H Λίλλυ Σπαντιδάκη συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό μέσα από το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Χωρίς σκηνή», το οποίο και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2013, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το 2016, κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό της μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Διάβολος τραγουδούσε τα μπλουζ», από τις εκδόσεις Πηγή. Το «Entropy» αποτελεί το τρίτο μυθιστόρημα της Λίλλυ Σπαντιδάκη, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο της, για το οποίο την άποψη μου μπορείτε να βρείτε εδώ, της έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να την ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε.
Η Λίλλυ Σπαντιδάκη γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1984. Δεν έγινε µπαλαρίνα, δεν έγινε ηθοποιός και δεν έγινε τραγουδίστρια. Αποφάσισε να γίνει όλα µαζί και πολλά περισσότερα στην τρικυµιώδη ηλικία των 15, που µε το ζόρι –η αλήθεια είναι– θυµόταν κατά πού έπεφτε το σχολείο της αλλά τα µυθιστορήµατα τα κατάπινε σαν στραγάλια. Θήτευσε σε εκδότες, σε περιοδικά ως βιβλιοκριτικός και ξεπέρασε το stage fright της παρουσιάζοντας άλλους συγγραφείς σε εκδηλώσεις. Έπειτα από ώριµη σκέψη συνειδητοποίησε ότι είναι τελικά συγγραφέας-time traveler και θα είναι κρίµα να µην το αξιοποιήσει. Αγαπά τη Λάνα Ντελ Ρέι και την Τέιλορ Σουίφτ. Κι όταν γράφει µπορεί να γίνει λίγο απότοµη.
1. Το «Entropy» είναι το τρίτο προσωπικό σας μυθιστόρημα. Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Όταν ήμουν μαθήτρια Λυκείου είχα την παρόρμηση να καβαλήσω τη μηχανή ενός αγνώστου και να εξαφανιστώ. Φυσικά δεν το έκανα αλλά με τα χρόνια η ιδέα μέσα μου για μια τέτοια πρωταγωνίστρια μεγάλωνε συνεχώς μέχρι που η Μαντ είχε σάρκα και οστά. Δεν μπορούσε άλλο να μένει κρυμμένη στο μυαλό μου.
2. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του νέου σας βιβλίου;
Η συγγραφή δεν διαρκεί πολύ -γύρω στους 2 μήνες θα έλεγα. Βέβαια όταν ξεκινάω, δε με σταματάει τίποτα, οπότε μιλάμε για 2 μήνες απόλυτης αφοσίωσης στο μυθιστόρημα που δημιουργείται. Οι διορθώσεις όμως είναι άλλη ιστορία. Αυτές παίρνουν χρόνια. Και θεωρώ ότι είναι και το σημαντικότερο στάδιο στη γέννηση ενός βιβλίου.
3. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Entropy» και τον χαρακτήρα της Ελίζαμπεθ Μπανκς.
Η Ελίζαμπεθ δεν θέλει να προσαρμοστεί στη ζωή που η οικογένειά της και η κοινωνία έχει σχεδιάσει για εκείνη. Αποφασίζει να φύγει με έναν άγνωστο σε ένα αέναο κυνήγι για την ελευθερία. Οι περιπέτιες και οι άνθρωποι που γνωρίζει σμιλεύουν την προσωπικότητά της με τρόπο που το ταξίδι της μεταμορφώνεται σε ταξίδι αυτογνωσίας.
4. Η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου έχει μια ζωή γεμάτη μουσική, βόλτες, τρέλα και ελευθερία. Υπάρχουν κάποια σημεία ταύτισης της δική σας προσωπικότητας με αυτά της πρωταγωνίστριας;
Πιστεύω ότι πάντα υπάρχουν κομμάτια της προσωπικότητας ενός συγγραφέα στους ήρωές του. Η μουσική, για παράδειγμα, είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου.
5. Όταν γράφατε το βιβλίο είχατε από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε, ή διαμορφώθηκε στην πορεία;
Δεν είχα ιδέα που θα καταλήξει. Με εξέπληξε όπως ελπίζω να εκπλήξει τους αναγνώστες.
6. Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια;
Φυσικά.
7. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι που μπορούμε να σας βρούμε;
Δημοσίευση σχολίου