11 Ιουν 2019

Book Review: Ο Τέταρτος Καβαλάρης: Ο Όλεθρος - Μανώλης Παλαβούζης

Ο Μανώλης Παλαβούζης συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Τέταρτος Καβαλάρης», το οποίο και κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2018, από τις εκδόσεις Πηγή. Το διήγημά του «Πέρα απ’ τον τάφο» έχει συμπεριληφθεί στο συλλογικό έργο «Το Έπος της φαντασίας ΙΙ» (Εκδόσεις iWrite). «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» αποτελεί την πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια του Μανώλη Παλαβούζη και είναι καρπός της αγάπης του για τη βιολογία αλλά και την ιστορία. Ο «Τέταρτος καβαλάρης – Ο Όλεθρος» είναι το δεύτερο μέρος της διλογίας βιολογικού τρόμου, του συγγραφέα Μανώλη Παλαβούζη.

Ο Μανώλης Παλαβούζης γεννήθηκε στην Ορεστιάδα του νομού Έβρου το 1994. Σπούδασε την επιστήμη του περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2016, ενώ παράλληλα συνέχισε να διαβάζει ασταμάτητα λογοτεχνικά κι επιστημονικά βιβλία, μία συνήθεια που υιοθέτησε από την εφηβεία. Ανάμεσα στους αγαπημένους του συγγραφείς ξεχωρίζουν ο Τόλκιν, ο Μάρτιν, ο Κινγκ, ο Κόρνγουελ κι ο Ντόκινς. Λατρεύει τα ταξίδια, τη ζωγραφική και τα παζλ, ενώ οι πεζοπορίες και η ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον είναι η δεύτερη φύση του. Ζει με την οικογένειά του στο Σουφλί, απ’ όπου και κατάγεται. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Μανώλης Παλαβούζης
β) Τίτλος: Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Ο Όλεθρος
γ) Έτος Έκδοσης: 2019 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Πηγή


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Ο Όλεθρος» είναι η συνέχεια της ιστορίας του πρώτου μέρους «Ο Τέταρτος Καβαλάρης - Η Επώαση». Για το πρώτο μέρος της ιστορίας μπορείτε να δείτε λίγα λόγια εδώ. Σε αυτό το δεύτερο μέρος δε θα πω πολλά, γιατί δεν μπορώ. Από τον τίτλο και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς πως η ιστορία στο δεύτερο μέρος είναι πραγματικά Όλεθρος. 

Ο Μανώλης Παλαβούζης συνεχίζει την ιστορία από εκεί που την άφησε, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν στην πρώτη του ιστορία. Αρχικά περιγράφει τον Τέταρτο Καβαλάρη και το ποιος πραγματικά ήταν....ένας σκελετός, πιο ζωντανός και από άνθρωπο με δύο κενά στις κόγχες των ματιών και έναν σκοτεινό μανδύα πάνω από κιτρινισμένα οστά. Ο καβαλάρης έφερνε την ασθένεια και τον θάνατο, κρατούσε ένα μεγάλο δρεπάνι, ακονισμένο και τρομερό. Παράλληλα βαφτίζει το βακτήριο ως Ιντερλούδιο και εξηγεί πως αυτό δημιουργήθηκε. Ταυτόχρονα αφηγείται τη ζωή των ηρώων, όχι όμως όπως και στο πρώτο μέρος της ιστορίας. Άλλοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την πανούκλα άλλοι όχι. Η τεχνολογία και η επιστήμη αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την πανούκλα, με ένα τόσο μικρό πραγματάκι να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στο σύγχρονο κόσμο μας. Όλα δείχνουν να καταρρέουν, με τους νεκρούς να αυξάνονται δραματικά. Θα βρεθεί η λύση για την πανώλη; Μπορεί ένας στρατιωτικός Νόμος ή κάποια ακραία μορφή διακυβέρνησης να φέρει την λύση και τι αντίκτυπο θα έχει σε όλο τον κόσμο αλλά και τις κυβερνήσεις; 

Το θέμα της ιστορίας που παρουσιάζει ο Μανώλης Παλαβούζης είναι φανταστικό αλλά και συνάμα τρομακτικό στο ενδεχόμενο να γίνει πραγματικό. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες κυρίως όταν αυτές είναι κάποιες λοιμώξεις, ασθένειες, επιδημίες. Όπως αναφέρει και ο συγγραφέας όλα τα βιολογικά είδη εξελισσόμαστε, προσαρμοζόμαστε και επιβιώνουμε. Και θα το κάνουμε ξανά. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως όχι...; 

Εν κατακλείδι, «Ο Τέταρτος Καβαλάρης» είναι μια εξαιρετική διλογία, ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει την φαντασία και την πραγματικότητα, την μυθοπλασία και την ιστορία. Ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο μυθιστόρημα που διαβάζεται με αγωνία μέχρι το τέλος. Μια ιστορία που περιέχει δόσεις σκληρής αλήθειας που δε θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε αλλά να προβληματιστούμε. Συνολικά, ως διλογία, από Έλληνα συγγραφέα, τη βρήκα εξαιρετική, έξυπνη με αρκετές δόσεις αλήθειας αλλά και φαντασίας. Μια διλογία που προσφέρει μυθοπλασία αλλά και σκέψεις και προβληματισμούς.

Πλοκή: Θεσσαλονίκη 1347 μ.Χ.: Ο Πάμφιλος έχει έρθει αντιμέτωπος με την πανούκλα και έχει επιβιώσει. Κατατρεγμένος από τη θανατηφόρα ασθένεια, γνωρίζει τον Μέλουας και την Άλουελ, δύο ανθρώπους που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή του. Και όλα αυτά καθώς ο θάνατος βασιλεύει στη βυζαντινή πόλη, στο αποκορύφωμα του Μεσαίωνα και του σκοταδισμού. Θεσσαλονίκη 2017 μ.Χ.: Οι προσπάθειες του Άλεξ και της Σκάρλετ να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας δεν καρποφορούν. Ολοένα και περισσότερες χώρες μολύνονται, ενώ το παγκόσμιο σύστημα υγείας καταρρέει. Νέα εμπόδια, που θα πρέπει να υπερπηδήσουν, έρχονται στο φως, μέσα στη νοσηρή καθημερινότητά τους. Οι νεκροί αυξάνονται. Η επιβίωση ξεθωριάζει. Κανείς δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ο «Τέταρτος Καβαλάρης» φτάνει σε ένα αναπάντεχο τέλος, σε δύο κόσμους που βαδίζουν στο χάος· η επιστήμη αδυνατεί να βρει τη λύση, ενώ η θρησκεία και η λεγόμενη «εθνική ασφάλεια» γίνονται εργαλεία που υποσκάπτουν τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας, ωθώντας τούς ήρωες να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που αξίζει τελικά.


5 στα 5



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου