3 Οκτ 2019

Σαμοθράκη. Στο νησί του Αιόλου

Αν ο Ροβινσώνας είχε ναυαγήσει στο Αιγαίο, η Σαμοθράκη θα ήταν το νησί του! Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάστηκε η Σαμοθράκη στο βιβλίο του συγγραφέα, Δημήτρη Σταμάτη, στο ομώνυμο βιβλίο. Το νησί του Αιόλου δεν αποτελεί μόνο πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες και Θρακιώτες, αλλά και κατάλληλη τοποθεσία που διαδραματίζονται λογοτεχνικές ιστορίες. Ο Γιάννης Μητράκας μιλάει στο βιβλίο του «Σαμοθράκη μυριαγαπημένη ουρανόεσσα», φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία για τους ήρωες, τους αγώνες τους και την αυτοθυσία τους και παράλληλα προβάλλει τη φύση, τα μνημεία και την παρθένα ομορφιά του νησιού. Ο Κώστας Κρομμύδας επίσης στο βιβλίο του «Ουρανόεσσα»αναφέρεται στην ιστορία του νησιού, στα Καβείρια μυστήρια καθώς και στη Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης. 

Η Σαμοθράκη αποτελεί νησί του Θρακικού πελάγους και απέχει ελάχιστα μίλια από την πόλη μου, την Αλεξανδρούπολη. Ο καιρός για Σεπτέμβρη μήνα άλλωστε ακόμα, είναι ιδανικός ώστε τα Σαββατοκύριακα μου, να έχω την ευκαιρία για μικρές αποδράσεις και παράλληλα να κάνω μίνι διακοπές, οι οποίες δεν είχαν γίνει το φετινό καλοκαίρι.

Τι κι αν η ακτοπλοϊκή του γραμμή είναι ένα πρόβλημα πολλών χρόνων. Φέτος μετά από αρκετό καιρό, αποτέλεσε ιδανική επιλογή και για μένα. Μια μικρή απόδραση λοιπόν στη Σαμοθράκη. Πάμε λοιπόν μια μικρή ξενάγηση στα μέρη που περπάτησα.

Το όνομα του νησιού είναι σύνθετο. Από την προελληνική λέξη «σάος» που σημαίνει ύψος και Θράκη. Άρα Σαμοθράκη είναι η υψηλή Θράκη. Στη Σαμοθράκη δεσπόζει το πράσινο, η άγρια φύση, οι καταρράκτες, οι απότομες πλαγιές και οι βάθρες. Η Σαμοθράκη είναι κυρίως γνωστή για το φτερωτό άγαλμα της Νίκης της. το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Σήμερα η Νίκη της Σαμοθράκης, στέκει στο Λούβρο, στο Παρίσι, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ίσως επιστρέψει εκεί που ανήκει.    

Το καταπράσινο νησί του βορείου Αιγαίου είναι διεθνώς γνωστό για τα πυκνά δάση του, τα πολλά νερά του, τα άγρια φαράγγια με τις διαδρομές canyoning, και βεβαίως για τη Νίκη της Σαμοθράκης και το Ιερό των Μεγάλων θεών. (Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Σταμάτη)

Φτάνοντας στο λιμάνι της Καμαριώτησας, κατεβαίνουμε από το πλοίο. Έχοντας μαζί μας ένα μηχανάκι (2 άτομα) και 2 backpack (ένα η κάθε μία), παίρνουμε το δρόμο της Επαρχιακή Οδού Καμαριώτησας - Λακώμματος και κατευθυνόμαστε στα Αλώνια, ένα μικρό χωριό της Σαμοθράκης, που είναι και το μέρος διαμονής μας. Ένα παραδοσιακό χωριό, με όλη τη σημασία της λέξης. Μέσα στο χωριό υπάρχει πλέον ένα εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο σχολείο. Γύρω από το χωριό, υπάρχει ένα στρατόπεδο Μονή Αγίου Αθανασίου που αποτελεί μετόχι της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους

Το παλιό σχολείο στα Αλώνια. 
Στο μοναδικό πλέον καφενείο - μπαρ του χωριού, μαζεύονται οι εναπομείναντες κάτοικοι του. Σε αυτό το καφενείο γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη. Τα βράδια τα τραγούδια του ηχούν δυνατά και όλοι σιγοτραγουδούν. 

Για το χωριό αυτό, ο Κυριάκος Δεμετσιώτης έγραψε στην ποιητική του συλλογή με τίτλο "Τραγούδια της φύσης" το εξής: Α Λ Ω Ν Ι Α πανέμορφο χωριό μέ τά φυσικά σου τά στολίδια μέ τίς ορτάνσες σου τά φλισκούνια καί τά χαμομήλια μπορεί τής ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ τ' άλλα χωριά της νάναι ωραία μά τ' ΑΛΩΝΙΑ τής Μάνας Γής είναι ή ζωγραφιά Η ΠΑΝΩΡΑΙΑ
Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο

Και από τα Αλώνια....στα σαλόνια. Τα "σαλόνια" είναι η Χώρα. Δέκα λεπτά, από τα Αλώνια. Εκεί θα πιούμε τον πρώτο καφέ, στο καφέ Μελτέμι. Και μετά θα ανηφορίσουμε για την Παλαιόπολη, εκεί που βρίσκεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, ένα από τα αξιοσημείωτα αξιοθέατα του νησιού. Το Ιερό των Μεγάλων Θεών είναι το πιο σημαντικό σημείο του νησιού. Ένας αρχαιολογικός χώρος αφιερωμένος στη λατρεία και τη θρησκεία των Μεγάλων Θεών. Εκεί τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια. 
Ιερό Μεγάλων Θεών

Οι παραλίες της Σαμοθράκης είναι γεμάτες με πέτρες και βότσαλα. Όμως στο νοτιότερο μέρος του νησιού, υπάρχει ίσως η πιο τέλεια παραλία που έχω επισκεφτεί ποτέ. Με θέα την Ίμβρο και την Τένεδο. Η Παχιά Άμμος, αποτελεί ίσως και την μοναδική παραλία του νησιού με άμμο. Άλλη μια παραλία με άμμο είναι και ο Βάτος, η πρόσβαση ωστόσο εκεί γίνεται με μικρό καράβι, που δεν είναι πάντα διαθέσιμο. Εναλλακτικά πολλοί προτιμούν να κάνουν μια βουτιά στις ξακούστες βάθρες ή και καταρράκτες της Σαμοθράκης. Στα βόρεια του νησιού οι πιο γνωστές είναι οι Βάθρες Παράδεισος, η Γριά Βάθρα, η Βάθρα Γρηγοράκη καθώς και το Φαράγγι του Φονιά. Στα νότια του νησιού, οι Βάθρες Ξηροπόταμος. 

Παραλία Παχιά Άμμος
Βάθρες Ξηροπόταμος

Γριά Βάθρα

Για καφέ ή ποτό μπορεί κανείς να επισκεφθεί στο κέντρο, τις καφετέριες Μελτέμι, Πύργος, Λευκός Πύργος και το καφενείο της Σταυρούλας, με το μερακλίδικο ελληνικό καφέ της. Στην Καμαριώτησα γνωστές καφετέριες είναι το Καρνάγιο, Aktaion, Le Chocolat και Modus Vivendi.

Για φαγητό, η καλύτερη πίτσα στο νησί, βρίσκεται στη Καμαριώτησα και στο Φουρνέλο. Εκεί θα βρει κανείς και την Καντίνα "Ο Σπύρος" με τα εξαιρετικά σουβλάκια του. Στη Χώρα, αξίζει να επισκεφθεί κανείς την ταβέρνα το Στενάκι, όπου μπορεί να γευτεί και τοπικούς μεζέδες. Ωραίο σπιτικό φαγητό και σε καλές τιμές θα βρει κανείς στο καφενείο της Σταυρούλας. Το καλύτερο όμως φαγητό θα το βρει κανείς 30 λεπτά μακριά από το κέντρο του νησιού.....στις ταβέρνες του Προφήτη Ηλία. Στην ταβέρνα ο Βράχος, θα βρει κανείς το φημισμένο και καλύτερο κατσίκι του νησιού. 

Τα καλύτερα γλυκά θα τα βρει κανείς στο Ζαχαροπλαστείο Η Σαμοθράκη, που βρίσκεται στο κέντρο ακριβώς καθώς και στο καφέ Λευκός Πύργος

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:

  • Κάστρο των Γατελούζων αλλιώς και Κάστρο της Σαμοθράκης
  • Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης
  • Το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας
  • Όρος Σάος

Ένας ακόμη προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Κι αλήθεια είναι ότι αξίζει με το παραπάνω και θα ανταμειφθείτε. Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί για τους λάτρεις της φύσης που δεν θα θέλουν να αφήσουν γιατί έχει και θάλασσα (=& το ταξίδι συνεχίζεται).

1 σχόλιο

  1. Ανώνυμος27/2/20 2:15 μ.μ.

    Όμορφη παρουσίαση του νησιού μας. Συγχαρητήρια πολλά, για την εξαίρετη σελίδα σου.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς, Σταυρούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή