Ο Φίλιππος Μορρίς μας πρωτοσυστήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, με το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «ΑρπαΓή» το οποίο και αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Rapid Eye Movement (R.E.M). Ακολούθησε τον Απρίλιο του 2017 το διήγημα με τίτλο «Ο Θάνατός μου η Ζωή σου» και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το διήγημα «Η Φωνή του Θεού». Ένα μήνα μετά κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της τριλογίας R.E.M με τίτλο «Μαύρη Στίλβη». Η τριλογία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Με αφορμή λοιπόν τις κυκλοφορίες βιβλίων του, του έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε.
1. Ποιος είναι ο Φίλιππος Μορρίς και με τι ασχολείται;
Ο Φίλιππος Μορρίς είναι τριών χρονών. Γεννήθηκε αναπάντεχα μέσα στην σύγχυση των ημερών που ζούμε, σαν ένα Big Bang του νου που δημιούργησε ένα σύμπαν από όλες τις διάσπαρτες σκέψεις, ανησυχίες και ονειροπολήσεις που μαζεύονταν όλα αυτά τα χρόνια. Ο Φίλιππος λοιπόν ασχολείται με το να διαλέγει κάποια κομμάτια από αυτό το άναρχο σύμπαν κάθε φορά και να προσπαθεί να τα βάλει σε τάξη μεσα σε ένα βιβλίο, διήγημα ή σενάριο όπως ο νέος δάσκαλος σε μια ατίθαση τάξη του δημοτικού!
Σίγουρα η κρίση στην χώρα που με έκανε να παρατηρώ με πιο μεγάλη λεπτομέρεια όλη την μεγάλη αλλαγή που γινόταν στους ανθρώπους γύρω μου, στους φίλους μου, στους συνεργάτες μου και στον εαυτό μου και μια μέρα με έκανε να κάτσω και να γράψω το πρώτο μου τηλεοπτικό σενάριο το «40-Φεύγα» με θέμα την κωμικοτραγική κατάσταση επτά σαραντάρηδων που βρέθηκαν να βλέπουν από την μια να «φεύγουν» μακριά τα όνειρα που έχτιζαν τα προηγούμενα χρόνια μαζί με την νεότητά τους και παράλληλα να θέλουν να «φύγουν» και οι ίδιοι με κάποιο τρόπο από τον φαύλο κύκλο μέσα στον οποίο βρέθηκαν ξαφνικά.
3. Πως πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο και πώς αισθανθήκατε όταν το πήρατε στα χέρια σας και το είδατε πλέον τυπωμένο;
Η συγγραφή του «ΑρπαΓή» το 2015 ήταν κάτι που βγήκε πηγαία μέσα σε δύο μόνο μήνες, σαν μια ιστορία που έψαχνε χρόνια να μπει σε χαρτί. Το συναίσθημα της ολοκλήρωσης και της έκδοσης του πρώτου βιβλίου, που εμένα μου το πρόσφεραν με ενθουσιασμό οι Εκδόσεις Λυκόφως, νομίζω πως είναι κάτι μοναδικό καθώς το ίδιο το βιβλίο που κρατάς εκείνη την στιγμή στα χέρια σου είναι η πρώτη κατάθεση ψυχής στο αναγνωστικό κοινό.
4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας παίρνει η ολοκλήρωση ενός βιβλίου;
Είναι απαιτητική όσο ένα εξωτικό ταξίδι! Νομίζω πως στην πραγματικότητα απαιτητική είναι η καθημερινότητα που δεν αφήνει χρόνο να συγκεντρωθείς και να γράψεις.
Μέχρι τώρα τα δύο μου μυθιστορήματα πήραν δύο μήνες το καθένα να τα ολοκληρώσω. Τα δύο μου διηγήματα («Η Φωνή του Θεού» και «Ο Θάνατός μου η Ζωή σου») μια εβδομάδα το καθένα. Βέβαια όπως λέει και ο Εκδότης μου ειναι ίσως ακόμα η «ακατέργαστη έμπνευση» που βγαίνει από μέσα μου «σαν λάβα» και ίσως σε μελλοντικά έργα οι χρόνοι να είναι τελείως διαφορετικοί.
5. Όταν τελειώνετε ένα βιβλίο σας ποιος/ά το διαβάζει πρώτος;
Έχω δυό-τρεις αγαπημένους ανθρώπους που διαβάζουν τα έργα μου καθώς τα γράφω και το διασκεδάζουμε μαζί.
6. Ποιες οι αντιδράσεις από την οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;
Έκπληξη και μεγάλη χαρά. Ο πατέρας μου βέβαια είναι ποιητής στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών αλλά σίγουρα δεν περίμενε να του εμφανίσω ένα μυθιστόρημα ξαφνικά στα σαραντατρία μου.
7. Το βιβλίο με τίτλο «ΑρπαΓή» είναι το πρώτο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λυκόφως και αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Rapid Eye Movement (R.E.M). Τι σας ώθησε να γράψετε αυτήν τη τριλογία;
Ένα όνειρο που είδα ένα βράδυ ήταν το έναυσμα/έμπνευση καθώς σκίτσαρα την βασική ιδέα αμέσως. Μετά βέβαια δούλεψα στην ανάπτυξη της πλοκής και στα μηνύματα που θέλω να περάσω μέσα από τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου.
8. Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας R.E.M κυκλοφόρησε πρόσφατα και τιτλοφορείται ως «Μαύρη Στίλβη». Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου και πως προέκυψε ο τίτλος;
Είναι μια νουάρ περιπέτεια μυστηρίου με επίκεντρο την εξαφάνιση της περίφημης ανερμήνευτης Ετρουσκικής επιγραφής στην Κροατία γνωστή ως το Λινό Βιβλίο του Ζάγκρεμπ (Liber Linteus) η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία πάνω στον επίδεσμο που τύλιγε ανεξήγητα μια Αιγυπτιακή Μούμια. Το γεγονός αυτό οδηγεί τον ήρωα της τριλογίας (Σάμιουελ Ντάιμοντς) σε μια σκοτεινή καταδίωξη από το Μεξικό την Ημέρα των Νεκρών η οποία καταλήγει στην Βόρεια Ινδία στην γεννέτειρα της Αγιουρβέδα αλλά και των αρχαίων Ινδουιστικών μύθων. Το βιβλίο όπως όλη η τριλογία REM παίζει με την λεπτή ισορροπία μεταξύ πραγματικού και το ονειρικού/μεταφυσικού.
Ο τίτλος μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο μετά την ανάγνωση του βιβλίου αλλά σε γενικές γραμμές υποδεικνύει την στενή σχέση μεταξύ φωτός και σκοταδιού αλλά είναι ταυτόχρονα και μια αλληγορία της ταυτόχρονης ύπαρξης της απόγνωσης και της ελπίδας.
9. Ποια τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;
Πολλά! Σίγουρα το τελευταίο μέρος της Τριλογίας που το έχω σχεδιάσει και μετά διάφορα άλλα έργα άλλου ύφους όπως άλλωστε είναι και τα δύο διηγήματα που έχω γράψει.
10. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι που μπορούμε να σας βρούμε;
Δεν είμαι φανατικός των SM καθώς πιστεύω πως η υπερβολική χρήση μας κάνουν να ξεχνάμε τους αληθινούς εαυτούς μας και να βολευόμαστε με το «ψηφιακό υπεράνθρωπο» που όλοι συνειδητά ή υποσυνείδητα προβάλουμε, αλλά έχω σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/filipposmorris/) οπου μπορείτε να βρείτε όλα τα νέα για τα έργα μου, τις παρουσιάσεις καθώς και κάποια διηγήματα που ανεβάζω ελεύθερα για όλους μέχρι το επόμενο μυθιστόρημα.
Δημοσίευση σχολίου