13 Αυγ 2018

H Μυρτώ Μαραγκού για το βιβλίο «Κυνηγός»

Η Μυρτώ Μαραγκού συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με την πρώτη της συγγραφική απόπειρα, στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Κυνηγός», το οποίο κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2017, από τις εκδόσεις Πηγή. 

Με αφορμή λοιπόν το βιβλίο της, για το οποίο την άποψη μου μπορείτε να βρείτε εδώτης έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να την ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε. 

1. Ποια είναι η Μυρτώ Μαραγκού και με τι ασχολείται; 
Είναι πολύ δύσκολο να ορίσω ποια είναι η Μυρτώ. Ακόμη το ψάχνω και θα το ψάχνω για καιρό. Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι πως η Μυρτώ είναι μια γυναίκα στα 25 της, με βαθιά αγάπη για τα βιβλία και τεράστια περιέργεια για τον πλούτο των γλωσσών, καθώς και μια αστείρευτη δίψα για μάθηση. Έχει σπουδάσει Γλωσσολογία και Γραφολογία, δραστηριοποιείται στον χώρο της επιμέλειας-διόρθωσης βιβλίων και γράφει για να ζει (ή το ανάποδο;). Απολαμβάνει να μαθαίνει καινούργια πράγματα και να καταπιάνεται με διάφορα χόμπι και ασχολίες, όπως η ζωγραφική με πρωτότυπες τεχνικές, το gaming, η γυμναστική και οι φιλοσοφικές συζητήσεις κάτω από τα αστέρια. Ένας από τους πιο σημαντικούς της στόχους είναι να συνεχίζει να δημιουργεί και να καλλιεργεί τον εαυτό της. 

2. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή; 
Η αλήθεια είναι ότι η συγγραφή μού άρεσε σαν ιδέα από πολύ μικρή ηλικία, αλλά δεν μπορούσα να το κάνω εικόνα στο μυαλό μου. Μέχρι που, στο Πανεπιστήμιο, για την ακρίβεια στο τρίτο έτος, είχα τελειώσει όλα τα βιβλία που είχα να διαβάσω και δεν έβρισκα κάτι άλλο να με παρακινεί. Θυμάμαι καθαρά ότι είχα μπει στο Pinterest και έψαχνα αποφθέγματα συγγραφέων, μέχρι που έπεσα πάνω σε κάποια λόγια της συγγραφέως Toni Morrison, που έλεγε ότι αν υπάρχει ένα βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις αλλά δεν έχει γραφτεί ακόμη, τότε πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα το γράψει. Χρειάστηκα λίγα λεπτά σκέψης και ένα μεγάλο χαμόγελο που νίκησε όλους μου τους φόβους και όλες μου τις ανασφάλειες. Έκτοτε, τίποτα δεν με σταματάει. 

3. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για να γράψετε το νέο σας βιβλίο, με τον τίτλο «Κυνηγός»; 
Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτή την ιστορία, περνούσα μια περίεργη φάση στη ζωή μου. Μια φάση από την οποία περνάμε σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή. Και αυτή είναι να μάθουμε ποιοι είμαστε, ποιοι θέλουμε να γίνουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Όλα αυτά τα ερωτήματα στα οποία δεν έβρισκα απάντηση, με ώθησαν να βάλω τις σκέψεις μου στο «χαρτί» και να κοιτάξω βαθιά μέσα μου. 

4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας πήρε η ολοκλήρωση του νέου σας βιβλίου; 
Πιστεύω ότι η διαδικασία από μόνη της, δεν είναι απαιτητική. Εμείς είμαστε που απαιτούμε περισσότερα από εμάς και το έργο μας, γιατί θέλουμε να το δούμε να ανθίζει και να γίνεται όλο και καλύτερο. Μπορεί να βλέπετε το βιβλίο μικρό ως προς τον αριθμό σελίδων, όμως, το χρονικό διάστημα ήταν αρκετό. Για να ολοκληρωθεί ο «Κυνηγός», έπρεπε να περάσουν ένα με δύο χρόνια, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος μέσα μου και να ξεκινήσει μια νέα σελίδα σε ένα άλλο βιβλίο. 

5. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο «Κυνηγός». 
Το βιβλίο μιλάει για μία κοπέλα, τη Νέρεζα, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τότε που θυμάται τον εαυτό της, χωρίς να ξέρει το «γιατί», το «πώς», το «πότε». Αγνοεί την ταυτότητά της και το μόνο περιουσιακό της στοιχείο είναι ένα μαύρο, μικρό βιβλίο που μιλάει για έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που ζει. Βγαίνοντας από τη φυλακή της, θα βιώσει και θα δει πράγματα πρωτόγνωρα, θα μάθει ποια είναι και θα καταλάβει ότι η ζωή δεν είναι μόνο αυτό που μπορούμε να δούμε. 

6. Όταν γράφετε ένα βιβλίο έχετε από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε ή διαμορφώνεται στην πορεία; 
Προσωπικά, μου συμβαίνει κάτι παράξενο κατά τη διαδικασία. Αρχίζει η ιστορία να ξετυλίγεται στο μυαλό μου, το μέρος, οι χαρακτήρες, η ψυχοσύνθεσή τους, οι καταστάσεις… Έπειτα, φτάνω σε ένα κομβικό σημείο, κάπου στη μέση του βιβλίου, και εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν λιγάκι. Δεν μπορώ να προχωρήσω. Μετά από πολύ άγχος, έμαθα ότι δεν χρειάζεται να πιέζεσαι όταν φτάνεις σε τοίχο. Σε αντίθεση με άλλους συγγραφείς που σου λένε να γράφεις με το ζόρι κάθε μέρα, εγώ απλώς άφησα τον εαυτό μου ελεύθερο· έκανα άλλα πράγματα, διάβασα βιβλία, είδα ταινίες, μίλησα με κόσμο, ονειρεύτηκα… Μπορεί να πέρασε ένα μεγάλο διάστημα, αλλά η ιστορία με οδήγησε στο πώς θέλει να τελειώσει. Κι έτσι, γνωρίζοντας πια το τέλος, το πήρα και το έσυρα μέχρι τη μέση, μαθαίνοντας πώς καταλήξαμε εκεί, δηλαδή, αλλά από την ανάποδη. 

7. Υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια; 
Αυτόν τον καιρό προετοιμάζονται δύο καινούργια συγγραφικά ταξίδια. Το ένα βρίσκεται στο χαρτί και διαφέρει σε έναν βαθμό από τον «Κυνηγό», αλλά συνεχίζει και μπαίνει πιο βαθιά στο σκοτάδι και σε αυτά που δεν τολμάμε να εκφράσουμε με λόγια. Το δεύτερο βρίσκεται στο μυαλό, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, αλλά ανυπομονώ να δω πού θα με πάει αυτή τη φορά. 

8. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι πού μπορούμε να σας βρούμε; 
Στην εποχή μας, πλέον, θεωρείται βασικό να χρησιμοποιεί κάποιος τα social media, αν μη τι άλλο, για να μπορούν οι αναγνώστες να γνωρίσουν καλύτερα τον συγγραφέα και να πληροφορηθούν για πράγματα που έχουν σχέση με το βιβλίο. Για όσους επιθυμούν να μαθαίνουν νέα σχετικά με το βιβλίο, μπορούν να βρουν την ομώνυμη σελίδα στο Facebook. Και για όσους ενδιαφέρονται να μπουν μες στον μικρόκοσμό μου και να ρίξουν μια ματιά, μπορούν να αναζητήσουν τα προσωπικά μου προφίλ σε Instagram και Facebook.

Δημοσίευση σχολίου