Σίγουρα δεν αποτελώ γνώστρια του να σου πω, πως θα φτιάξεις το βιογραφικό σου. Μπορώ να σου πω όμως, πως με τη βοήθεια σεμιναρίων που παρακολούθησα, έχω βοηθηθεί πάρα πολύ στο να «χτίσω» το δικό μου βιογραφικό. Παλαιότερα, είχα κάνει μια ανάρτηση που αφορούσε σε κάποιες συμβουλές για μια συνέντευξη καθώς και τις πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να σας γίνουν και τις πιθανές απαντήσεις που μπορείτε να δώσετε.
Μέσα από αυτήν λοιπόν την ανάρτηση θα δεις κι εσύ, τα βήματα που ακολούθησα ώστε να φτιάξω ένα επαγγελματικό βιογραφικό, να παρουσιάσεις κι εσύ με τη σειρά σου, τον εαυτό σου, μέσα από αυτό και ναι γιατί όχι να κλείσεις τις πρώτες σου συνεντεύξεις. Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να μοιραστώ μαζί σου, τα όσα έμαθα από τα σεμινάρια που παρακολουθώ κατά καιρούς για την ορθή σύνταξη του βιογραφικού.
Μέσα από αυτήν λοιπόν την ανάρτηση θα δεις κι εσύ, τα βήματα που ακολούθησα ώστε να φτιάξω ένα επαγγελματικό βιογραφικό, να παρουσιάσεις κι εσύ με τη σειρά σου, τον εαυτό σου, μέσα από αυτό και ναι γιατί όχι να κλείσεις τις πρώτες σου συνεντεύξεις. Ο σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να μοιραστώ μαζί σου, τα όσα έμαθα από τα σεμινάρια που παρακολουθώ κατά καιρούς για την ορθή σύνταξη του βιογραφικού.
Πριν προχωρήσω στα βήματα καλό θα ήταν να σου πω, τον σκοπό που εξυπηρετεί ένα καλό βιογραφικό, που δεν είναι άλλος από το να σου κλείσει συνεντεύξεις και γιατί όχι μια πιθανή ευκαιρία να εργασθείς. Το βιογραφικό είναι ένα εργαλείο, το πιο ίσως δυνατό σου χαρτί, με το οποίο προσπαθείς να "πουλήσεις" τον εαυτό σου, σε έναν πιθανό εργοδότη που κάθεται και το διαβάζει. Πρόκειται στην ουσία για μια διαφήμιση του εαυτού σου, που έχει στόχο να κερδίσει την προσοχή και την εκτίμηση των εργοδοτών. Ο χρόνος που θα αφιερώσει κάποιος να διαβάσει το βιογραφικό είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Θα πρέπει οπότε μέσα σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα, το βιογραφικό σου, να ξεχωρίσει. Πως θα το πετύχεις αυτό;
Το βιογραφικό θα πρέπει να δίνει μια πλήρη και αξιόπιστη εικόνα για τον εαυτό σου. Θα πρέπει να παρουσιάσει με όσο το δυνατόν πιο σύντομο τρόπο, τις επαγγελματικές σου εμπειρίες και γνώσεις. Επίσης θα πρέπει να δώσεις έμφαση στα δυνατά σου σημεία, στοιχεία που ίσως ενδιαφέρουν περισσότερο, τον εργοδότη, όπως ο κλάδος που στοχεύεις. Ένα καλό βιογραφικό θα πρέπει να δώσει μια πλήρη, εξατομικευμένη και σαφή εικόνα για σένα, σε αυτόν που το διαβάζει και να τον πείσεις να σε καλέσει πρωτίστως για συνέντευξη και έπειτα για δουλειά.
ΒΗΜΑ 1ο: Ενότητες
Ένα βιογραφικό, θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες ενότητες. Αυτές είναι: Προσωπικά Στοιχεία, Επαγγελματική Εμπειρία, Εκπαίδευση, Επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες, Ξένες γλώσσες. Προαιρετικά, πρόσθετες ενότητες είναι η Σύνοψη και Στόχος και τα Ενδιαφέροντα.
Στα Προσωπικά στοιχεία, βάζεις τα στοιχεία, ώστε να μπορεί ο εργοδότης να επικοινωνήσει μαζί σου. Ονοματεπώνυμο, E-mail (επαγγελματικό), Τηλέφωνο, Πόλη και τόπο διαμονής. Επίσης μπορείς να προσθέσεις σύνδεσμο από το linkedin ή κάποια σελίδα που διατηρείς. Δεν αναφέρεις ποτέ την ημερομηνία γέννησης, την οικογενειακή σου κατάσταση, όνομα πατρός ή μητρός, την εθνικότητα, την διεύθυνση καθώς και προφίλ στα social media.
Στην επαγγελματική εμπειρία θα πρέπει να αναφέρεις τις θέσεις στις οποίες έχεις εργαστεί ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Προσθέτεις θέσεις σχετικές με τον κλάδο στον οποίο θέλεις να εργασθείς. Χωρίζεις τις θέσεις εργασίας, με κουκίδες, ενώ δεν παραλείπεις να προσθέσεις, τις ημερομηνίες που εργάστηκες καθώς και την ακριβή θέση αλλά και τις αρμοδιότητες που είχες. Αν δεν έχεις κάποια προϋπηρεσία, μπορείς επίσης να αναφερθείς σε εθελοντικές εργασίες καθώς και στην πρακτική σου.
