Ο Γιώργος Δάμτσιος, μας πρωτοσυστήθηκε το Νοέμβριο του 2015 μέσα από τη πρώτη του συγγραφική απόπειρα, στο βιβλίο με τίτλο «Μέχρι την τελευταία του ανάσα», το οποίο και κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Momentum. Έκτοτε μέχρι και σήμερα έχει κυκλοφορήσει συνολικά πέντε συλλογικά έργα διηγημάτων (Ψίθυροι µέσα στη νύχτα, Το έπος της φαντασίας: Αδιέξοδο, Το Άγνωστο, Αντίθετο Ηµισφαίριο 4, Τρόµος και Zombie στην Ελλάδα). Το «Το τρίπτυχο των ευχών», αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα του, που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2017, από τις εκδόσεις Πηγή. Παράλληλα την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε και το βιβλίο «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» σε συνεργασία με τον Μάριο Δημητριάδη, από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες κυκλοφορίες βιβλίων του, του έθεσα τις παρακάτω ερωτήσεις. Με την ευκαιρία, να τον ευχαριστήσω για τη παρακάτω συνέντευξη που μου παραχώρησε.
1. Ποιος είναι ο Γιώργος Δάμτσιος και με τι ασχολείται;
Είμαι γεννημένος το 1978 και μόνιμος κάτοικος Νάουσας. Εργάζομαι στο ελληνικό δημόσιο σχεδόν είκοσι χρόνια και περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου κυρίως γράφοντας και διαβάζοντας.
2. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ξεκινήσετε τη συγγραφή;
Νομίζω ότι ποτέ δεν θα μάθουμε ακριβώς, καθώς τις πρώτες μου συγγραφικές προσπάθειες τις έκανα όσο ήμουν μικρό παιδί. Υποθέτω πάντως ότι είχα μαγευτεί από αυτά που διάβαζα και προσπαθούσα να τα μιμηθώ, έστω και αν τότε πίστευα ότι ήταν εξαιρετικά πρωτότυπα!
3. Πως πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο και πώς αισθανθήκατε όταν το πήρατε στα χέρια σας και το είδατε πλέον τυπωμένο;
Νομίζω ότι ήρθε απλά το πλήρωμα του χρόνου. Ήταν φθινόπωρο του 2012 όταν αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μυθιστόρημα με απώτερο σκοπό την έκδοσή του και είχα την τύχη να το δω να βρίσκει τον δρόμο του μέσα στο 2014. Όσο για την αίσθηση που είχα όταν το πήρα στα χέρια μου, θεωρώ ότι είναι κάτι που θα μείνει αξέχαστο. Πάνω απ’ όλα ήταν μια ηθική δικαίωση, καθώς και μια απόδειξη στον ίδιο μου τον εαυτό ότι τα κατάφερα καλά.
4. Πόσο απαιτητική είναι η συγγραφική διαδικασία και πόσο χρόνο σας παίρνει η ολοκλήρωση ενός βιβλίου;
Έχω την τύχη να είμαι αρκετά παραγωγικός. Συνήθως, μέσα σε ένα τετράμηνο, το κείμενο έχει γραφτεί και διορθωθεί ήδη αρκετές φορές έτσι ώστε να θεωρείται έτοιμο. Όσο για τη διαδικασία συγγραφής, δεν τη θεωρώ και τόσο απαιτητική. Νομίζω ότι αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι μεθοδικότητα. Αν υπάρχει σταθερός ρυθμός συγγραφής, πάντα δίχως υπερβολές, μπορούν να γίνουν θαύματα.
5. Όταν τελειώνετε ένα βιβλίο σας ποιος/ά το διαβάζει πρώτος;
Έχω μια μικρή ομάδα φίλων και συγγραφέων που με βοηθούν σταθερά. Ενδεικτικά αναφέρω την αδερφή και τη σύζυγό μου, καθώς και τους συγγραφείς Μάριο Δημητριάδη και Ευαγγελία Παπανίκου. Ειδικά η τελευταία, με έχει βοηθήσει περισσότερο απ’ όλους και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.
6. Ποιες οι αντιδράσεις από την οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;
Πρωτίστως έκπληξη, αφού κατάφερα να τους το κρατήσω κρυφό μέχρι τη στιγμή που το ανακοίνωσε ο εκδοτικός! Ήταν ένα διασκεδαστικό αστείο που ακόμα θυμούνται, φυσικά. Από εκεί και πέρα, έλαβα μόνο θετικά συναισθήματα και πολλή στήριξη.
7. Το βιβλίο με τίτλο «Μέχρι την τελευταία του ανάσα» είναι το πρώτο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Momentum. Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Όπως και σχεδόν όλα μου τα συγγράμματα, ήταν προϊόν της ίδιας μαγικής ερώτησης που ξεκινάει με το “τι θα γινόταν αν”. Αποφάσισα λοιπόν να βάλω τον πρωταγωνιστή της ιστορίας απέναντι από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Να γνωρίζει ότι πρέπει να τους βλάψει για το γενικότερο καλό. Ήθελα να μάθω κι εγώ μαζί του τι θα επικρατούσε στην ψυχή του, καθώς το δίλημμα είναι πολύ μεγάλο.
8. «Το Τρίπτυχο των ευχών» είναι το δεύτερο βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή. Θεωρείτε ότι η αλλαγή εκδοτικού οίκου, συνέβαλε στην μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού καθώς και στην επιτυχία του βιβλίου σας;
Μιλώντας γενικά, πιστεύω ότι αν τα βιβλία ενός συγγραφέα είναι καλά, το ένα τραβάει το άλλο ακόμα και αν είναι και σε διαφορετικό εκδοτικό. Σε προσωπική βάση τώρα, θα έλεγα ότι η εμφάνιση του “τρίπτυχου των ευχών” στην αγορά βοήθησε και το ντεμπούτο μου. Επίσης, έχω κρατήσει άριστες σχέσεις και με τις εκδόσεις Momentum. Απλά με τις εκδόσεις Πηγή έχουμε διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας, αφού είναι ο μεγάλος χορηγός του φεστιβάλ φαντασίας Fantasmagoria, στο οποίο ανήκω στην οργανωτική επιτροπή. Δεν θα μπορούσα παρά να συνεργαστώ μαζί τους και εκδοτικά.
9. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή του είδους του τρόμου και της φαντασίας;
Είναι φορές που το αναρωτιέμαι κι εγώ μιας και διαβάζω σχεδόν κάθε είδος λογοτεχνίας. Ωστόσο, έχω και έτοιμα συγγράμματα που δεν ανήκουν σε αυτούς τους χώρους οπότε μελλοντικά μπορεί να εκδώσω και κάτι εντελώς διαφορετικό.
10. Στο τρίτο σας βιβλίο «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» συνεργάζεστε με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη. Πως προέκυψε η συνεργασία αυτή;
Με τον Μάριο είμαστε συνδιοργανωτές στο φεστιβάλ Fantasmagoria (όπως επίσης και με την Ευαγγελία Παπανίκου και την Ευλαμπία Τσιρέλη). Και όποιος έχει δοκιμάσει να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο, μπορεί να καταλάβει πόσο απαιτητικό είναι. Απαιτείται μεγάλη χημεία, την οποία και εμείς νιώσαμε εξαρχής ότι είχαμε. Οπότε, ένα εγχείρημα όπως το συνεργατικό μυθιστόρημα, ίσως ήταν μοιραία το επόμενο βήμα μιας τέτοιας σχέσης. Χαίρομαι πάρα πολύ που όλα κύλησαν ομαλά.
11. Αν και προσφάτως κυκλοφόρησε το τρίτο σας βιβλίο καθώς και κάποιες συλλογές διηγημάτων, έχετε σκεφτεί τα επόμενα συγγραφικά σχέδια σας;
Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα εκδοτικό πλάνο που φτάνει ήδη αρκετά μακριά στο μέλλον! Και παρότι το τρίτο βιβλίο κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, δεν θα αργήσει καθόλου και η εμφάνιση του τετάρτου, το οποίο προδικάζω από τώρα ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο.
12. Ασχολείστε με τα social media και αν ναι που μπορούμε να σας βρούμε;
Νομίζω ότι τα ευκολότερα σημεία “πρόσβασης” είναι το Facebook (https://www.facebook.com/george.damtsios?ref=profile) και το προσωπικό μου blog (http://georgedamtsios.weebly.com/).
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και τις εξαιρετικές ερωτήσεις!
Δημοσίευση σχολίου