5 Ιαν 2019

Book Review: Αβερτοσιά - Τίνα Κουρκουµέλη

 Τίνα Κουρκουµέλη συστήθηκε, στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από την ποιητική της συλλογή με τίτλο, «Παλινδρόµηση» το 2016. Γεννήθηκε στη Σκάλα Κεφαλονιάς και σπούδασε Νοµική και Φιλολογία στην Αθήνα και το Wurzburg. Εργάστηκε στο γερµανικό Δηµόσιο και στην ιδιωτική εκπαίδευση, µιλάει πέντε γλώσσες και γράφει στα ελληνικά και τα γερµανικά. Ζει µεταξύ Κολωνίας και Κεφαλονιάς και ασχολείται αποκλειστικά µε τη συγγραφή. Η «Αβερτοσιά» αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της Τίνα Κουρκουµέλη

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Τίνα Κουρκουµέλη
β) Τίτλος: Αβερτοσιά 
γ) Έτος Έκδοσης: 2018 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η «Αβερτοσιά» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Τίνα Κουρκουμέλη. Ένα μυθιστόρημα που, από το εξώφυλλο του αλλά και την περίληψη του, στο οπισθόφυλλο, θα χαρακτηρίζονταν ως κοινωνικό και ιστορικό. Η «Αβερτοσιά» είναι ένας ιδιαίτερος τίτλος, γεμάτο νόημα. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο οπισθόφυλλο, «Αβερτοσιά» σημαίνει ελευθερία. Μια λέξη που προφανώς προέρχεται από τη γλωσσική διάλεκτο που χρησιμοποιούν στην Κεφαλλονιά και στα γύρω νησιά του Ιονίου. 

Τίνα Κουρκουµέλη παρουσιάζει μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά και ιστορικά γεγονότα, στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60. Τότε που ακόμα, οι γυναίκες ήταν υποταγμένες και δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Στην «Αβερτοσιά» η συγγραφέας, παρουσιάζει μια ιστορία, μετά τα γεγονότα του καταστροφικού σεισμού, που έγινε τον Αύγουστο του 1953, προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά, και πάνω από 450 νεκρούς.  

Η ιστορία ξεκινάει το 1959. Στο Ροσοκέλι, στην κοινότητα Σκαλάτων, μένει η Άρτεμη Κινκινάτη. Η τελευταία από τα έξι παιδιά του παπά Μάρκου Κινκινάτη. Η Άρτεμη λατρεύει να διαβάζει κρυφά από όλους Καζαντζάκη, ποιήματα του Φρίντριχ Σίλερ, βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, ανθολογίες, ιστορικά εγχειρίδια, βιογραφίες και παρτιτούρες στα γερμανικά. Κάπως έτσι θα μάθει την γλώσσα των γερμανικών. Η βιβλιοθήκη του γιατρού Ευγένιου είναι το καταφύγιο της Άρτεμης που θα μάθει ότι δεν μαθαίνει στο σχολείο θηλέων που φοιτεί. Στο σχολείο Θηλέων, η Άρτεμη και η φίλη της Θάλεια, θα ζήσουν μαρτύρια και σκληρές μαθητικές τιμωρίες, που θα τις σημαδέψουν. Σαράντα χρόνια μετά, δεν είναι τίποτα ίδιο με τις δύο φίλες να ζουν χώρια. Ο θάνατος του δασκάλου τους, θα είναι η αφορμή, Άρτεμη και Θάλεια, να ξαναβρεθούν, με τις μνήμες από το παρελθόν να ζωντανεύουν. Ένα παρελθόν που κρύβει μυστικά, έρωτες αλλά περιορισμούς. 

Η συγγραφέας, έχει στήσει μια αρκετά καλή ιστορία που εξελίσσεται μεταξύ Κεφαλλονιάς και Αθήνας. Η «Αβερτοσιά» στην ουσία, είναι η ιστορία της ζωής της Άρτεμης, που από μαθήτρια στην Κεφαλλονιά κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα, και να σπουδάσει δικηγόρος. Οι αγώνες που θα κάνει όλο αυτό το διάστημα, και για να φτάσει στην ελευθερία της είναι πολλοί. Οι περιορισμοί της οικογένειας της αλλά και της κοινωνίας που επικρατούσε στην Ελλάδα του '60, η σχολική δικτατορία και η πολιτική κατάσταση της χώρας, θα την οδηγήσουν στην επανάσταση αλλά και στη φυγή. Μέχρι τότε όμως, τόσο η Άρτεμη όσο και η Θάλεια, θα τα βιώσουν όλα αυτά, στο μέγιστο βαθμό. Όμως ποια από τις δυο θα καταφέρει στο τέλος να ελευθερωθεί; 

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ελευθερία είναι κυρίαρχη, σε πολλές μορφές. Οι περιγραφές της συγγραφέας, μάλιστα, ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, τότε που ο Γιώργος Παπαδόπουλος επέβαλλε τη χούντα και μαζί με αυτήν, όχι μόνο τη στρατιωτική αλλά και σχολική δικτατορία. Οι αναφορές μάλιστα σε αυτά τα γεγονότα, είναι διάχυτα στην πλοκή της ιστορίας. 

Η ιστορία με τις πολλές ιστορικές αναφορές, δεν έχει γρήγορο ρυθμό αλλά αργό ενώ το φινάλε της αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες και αρκετά σημεία, τα οποία ήταν περιττά και δεν διευκόλυναν την εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό ίσως να κουράσει ίσως όμως και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η συγγραφέας, παρουσιάζει ένα μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι στις ομορφιές της Κεφαλλονιάς, τη δεκαετία του '60.  

Εν κατακλείδι, το βιβλίο 
«Αβερτοσιά» είναι ένα ιστορικό, δραματικό και κοινωνικό μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα για την σχολική δικτατορία, την υποταγή, την επανάσταση και τη χειραφέτηση. Ένα μυθιστόρημα για την Ελλάδα του '60. Όσοι λατρεύετε τα ιστορικά μυθιστόρηματα θα το αγαπήσετε.

Πλοκή: Αβερτοσιά σημαίνει ελευθερία. Η Άρτεµη και η Θάλεια µεγαλώνουν µαζί στην Κεφαλλονιά µετά τον σεισµό του 1953, αλλά η υποτακτική φύση της Θάλειας συγκρούεται µε την επαναστατική σκέψη της Άρτεµης και κάποια στιγµή οι δυο φίλες χωρίζουν. Οι περιορισµοί της κλειστής κοινωνίας, ένας µεγάλος έρωτας και ανοµολόγητα µυστικά οδηγούν την ανήσυχη Άρτεµη σε φυγή. Η επιστροφή της Άρτεµης στην Κεφαλονιά µετά από δεκαετίες, για την κηδεία του καθηγητή τους, θα είναι καθοριστική... Μια ιστορία υποταγής, επανάστασης και γυναικείας χειραφέτησης στη δεκαετία του ’60.


3 στα 5



Ένα μοναδικό αναγνωστικό ταξίδι στις ομορφιές της Κεφαλλονιάς, τη δεκαετία του '60. Ένα ιστορικό, δραματικό και κοινωνικό μυθιστόρημα για την σχολική δικτατορία, την υποταγή, την επανάσταση και τη χειραφέτηση. Όσοι λατρεύετε τα ιστορικά μυθιστόρηματα θα το αγαπήσετε. Η «Αβερτοσιά» κυκλοφορεί από @ekdoseisklidarithmos. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#klidarithmos#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#kleidarithmos#booklife#βιβλιοστιγμές#readgreekauthors
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις


* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου