Τα τελευταία χρόνια έχουμε κατακλυστεί από το διαδίκτυο, από το οποίο πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να αναζητήσουν θέματα προς ενημέρωσης τους, να ακούσουν μουσική, να παρακολουθήσουν κάποιο εξ αποστάσεως σεμινάριο, ή ακόμα μια ταινία ή μια ξένη σειρά, ακόμα και να διαβάσουν κάποιο βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή. Όλα αυτά, ο οποιοσδήποτε με τα κατάλληλα προγράμματα μπορεί να τα κατεβάσει και να τα αποθηκεύσει ως αρχεία στον υπολογιστή τους. Από εκεί και μετά είναι θέμα του καθενός αν θέλει να τα προστατεύσει και σε κάποιο άλλο μέσο, ως backup, όπως οι οπτικοί δίσκοι.
Οι οπτικοί δίσκοι είναι ένα μέσο, όπου μπορούμε είτε να αποθηκεύσουμε αρχεία, είτε να δημιουργήσουμε ένα cd με μουσικές μας επιλογές είτε ακόμη και ένα dvd, με αγαπημένες ταινίες. Χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός τρόπος από ένα usb, ή μια Κάρτα SD, ή ένας Εξωτερικός σκληρός δίσκος HDD-SSD. Με άλλα λόγια, οι οπτικοί δίσκοι είναι τα ευρέως γνωστά CD ή DVD και όλα τα δεδομένα που θα αποθηκευθούν εκεί μέσα είναι τα προσωπικά δεδομένα-αρχεία μας, σε ψηφιακή μορφή.
Από το 1980 μέχρι και σήμερα εκτός από τα CD ή DVD κι άλλοι οπτικοί δίσκοι έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο όπως το Laserdisc, παλαιότερο μέσο που δεν πωλείται πλέον, διαμέτρου 30 εκατοστών, το οποίο χρησιμοποιούνταν κυρίως για αποθήκευση ταινιών και αποτέλεσε τον προπομπό των CD και DVD, το Blu-ray, και τέλος το HD-DVD, μέσο ανταγωνιστικό του Blu-ray, το οποίο δεν επέζησε όμως, του ανταγωνισμού με το δεύτερο.
Οι κοινοί οπτικοί δίσκοι, τα CDs/DVDs, έχουν μία μέση διάρκεια ζωής 20-30 χρόνια. Βέβαια, ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης αλλά και τις συνθήκες στις οποίες αποθηκεύονται, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να μειωθεί δραματικά.
Τα CD έχουν χωρητικότητα μέχρι 700 MBytes ενώ τα DVDs έχουν χωρητικότητα 4,7 ή και 8,5GB για τα dual layer. Ένα CD δέχεται μέχρι 80 λεπτά μουσικής ενώ ένα DVD, λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του, είναι κατάλληλο για εγγραφή πολλών φωτογραφιών ή και ταινιών. Ένα Blu-ray μπορεί να αποθηκεύσει έως και 50 GB δεδομένων.
Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετούς τέτοιους δίσκους, για διάφορους λόγους, μέχρι και σήμερα και με κάποιους έμεινα ικανοποιημένη, με κάποιους άλλους όχι και τόσο. Γι αυτό και σήμερα θα σας παρουσιάζω τα καλύτερα brands ή αλλιώς τους καλύτερους κατασκευαστές σε οπτικούς δίσκους.
8. INTENSO: Οι πρώτοι οπτικοί δίσκοι που χρησιμοποίησα ήταν της εταιρείας Intenso. Οικονομικοί, ποιοτικοί και σήμερα συμβατοί με όλους τους υπολογιστές. Είναι ανθεκτικοί, και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής! Είναι μια καλή και οικονομικά προσιτή πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν οπτικούς δίσκους για εγγραφή δεδομένων.
7. Philips: Από τους πρώτους οπτικούς δίσκους που χρησιμοποίησα ήταν και της εταιρείας Philips. Οικονομικοί, ποιοτικοί και σήμερα συμβατοί με όλους τους υπολογιστές. Είναι ανθεκτικοί, και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής! Είναι μια καλή και οικονομικά προσιτή πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν οπτικούς δίσκους για εγγραφή δεδομένων.
6. JVC: Οι δίσκοι JVC έρχονται από την Ιαπωνία, όπου εδώ και 70 σχεδόν χρόνια, προτείνεται ως από τις κορυφαίες εταιρείες συσκευών ήχου και εικόνας. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την κορυφαία εταιρεία κατασκευής οπτικών δίσκων, Taiyo Yuden, κυκλοφορώντας τις καλύτερες λύσεις για όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις. Οι οπτικοί δίσκοι της JVC είναι συμβατοί με όλες τις συσκευές και αρκετά φθηνοί. Είναι ζήτημα αν από τους 25 δίσκους που χρησιμοποίησα την τελευταία φορά, να ήταν καμμένοι οι 2. Συστήνεται και είναι μια καλή και οικονομικά προσιτή πρόταση για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν οπτικούς δίσκους για εγγραφή δεδομένων.
5. SONY: Από τους δίσκους που χρησιμοποίησα στο παρελθόν είναι και αυτοί της SONY. Έμεινα ευχαριστημένη αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, οι δίσκοι δεν παίζουν που συνεπάγεται ότι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Συμβατά με όλες τις συσκευές και ανθεκτικοί, σπανίως θα εμφανίσουν γρατζουνιές ακόμα κι αν είναι χιλιοπαιγμένοι.
4. TDK: Στην πλειοψηφία τους, οι δίσκοι που έχω στην κατοχή μου είναι από την TDK. Χιλιοπαιγμένοι, ανθεκτικοί, με μόλις λίγες γρατζουνιές, συμβατές σε όλες τις συσκευές μα πάνω απ΄όλα οικονομικές. Από κασέτες μέχρι τα cd...οι δίσκοι μου έχουν ένα όνομα.
3. XPLAYER: Την τελευταία δεκαετία, οι οπτικοί δίσκοι που χρησιμοποιώ είναι συγκεκριμένοι. Είτε CD είτε DVD. Ποτέ δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ποτέ δεν μου κάηκε ούτε ένα. Είναι άψογα, αντέχουν στο χρόνο και συμφέρουν. Φυσικά και οι γνώμες για την συγκεκριμένη εταιρεία διίστανται αλλά προσωπικά, έμεινα ευχαριστημένη, όσες φορές κι αν τα χρησιμοποίησα. Άριστη ποιότητα κατασκευής, συμβατές σε όλες τις συσκευές και προσιτές, οικονομικά.
2. MAXELL: Αν οι δίσκοι της JVC, με ικανοποίησαν της Maxell με ενθουσίασαν. Δίσκοι κορυφαίας ποιότητας, απόδοσης και συμβατότητας. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ποτέ δεν μου κάηκε ούτε ένα. Είναι άψογα, αντέχουν στο χρόνο και συμφέρουν οικονομικά.
1. VERBATIM: Αν με όλα τα προηγούμενα έμεινα ευχαριστημένη και ικανοποιημένη, φανταστείτε τι συνέβη όταν ήρθαν στα χέρια μου δίσκοι της εταιρείας Verbatim. Απλά τα ερωτεύτηκα. Τέλεια, άψογα και ιδανικά. Οικονομικοί, ποιοτικοί και συμβατοί με όλους τους υπολογιστές. Είναι ανθεκτικοί, και έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής! Από πολλές απόψεις, τα κορυφαία στο είδος τους.
Εσείς έχετε χρησιμοποιήσει κάποιους από τους παραπάνω δίσκους
κι αν ποιας κατασκευαστικής εταιρείας;
Έχετε μείνει ευχαριστημένοι;
Οι Philips και οι TDK είναι διαχρονικοί. Κλασσική αξία. Αλλά στην τελική... Verbatim και ξερό ψωμί. (Μιχάλης)
ΑπάντησηΔιαγραφή