9 Αυγ 2018

Book Review: Ψηφιακός Τρομοκράτης - Κωνσταντίνος Πιτένης

Ο Κωνσταντίνος Πιτένης συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό, κάνοντας ντεμπούτο στην ελληνική λογοτεχνία, με το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Παρτίδες Αγωνίας»το οποίο κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή το 2016, από τις εκδόσεις easywriter.grΟ Κωνσταντίνος Πιτένης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατοικεί. Σπούδασε Φιλοσοφία με υποτροφία και εργάστηκε με σύμβαση επικουρίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Διηγήματα, δοκίμια, μελέτες και κριτικογραφίες του φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς σε λογοτεχνικά-κριτικά και επιστημονικά περιοδικά, σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σε εφημερίδες (diastixo.gr, easywriter.gr, frear.gr, diapolitismos.net, Φιλοσοφεῖν κ.ά.). Συμμετέχει σε πανελλήνια συνέδρια και ημερίδες με πεδία έρευνας τη Γνωσιοθεωρία, την Οντολογία-Μεταφυσική και την Αισθητική. Έχει βραβευθεί στο παρελθόν στις κατηγορίες της Νουβέλας (Π.Ε.Λ.) και της Ποίησης («Χρυσοῦν Μετάλλιον» από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης). 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: 
α) Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Πιτένης
β) Τίτλος: Ψηφιακός Τρομοκράτης
γ) Έτος Έκδοσης: 2018
δ) Έκδοση: Εκδόσεις ΠΗΓΗ

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Πιτένη, δεν τον γνώριζα. Από το βιογραφικό του κατάλαβα πολλά, όπως επίσης πως ο «Ψηφιακός Τρομοκράτης» δεν είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Έψαξα και βρήκα, τις «Παρτίδες Αγωνίας» του, ένα διήγημα 20 μόλις σελίδων, το οποίο και κυκλοφορεί δωρεάν από τις εκδόσεις easywriter

Στα του βιβλίου τώρα, ο «Ψηφιακός Τρομοκράτης» με κέρδισε από το εξαιρετικό εξώφυλλο του, ενώ η περίληψη στο οπισθόφυλλο του, ήταν το "κερασάκι στην τούρτα". Οι εκδόσεις Πηγή, για μια ακόμη φορά και το ξαναλέω και θα το λέω πάντα, έχει κάνει και εδώ εξαιρετική δουλειά τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στην ποιότητα του χαρτιού αλλά και στην γραμματοσειρά. 

Η ιστορία του «Ψηφιακού Τρομοκράτη», διαδραματίζεται στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΑΠΘ. Ένα ανελέητο κυνηγητό αρχίζει μεταξύ του αστυνόμου Καραμάρκου και της ομάδας του για να πιάσει τον απαγωγέα του καθηγητή Φιλοσοφίας, Νικόλαου Λαζαρίτη και τον δολοφόνο του φύλακα του ΑΠΘ. Ο καθηγητής Λαζαρίτης εικάζεται ότι απήχθε από το εργαστήριο του - εργαστήρι 315. Ο δράστης, εκτός από την απαγωγή του Λαζαρίτη, κατηγορείται πλέον ότι έκλεψε από το εργαστήριο του καθηγητή, ένα πρότυπο εγκεφαλικό μετασχηματιστή αφήνοντας πίσω του ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα. Ένας εγκεφαλικός μετασχηματιστής, που μπορεί να υποδουλώσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, να του διαγράψει εικόνες, να του ξυπνήσει αναμνήσεις αλλά κυρίως να τον κάνει να αναμετρηθεί με τις φοβίες του και τα ένστικτα του. Όμως αυτό το πρότυπο μοντέλο το θέλουν όλοι. 'Ενας Γερμανός, ένας Ιάπωνας επενδυτής και ένας άγνωστος άνδρας σκιά. Μέσα σε όλα αυτά, ο αστυνόμος Καραμάρκος προσπαθεί να νικήσει τους δικούς του δαίμονες από το παρελθόν. Θα τα καταφέρει; Θα εξιχνιάσει αυτό το έγκλημα που θα τον στείλει μέχρι τη Βιέννη; Που βρίσκεται ο καθηγητής Λαζαρίτης; Πως μπορεί ένα προγραμματισμένο μοντέλο, να "γονατίσει" τους μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπου; Θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπάρχει στη πραγματικότητα;  

Ο Κωνσταντίνος Πιτένης έχει στήσει μια έξυπνη ιστορία, ένα αστυνομικό θρίλερ στο οποίο συνδυάζει την επιστήμη και το πως αυτή μπορεί, κατά ένα περίεργο τρόπο, μέσω ενός μοντέλου να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μια καλοσκηνοθετημένη και καλοδουλεμένη αστυνομική ιστορία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της. Ο συγγραφέας, μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές του και τη χρήση πλούσιου επιστημονικού λεξιλογίου του, που σε κάποια σημεία κουράζουν, μας ξεναγεί στο χώρο του Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα κάνει μια "βουτιά" στα άδυτα της επιστήμης, και το πως δημιουργήθηκε ο εγκεφαλικός μετασχηματιστής. Επιπλέον μας ταξιδεύει στο Μινάτο του Τόκιο, στη Βιέννη και πάλι πίσω στην Ελλάδα, και στο νησί της Σαντορίνης. 

