστή, ο πρώτος παίκτης ή όλοι οι παίκτες λένε δυνατά τη λέξη που άκουσαν. 

Στρατιωτάκια - ΑγαλματάκιαΤο παιχνίδι αυτό έχει πολλές ονομασίες και παραλλαγές. Αρχικά τα παιδιά επιλέγουν αυτόν που θα τα φυλάει. Εκείνος στέκεται με το πρόσωπο γυρισμένο στον τοίχο ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται πίσω από μια γραμμή, σε απόσταση από τον τοίχο. Το παιδί που τα φυλάει ρωτάει: Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα είστε όλα στη σειρά; Αν του απαντήσουν "ναι" γυρίζει να το διαπιστώσει. Στη συνέχεια λέει τη φράση πιο γρήγορα. Όσο λέει τη φράση τα παιδιά πίσω του κινούνται προς το μέρος του. Κάθε φορά που γυρνάει πρέπει να μείνουν ακίνητοι, ενώ εκείνος προσπαθεί να τους κάνει να κουνηθούν ή να  γελάσουν. Όσοι γελάσουν ή κουνηθούν βγαίνουν από το παιχνίδι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν βγουν όλοι έξω ή όταν κάποιος ακουμπήσει αυτόν που τα φυλάει, την ώρα που είναι γυρισμένος στον τοίχο. Στην περίπτωση αυτή, τρέχουν όλοι στην αφετήρια για να γλυτώσουν και να τα φυλάει έτσι ο ίδιος παίκτης. Αν όμως καταφέρει να πιάσει κάποιον, τότε τα φυλάει αυτός. 


Εσείς ποια παιχνίδια από αυτά παίζατε; 
Αν παίζατε κάποιο άλλο παιχνίδι, αναφέρετε ποιο!!!

20 Φεβ 2020

CineReview: Ο φάρος (The Lighthouse)

Ο Robert Eggers μετά την ταινία «Η Μάγισσα» (στα αγγλικά: The VVitch: A New-England Folktale, επιστρέφει και υπογράφει μαζί με τον Max Eggers, την ταινία «Ο φάρος», Μια διαπεραστικά σκοτεινή και θυελλώδης ιστορία. Χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μια απίστευτη και ήδη κλασσική. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του 72ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών και τιμήθηκε με το Βραβείο FIPRESCI, της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Ο φάρος (The Lighthouse)
Σκηνοθεσία: Robert Eggers
Πρωταγωνιστούν: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman
Είδος Ταινίας: Δραματική / Φαντασίας / Θρίλερ
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 109΄

ΥΠΟΘΕΣΗΣτη δεύτερη ταινία του, ο Έγκερς αφηγείται μια ιστορία τοποθετημένη στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών, γύρω στο 1890. Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και, τελικά, θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια..

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Από το trailer, η ταινία φάνηκε πολλά υποσχόμενη. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως ταινία θρίλερ. Για αυτούς και μόνο τους λόγους πήγα να παρακολουθήσω την ταινία. Τελικώς δεν ήταν τίποτα από τα δύο. Το μόνο που έσωσε την ταινία ήταν η παρουσία των δύο ηθοποιών, Robert Pattinson και Willem Dafoe

Ένας έμπειρος ναυτικός, ο Thomas Wake και ένας νέος, που θέλει να γίνει φαροφύλακας, ο Ephraim Winslow φτάνουν σε ένα νησί που βρίσκεται καταμεσής του ωκεανού. Η δουλειά τους είναι να φροντίζουν το φάρο και το φως του. Όσο ο καιρός περνάει, οι δύο άντρες θα έρθουν κοντά, θα μαλώσουν, θα μεθύσουν, θα χορέψουν, θα γελάσουν και θα εξομολογηθούν, ο ένας στον άλλο, τα μυστικά τους. Παράλληλα θα ανακαλύψουν τα μυστήρια αυτού του μέρους. Όμως όσο περνάει ο χρόνος θα πρέπει να κρατήσουν τα λογικά τους και να μην παρασυρθούν σε ένα κόσμο τρέλας και παράνοιας. Εκεί δηλαδή που υπάρχουν γοργόνες και σκοτεινά όνειρα. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να φύγουν από αυτό το παράξενο μικρό νησί και τι μυστικά κρύβει ο Φάρος; 


Στα συν της ταινίας, η πολύ καλή σκηνοθεσία, η σκοτεινή και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του, η φωτογραφία, τα σκηνικά και οι εκπληκτικές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου, Robert Pattinson και Willem Dafoe, που παίζουν μόνοι τους. 

Στα μείον της ταινίας, το σενάριο της. Από τις πολλές φαντασιώσεις και τα όνειρα των ηρώων, ο θεατής θα χάσει το νόημα της ταινίας, από το τι είναι αλήθεια και τι όχι και εν τέλει στο τι θέλει να πει ο ποιητής. Η ταινία έχει μυστήριο αλλά δεν ήταν θρίλερ. Μάλλον ήταν ένα ψυχόδραμα. Ο ήχος του Φάρου; εκνευριστικός. Επίσης το φινάλε ήταν μπερδεμένο και με γέμισε απορίες. 

Εν κατακλείδι, το «Ο φάρος», είναι μια ασπρόμαυρη μεταφυσική ταινία, όπου η πραγματικότητα και η φαντασία, η λογική και η τρέλα, γίνονται ένα. Μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό γεμάτο τρέλα, παράνοια, όνειρα και παραισθήσεις. Ο αργός ρυθμός της ταινίας, θα κουράσει υπερβολικά και η κορύφωση δεν θα έρθει ποτέ. Μια ταινία που με τους τόσους συμβολισμούς της, θα σας τρελάνει κυριολεκτικά!!!

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Ναι αν σου αρέσουν ταινίες με συμβολισμούς, οι οποίοι σε κάνουν να σκέφτεσαι.  

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5/10

TRAILER:  
_______________________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε ταινίες που έχω παρακολουθήσει

18 Φεβ 2020

Book Review: Γυναίκες χωρίς έλεος - Camilla Läckberg

Η Camilla Läckberg πρωτοσυστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο, «The Ice Princess» (στα ελληνικά, «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα»), το οποίο και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το 2011. Μέχρι και σήμερα όλα τα αστυνομικά έργα της, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Οι «Γυναίκες χωρίς έλεος», αποτελούν το δωδέκατο βιβλίο της συγγραφέας. 

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Camilla Läckberg
β) Τίτλος:  Γυναίκες χωρίς έλεος
γ) Έτος Έκδοσης: 2019 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η Camilla Läckberg είχε μπει στις αναγνωστικές μου επιλογές, το 2017, με αφορμή τον 1ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας και το βιβλίο της «Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου» που διοργάνωσαν οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Έκτοτε, αν και έχω σχεδόν όλη τη σειρά των βιβλίων της σε pocket size, έχω διαβάσει μόλις δύο βιβλία της συγγραφέας, «Η Παγωμένη Πριγκίπισσα» και «Ο Ιεροκήρυκας»

Σε αυτό το ταξίδι, η συγγραφέας, δεν έχει συνοδοιπόρους της, τη συγγραφέα Έρικα και το alter ego της, τον αστυνομικό επιθεωρητή Πάτρικ. Αφήνει για λίγο το γραφικό ψαροχώρι της Φιελμπάκα και μας ταξιδεύει σε άλλα μέρη της Σουηδίας. Στη Μπρόμα και στο χωριό Σίλμπου. 

Οι «Γυναίκες χωρίς έλεος» είναι από τα βιβλία της συγγραφέως που κέρδισα ανέλπιστα σε διαγωνισμό. Ένα βιβλίο που παρά το ωραίο και αινιγματικό εξώφυλλο του, με κέρδισε περισσότερο για την περίληψη του στο οπισθόφυλλο. Σε αυτό το βιβλίο η Camilla Läckberg καταπιάνεται με ένα θέμα που "καίει". Τη γυναικεία κακοποίηση, σε όλες τις μορφές της, είτε λεκτική, είτε σωματική είτε σεξουαλική, είτε ψυχολογική
Τρεις διαφορετικές ιστορίες. Τρεις γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους με ένα κοινό: έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους άντρες τους. Η Ίνγκριντ Στεν είναι πρώην δημοσιογράφος, που πλέον έχει αφοσιωθεί στον άντρα της Τόμι και το μεγάλωμα της κόρη τους Λουβίσα. Ανακαλύπτει ότι ο άντρας της, την απατάει. Η Μπιργίτα Νίλσον είναι δασκάλα της Λουβίσα και περιμένει να βγει στη σύνταξη. Όταν μετά από καθυστέρηση αποφασίζει να κάνει τις προγραμματισμένες εξετάσεις, μαθαίνει ότι έχει καρκίνο στο μαστό. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι επειδή δεν ήθελα να μαθευτεί ότι ο άντρας της την χτυπά. Η Βικτόρια Μπρούνμπεργκ ξεκίνησε από τη Ρωσία με όνειρα. Εχασε όμως τον άντρα της και αποφάσισε να έρθει στη Σουηδία. Παντρεύτηκε τον Μάλτε, έναν αγρότη, πιστεύοντας ότι θα ζούσε μια καλύτερη ζωή. Ο άντρας της, αποδείχτηκε ότι χειρότερο φανταζόταν. Ένας άνθρωπος που της φέρεται υποτιμητικά και την κρατά κλεισμένη μέσα στο σπίτι. Οι τρεις γυναίκες αποφασίζουν να απεγκλωβιστούν από τους τρεις καταστροφικούς γάμους τους και από θύματα να γίνουν θύτες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να θέσουν σε τέρμα τη ζωή των συζύγων τους. Θα τα καταφέρουν; Θα βρουν το σθένος να τους βγάλουν από τη μέση, χωρίς να τις υποψιαστεί η αστυνομία; 

Η συγγραφέας παρουσιάζει τρεις συγκεκριμένες ιστορίες, με λίγους χαρακτήρες. Τρεις ιστορίες με θύματα τρεις γυναίκες. Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλά δομημένοι, παρουσιάζουν ενδιαφέρον αλλά δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε. Τα κεφάλαια είναι μικρά, οι εναλλαγές αυτών γίνονται πολύ γρήγορα, με έντονο ρυθμό και γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας. Η Camilla Läckberg δεν φλυαρεί, και δεν πλατειάζει. Με τις περιγραφές της, τη μικρή ιστορία αλλά και την απλή γραφή της, δεν κουράζει σε κανένα σημείο. Αποτέλεσμα να διαβάζεται το βιβλίο με περισσότερο ενδιαφέρον. Μάλιστα θα κάνει τον αναγνώστη, να συμπαθήσει και να νιώσει συμπόνια για τις γυναίκες και οργή και θυμό για τους άντρες. 

Εν κατακλείδι, oι «Γυναίκες χωρίς έλεος» είναι μια δυνατή ιστορία, που χάρη στον μικρό της όγκο, σχεδόν 166 σελίδες, διαβάζεται εύκολα, μέσα σε λίγες ώρες, με ενδιαφέρον. Ένα βιβλίο που δεν κουράζει σε κανένα σημείο, με ποικιλία συναισθημάτων και μηνύματα για ένα θέμα-ταμπού που συνεχίζει και απασχολεί. Το φινάλε προδιαγεγραμμένο αλλά προφανώς ο σκοπός της συγγραφέας, είναι να περάσει μηνύματα και κυρίως να ανοίξει πόρτες και στόματα!!!

Πλοκή: Η Camilla Lackberg στη νέα της νουβέλα ανοίγει μία χαραμάδα και μας επιτρέπει να δούμε τι συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες και κλειστά στόματα. ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόµενη δηµοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελµατικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη µια φορά την απατά. Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραµµατισµένες ιατρικές της εξετάσεις για να µην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του µαστού. Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που εµπιστεύτηκε είναι ένας τύραννος. ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ Η µόνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους… 


3 στα 5



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

13 Φεβ 2020

Series Review: Spinning Out

Είναι η πρώτη σειρά που καταφέρνω επιτέλους, να δω στο Netflix. Μετά από καιρό, νομίζω ότι έκανα μια πολύ καλή επιλογή σειράς, την οποία και απόλαυσα. Μια σειρά για το καλλιτεχνικό πατινάζ. To Spinning Out έχει μόλις μία season που ολοκληρώνεται στα δέκα επεισόδια. Παρόλο που είχε ανακοινωθεί μετά τις πολύ καλές κριτικές και η δεύτερη season τελικώς το Netflix αποφάσισε να την αναβάλλει. 

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων, η παραγωγή της σειράς, ζήτησε τη βοήθεια τεσσάρων διακεκριμένων αθλητριών του καλλιτεχνικού πατινάζ: Kim DeGuise Léveillée, Michelle Long,  Elizabeth Putnam και Evelyn Walsh

Spinning Out 


Πρωταγωνιστούν: Kaya Scodelario, Evan Roderick, January Jones, Sarah Wright, 

January Jones / Είδος: Δράμα - Αθλητική / Έτος Παραγωγής: 2020 / Season: 1 


ΥΠΟΘΕΣΗ: Όταν μια άτυχη πτώση απειλεί την καριέρα της στο επαγγελματικό πατινάζ, η Κατ Μπέικερ αρπάζει την ευκαιρία να κυνηγήσει το όνειρό της να φτάσει στους Ολυμπιακούς, ρισκάροντας να χάσει τα πάντα. Το "Spinning Out" ακολουθεί την Κατ καθώς εκείνη παλεύει με τους προσωπικούς της δαίμονες και έρχεται αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις τόσο εντός όσο και εκτός τερέν.    

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η σειρά ήταν για μένα μια έκπληξη. Χωρίς να διαβάσω σχετικές κριτικές, η σειρά μου έκανε το κλικ, από το trailer της, την υπόθεση της αλλά και τους πρωταγωνιστές της. Στην αρχή θεώρησα ότι θα είναι μια επίδειξη του καλλιτεχνικού πατινάζ. Αλλά έπεσα ευχάριστα έξω. Αυτό που είδα και κράτησε μόνο λίγα επεισόδια, δεν το περίμενα.

Μετά από ένα ατύχημα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, η Kat Baker, αποφασίζει να αποσυρθεί από το καλλιτεχνικό πατινάζ. Ο Justin Davis, γόνος εύπορης οικογένειας, μένει χωρίς ταίρι και αποφασίζει να κάνει πρόταση στην Kat ώστε να κατέβουν σε αγώνες διεκδικώντας την πρόκριση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και παράλληλα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Kat αποφασίζει να γίνει ζευγάρι με τον νεαρό, όχι όμως μόνο στον πάγο αλλά και στη ζωή. Μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλα τα εμπόδια ώστε να φτάσουν στην πρόκριση και στο όνειρο. 

Η σειρά παρουσιάζει πολλά θέματα. Μια ιστορία αγάπης, ένα δύσκολο άθλημα, το επαγγελματικό πατινάζ και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες για να φτάσουν στην καταξίωση και στο όνειρο να εκπροσωπήσουν την χώρα τους σε μια Ολυμπιάδα. Παράλληλα η ιστορία θίγει και ένα θέμα που αφορά στην ψυχική υγεία, της πρωταγωνίστριας, τη διπολική διαταραχή. Μια ψυχική ασθένεια που κληρονομεί από την ίδια την μητέρα της. 

Η ιστορία είναι πάρα πολύ καλή και η σειρά παρακολουθείται με ενδιαφέρον. Τα δέκα επεισόδια και η μόλις μία σεζόν, δείχνουν από μόνα τους, ότι η σειρά δεν θα κουράσει, παρόλο που θα ήθελα να δώ την εξέλιξη των χαρακτήρων της. 

Εξαιρετικές χορογραφίες, που αναδεικνύουν και θα κάνουν τον οποιοδήποτε να αγαπήσει το καλλιτεχνικό πατινάζ. Εκπληκτική ενδυματολογία. Ανεπτυγμένοι χαρακτήρες σε μια ιστορία που δεν διαρκεί πολύ, με γρήγορη εξέλιξη και πολύ καλές ερμηνείες. 

Το «Spinning Out» πρόκειται για μια πολύ καλογυρισμένη σειρά με χορογραφίες, πατινάζ που παράλληλα θίγει θέματα ψυχολογικά, οικογενειακά, φυλετικά, περί φιλίας και πλούτου. Δείτε το!!!! Μια σειρά που αγγίζει πολλές πτυχές και περνά το μήνυμα «ποτέ μην τα παρατάς». 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10 

TRAILER:


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. 
Προς Αποφυγή Παρεξηγήσεων περισσότερα εδώ.