Στην ενότητα της Εκπαίδευσης, θα αναφέρεις τις σπουδές σου, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη. Προσθέτεις το τίτλο του πτυχίου σου, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και τη χρονολογία. Εδώ μπορείς να αναφερθείς και σε κάποια σεμινάρια ή περαιτέρω εκπαίδευση που έχεις λάβει και τα θεωρείς σημαντικά. Προσοχή, να μην είναι μια ατέλειωτη λίστα. Σαν προέκταση αυτής της ενότητας θεωρούνται και οι γνώσεις σου σε κάποια προγράμματα πχ Photoshop, SPSS. Μπορείς επίσης να συμπεριλάβεις το δίπλωμα οδήγησης που πιθανόν να έχεις.
Στην ενότητα των Ξένων Γλώσσων προσθέτεις την γλώσσα στην οποία έχεις ένα αξιόλογο επίπεδο. Πάνω από Β1. Να τις αναφέρεις καθώς και το επίπεδο γνώσεων που έχεις στην κάθε μία. Μην αναφέρεις γλώσσα, την οποία δεν μπορείς να αποδείξεις έμπρακτα.
Η ενότητα Σύνοψη και Στόχος, αποτελεί προαιρετική αλλά καλό είναι να αναφερθεί αφού έχεις τη δυνατότητα μέσα από αυτήν, να περιγράψεις με σύντομο και περιεκτικό τρόπο, ποιος είσαι, τι έχεις κάνει μέχρι τώρα και τις θέλεις να κάνεις για να έχεις μια πετυχημένη καριέρα. Μπορείς να συμπεριλάβεις ένα από τα δύο, ή τη σύνοψη ή το στόχο.
Τέλος τα Ενδιαφέροντα, τα οποία και αυτά αποτελούν μια ενότητα η οποία μπορεί να παραληφθεί. Πότε όμως πρέπει να τα συμπεριλάβεις σε ένα βιογραφικό; Αν ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα σου είναι σχετικά με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει, τότε αυτό θα αποτελέσει μια χρήσιμη πληροφορία για τον εργοδότη. Επίσης αν έχεις μικρή προϋπηρεσία ή μικρό βιογραφικό, τα ενδιαφέροντα σου μπορούν να γεμίσουν κατά κάποιο τρόπο τη σελίδα και να δώσουν μια ιδέα για το τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο.
Οι συστατικές επιστολές διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν, δεν συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό.
ΒΗΜΑ 2ο: Δομή
Το βιογραφικό σου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες. Αν το δυνατό σου σημείο είναι η προϋπηρεσία σου, ξεκίνα με αυτό και μετά πρόσθεσε την εκπαίδευση. Οι ενότητες να είναι διακριτές. Αν προσθέσεις τη Σύνοψη και το Στόχο, τοποθέτησε τα, στο πάνω μέρος του βιογραφικού. Όχι μεγάλες γραμματοσειρές και κενά. Χρησιμοποίησε σωστά τις κουκίδες. Αποθήκευσε το αρχείο σου ως pdf με το όνομα σου.
ΒΗΜΑ 3ο: Φωτογραφία
Εδώ οι απόψεις διίστανται. Αν η εργασία, ζητάει βιογραφικό με φωτογραφία, καλό είναι να προτιμήσεις μια επαγγελματική φωτογραφία. Ανάλογα και με τον κλάδο σου, η φωτογραφία παίζει ρόλο. Αν επιλέξεις να τοποθετήσεις φωτογραφία στο βιογραφικό σου, φρόντισε να είναι η καλύτερη, να μην είναι θολή και ούτε πολύ σκοτεινή. Να είναι πρόσφατη και επαγγελματική. Πρόσεξε τι ρούχα θα φορέσεις. Αν είσαι γυναίκα τότε απέφυγε το έντονο μακιγιάζ. Χαμογέλα. Τοποθέτησε την ψηλά στο βιογραφικό.
Πηγή φωτογραφίας: Smart Search Recruitment
ΒΗΜΑ 4ο: Επιλογή templetate
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά έτοιμα βιογραφικά. Ωστόσο καλό είναι να αποφύγεις τα κλασσικά και να προτιμήσεις εκείνα που ξεχωρίζουν. Πρόσθεσε επίσης χρώμα. Χρησιμοποίησε ένα όμορφο και ξεχωριστό background για το βιογραφικό σου. Προτίμησε κάποια κλασσική γραμματοσειρά Arial, Calibri, Times New Roman, με μέγεθος 10-12 στιγμών.
Παρακάτω σου παραθέτω συνδέσμους, όπου μπορείς να βρεις έτοιμα templetate για το βιογραφικό σου. Κάποια διατίθενται δωρεάν, αλλά υπάρχουν και κάποια επί πληρωμή.
Ιστοσελίδες με δωρεάν templates
- Δωρεάν Πρότυπα Βιογραφικών - Microsoft
- Canva
- cvtemplatemaster.com
- zety.com
- rezumeet.com
- novoresume.com
Ιστοσελίδες με πρότυπα βιογραφικών επί πληρωμή:
Πολύ πολύ βοηθητική η ανάρτηση, κι έπεσα τυχαία!!! Καλή χρονιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα και κατατοπιστική ανάρτηση, ανάμεσα στις πολλές που περιηγήθηκα. Ενδιαφέρουσα σελίδα, καταπιάνεται με αρκετή θεματολογία... από βιβλιοπαρουσιάσεις με διαγωνισμούς που ήταν η αφορμή να έρθω εδώ, μέχρι ταινιοπροτάσεις, μουσική, θέματα υγείας και συμβουλές για "νοικοκυριό".
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρυσάνθη Μπουγιούκα