Ο συγγραφέας, δείχνει ότι έχει μελετήσει πολύ καλά πτυχές της ιστορίας, που μας παρουσιάζει μέσα από τον «Ψηφιακό Τρομοκράτη». Αναλύει λεπτομερώς, τόσο το πρότυπο μοντέλο ενός εγκεφαλικού μετασχηματιστή και πως αυτός συνδέεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όσο και τα θέματα περι νευροφυσιολογίας, φιλοσοφίας και θρησκειολογίας. Επιπλέον συνδέει την πλοκή της ιστορίας του, με ένα φιλοσοφικό αρχαίο γρίφο. Ένα κείμενο που προέρχεται από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, είναι ικανό να εξιχνιάσει την υπόθεση.         

Εν κατακλείδι, το δείγμα του συγγραφέα, είναι αρκετά καλό. Ο «Ψηφιακός Τρομοκράτης», είναι ένα βιβλίο με λίγες σελίδες, ούτε 200, που διαβάζεται γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες. Θα κουράσει μεν με κάποιες λεπτομέρειες και τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αλλά στο τέλος θα αρέσει. Μια ιδιαίτερη ιστορία, γεμάτη αστυνομικά στοιχεία, που καταδύεται στα άδυτα της εφαρμοσμένης επιστήμης.  

Πλοκή: Το πρότυπο μοντέλο ενός project mind control συγγενούς με το MK-Ultra της CIA, ο εγκεφαλικός μετασχηματιστής, αποσπάται από το εργαστήριο 315 μετά την απαγωγή του καθηγητή που διηύθυνε το πρόγραμμα. Οι υπόνοιες μιας κυβερνητικής τρομοκρατίας έρχονται στο προσκήνιο με αφορμή την έρευνα γύρω από το κρυπτογραφημένο μήνυμα-γρίφο που άφησε πίσω του ο επίδοξος διαρρήκτης. Ένας Γερμανός εξωτερικός σύνδεσμος, ένας Ιάπωνας επενδυτής, μια δαιμόνια δημοσιογράφος και ένας άγνωστος άνδρας-σκιά πρωταγωνιστούν σε ένα κυνηγητό σκηνοθετημένο από τις ασυμβίβαστες προοπτικές τους, σε μια ιχνηλασία της αλήθειας από το Επταπύργιο στην πόλη Μινάτο του Τόκιο κι από τη Βιέννη στο νησί της Σαντορίνης, που κόβει την ανάσα. Όταν μάλιστα το απόλυτο εργαλείο νευροφυσιολογικού εξανδραποδισμού φλερτάρει το ιδιωτικό αίνιγμα που καιροφυλακτεί στην ψυχή του αστυνόμου, τον βραχνά που κατάφερνε για δεκαετίες να καμουφλάρει, τα πράγματα γίνονται σκοτεινότερα… Ο Ψηφιακός Τρομοκράτης είναι ένα αστυνομικό θρίλερ, το οποίο δοκιμάζει την ετοιμότητα των ηρώων του να αναμετρηθούν με τα απωθημένα, τις ανομολόγητες φοβίες, τις ερινύες και τα ενδόμυχα ένστικτά τους, τη στιγμή που οι επιθανάτιες εμπειρίες και τα οράματά τους αλληγορούν και προοιωνίζονται μια οριακή, μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.


3 στα 5




Μια ιδιαίτερη ιστορία, γεμάτη αστυνομικά στοιχεία, που καταδύεται στα άδυτα της εφαρμοσμένης επιστήμης, εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της. ⚠ Ένα μοντέλο εγκεφαλικού μετασχηματιστή είναι ικανό να επηρεάσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Και πως ένα κείμενο που προέρχεται από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, είναι ικανό να εξιχνιάσει την υπόθεση; 📖 «Ο Ψηφιακός Τρομοκράτης» κυκλοφορεί από @protypes_ekdoseis_pigi. 📚 Διαβάστε την άποψη μου για το βιβλίο στο link στο bio. #greekbooks#goodreads#bookstagram#bookaholic#bookaddict#booklove#booklover#bookphotography#bibliophile#instaread#iloveread#reading#ilovebooks#instabook#photooftheday#bookoftheday#ilovereadingbooks#vivlio#diavazo#instavivlio#somuchreading#booklife#βιβλιοστιγμές#ekdoseispigi#readgreekauthors#bookandcoffee#timeforcoffee_gr#εκδοσειςπηγη
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Χυτούλα Παπάζογλου (@xytopap) στις



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου