29 Ιουλ 2017

Καβάλα. Μια παραθαλάσσια και γραφική πόλη του Βορρά

Καβάλα: Μια όμορφη παραθαλάσσια και γραφική πόλη του Βορρά. Με αυτόν τον τρόπο παρουσίαζε ο Έλληνας ποιητής και συγγραφέας, Διαμαντής Αξιώτης, το 2003, την όμορφη πόλη του, την Καβάλα, μέσα από το βιβλίο του "Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνία". Στον πρόλογο του βιβλίου καλωσόριζε τον αναγνώστη λέγοντας του ¨ΘA ΣE YΠOΔEXΘΩ AΠO THN ΠΛEYPA THΣ ΘAΛAΣΣAΣ¨. Από εκεί λοιπόν, θα σας υποδεχθώ κι εγώ, και θα σας πάρω μια βόλτα μαζί μου στα στενά της Παλιάς Πόλης, θα ανεβούμε στο κάστρο, με όλη την Καβάλα από κάτω, θα περπατήσουμε στο λιμάνι, θα κάνουμε τα ψώνια στους πεζόδρομους και θα φάμε σε τοπικά ουζερί με τοπικούς και φρέσκους μεζέδες.

Η Καβάλα είναι μια πόλη, που ποτέ στο παρελθόν δεν επισκέφθηκα, παρά το γεγονός ότι από την πόλη μου, την Αλεξανδρούπολη, την χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα, σχεδόν μιάμιση ώρα. Οι φετινές διακοπές μου είχαν άρωμα ελληνικό, λοιπόν, και για ένα τετραήμερο γνώρισα την Καβάλα και σας την παρουσιάζω μέσα από κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα. 

Η Καβάλα είναι πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας και η ύπαρξη της ξεκίνησε στα μέσα του 7ου αιώνα πΧ, με το όνομα Νεάπολις. Τον 8ο αιώνα γίνεται γνωστή με το όνομα Χριστούπολις. Όσο περνούν τα χρόνια, η πόλη εξελίσσεται και μεγαλώνει και παίρνει το όνομα Καβάλα, που σήμερα αποτελεί την τρίτη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας. Μπαίνοντας κανείς στην πόλη, αντικρίζει την Καβάλα, αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο», όπου την περιβάλλει και η βόρεια ακτή του Αιγαίου πελάγους.


Μια πόλη όμορφη και γραφική ξεδιπλώνεται στα μάτια, όσων έχουν την τύχη να την επισκεφτούν. Παίρνοντας το δρόμο για κατεύθυνση προς το κέντρο, βλέπουμε την Καβάλα να περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Μπροστά μας, αντικρίζουμε τις Καμάρες (Το παλιό Υδραγωγείο) που είναι πλέον το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της Καβάλας. Οι Καμάρες είναι έργο της Βυζαντινής περιόδου, ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα, που αποτελείται από 60 αψίδες και έχει μήκος 280 μ και ύψος 25 μέτρα.




Ανεβαίνοντας για την Παλιά Πόλη, συναντά κανείς τοπικά τουριστικά μαγαζιά, τοπικά ταβερνάκια και ουζερί καθώς και καφετέριες. Τα βράδια αυτά τα ταβερνάκια και οι καφετέριες, είναι γεμάτα από κόσμο και το χειμώνα γίνονται στέκια των φοιτητών. Ανηφορίζοντας περνάμε από το Ιμαρέτ, το οποίο με τα χρόνια μετατράπηκε σε ένα πολυτελή και καλαίσθητο χώρο φιλοξενίας, που διατηρεί κάτι από την ατμόσφαιρα της εποχής του. Λειτουργεί ως ξενοδοχείο ωστόσο δίνεται η ευκαιρία σε τουρίστες που δεν διαμένουν εκεί, να το επισκεφθούν, εφόσον γίνει νωρίτερα συνεννόηση. Από αρχιτεκτονικής άποψη, το Ιμαρέτ, θεωρείται ένα από τα αξιοθέατα της Καβάλας. 

Όσο ανεβαίνουμε, λίγο πριν φτάσουμε στην κορυφή, από τα δεξιά μας, μπορεί κανείς να δει όλη την Καβάλα και να την φωτογραφήσει. Η θέα, από ψηλά μοναδική, αφού κανείς βλέπει την Καβαλά και το λιμάνι της, αλλά και του λούνα παρκ που υπάρχει εκεί κοντά.




Κάπου εκεί πάνω στην αριστερή πλευρά, θα δει κανείς το Σπίτι του Μεχμέτ Αλή ένα πανέμορφο οικοδόμημα που μέχρι και σήμερα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Το Σπίτι του Μεχμέτ Αλή, αποτελούσε το μεγαλύτερο σπίτι της Καβάλας την εποχή εκείνη . Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σωζόμενα δείγματα Οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα στην Ελλάδα. Για επίσκεψη ενός επισκέπτη ή τουρίστα στο Σπίτι, υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Δίπλα από το Σπίτι, υπάρχει και το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, ως έφιππος. 


Εκεί θα κάνουμε μια στάση για...ξεκούραση από την ανάβαση αλλά και για καφεδάκι ή ότι άλλο θέλετε. «Το Μπρίκι» είναι από τις λίγες καφετέριες, που βρίσκεται στην κορυφή της Παλιάς Πόλης της Καβάλας και έχει γίνει στέκι για όλες τις ηλικίες. Ένα όμορφο περιβάλλον, που μπορεί ο καθένας να πάει οποιαδήποτε ώρα θελήσει. Από πολύ πρωί μέχρι και το βράδυ για ποτό. Ένας εσωτερικός χώρος πανέμορφος, με παλιές φωτογραφίες της Καβάλας να βρίσκονται σε όλους τους τοίχους και να ταξιδεύουν τον θαμώνα του μαγαζιού, σε εκείνη την εποχή. 


Η Καβάλα δεν διακρίνεται μόνο για την γραφικότητα της αλλά και για την αρχιτεκτονική της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία της. Συγκεκριμένα το 5ο Γυμνάσιο βρίσκεται κάτω από το Κάστρο της Καβάλας. Εντύπωση προκαλεί όχι μόνο το εσωτερικό του αλλά κυρίως και το εξωτερικό του. Το κτίριο αυτό έχει και μια ιστορία από πίσω του. Είναι πάνω από 100 ετών αλλά τα τελευταία 27 χρόνια λειτουργεί ως Γυμνάσιο, το 5ο Γυμνάσιο. Τα τελευταία χρόνια γίνονται εργασίες συντήρησης. Περισσότερα για την ιστορία του κτιρίου μπορείτε να βρείτε εδώ


Το Κάστρο ή αλλιώς Φρούριο της Καβάλας, είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης... Όπου κι αν βρεθεί κανείς μπορεί να το δει. Το βράδυ είναι ακόμα καλύτερο αφού υπάρχουν φώτα που το φωτίζουν. Δυστυχώς εγώ έπεσα σε περίοδο που κάποια φώτα είχαν καεί, οπότε και το κάστρο το έβγαλα φωτογραφίες με το φως της ημέρας, συγκεκριμένα πριν δύσει ο ήλιος...σε έναν περίπατο στην παραλία. 



Η Καβάλα το βράδυ είναι μαγική. Η παραλία είναι ανοιχτή για τους πεζούς, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν έναν περίπατο, να δουν και να μιλήσουν με κόσμο. Ακόμα και ξένος να είσαι, οι ντόπιοι είναι αρκετά χαμογελαστοί και ζεστοί άνθρωποι, κυρίως όμως φιλόξενοι. Θα εξυπηρετήσουν όσο μπορούν κάποιον επισκέπτη, ώστε να τον κατατοπίσουν, ακόμα κι αν δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα. 

Στο παλιό λιμάνι, οι ντόπιοι μαζεύονται παρέες παρέες, κάθονται εκεί δίπλα, πίνουν τις μπίρες τους ή τα αναψυκτικά τους και μιλάνε με τις ώρες. Απέναντι τους, η Καβάλα τη νύχτα φωτίζεται από τα φώτα του λούνα παρκ αλλά και των γύρω καφέ και εστιατορίων. 


Ειδική μνεία κάνω για τους Φούρνους Φελλαχίδη. Είναι οι πιο γνωστοί φούρνοι σε όλη την Καβάλα, με υποκαταστήματα και στις γύρω κωμοπόλεις. Αυτό που έμαθα για τους Φούρνους, κατά την μικρή περιοδεία μου στην Καβάλα, είναι ότι πρόκειται για ένα φούρνο με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Στο τέλος της ημέρας, ότι περισσέψει από ψωμιά αλλά και για ότι λογής παράγεται σε αυτόν, δίνονται στους φτωχούς και στους άπορους. Γενικότερα οι Φούρνοι έχουν βοηθήσει πολύ κόσμο και προσφέρουν πολλά ακόμα και στον κόσμο της Καβάλας....αρκεί να επισκεφτείτε έναν από αυτούς τους φούρνους για να καταλάβετε. Σε επίσκεψη μου, σε φούρνο τους, κι ενώ πήρα μια τυρόπιτα και κάτι άλλο που δε θυμάμαι, μου πρόσθεσαν άλλα τρία αρτοσκευάσματα για δοκιμή. 


Τα πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία αλλά και τα πιο ωραία παγωτά, είναι του Χασουλάκη, τα οποία τιμήθηκαν δεόντως. Ένα ακόμη καλό ζαχαροπλαστείο για όσους λατρεύουν τα γλυκά είναι και το ζαχαροπλαστείο ΑΛΛΟΤΙΝΟ, με πολύ καλές τιμές μάλιστα. Οπότε σπεύσατε άφοβα!!!!

Για καφέ ή φαγητό μπορείτε να επισκεφθείτε τον «Τσαλαπετεινό»που τα συνδυάζει και τα δύο μαζί. Το μαγαζί βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι, ο χώρος είναι πολύ όμορφος, κατάλληλος για παρέες αλλά και για όλες τις ηλικίες. Ένα μαγαζί με ωραίο καφέ αλλά και ωραία πιάτα είτε για breakfast είτε για βραδινό. Επιπλέον μεγάλη ποικιλία σε ποτά αλλά και κρασιά. Μια ακόμα επιλογή είναι και το «BarFly», που βρίσκεται από την άλλη πλευρά, στην παραλία, είτε για πρωί είτε για βράδυ με θέα το Κάστρο της Καβάλας. 

Για το βράδυ και τους ξενύχτηδες υπάρχουν αρκετά φαγάδικα ανοιχτά. Οι περισσότεροι μάλιστα προτιμούν τα μπουγατσατζίδικα που είναι ανοιχτά από τις 10 το βράδυ. Τα πιο γνωστά ο Λεμονίδης, το Λαϊκό και ο Ανδρεάδης. 

Αν θελήσετε να προμηθευτείτε καφέ από κάποιο καφεκοπτείο, το καφεκοπτείο του Ανανιάδη είναι το πιο γνωστό σε όλη την Καβάλα.

Τα καλοκαίρια, οι περισσότεροι κάτοικοι, δεν καταφεύγουν μόνο στις κοντινές παραλίες αλλά και σε αυτές που βρίσκονται 20 λεπτά μακριά από την Καβάλα. Οι Αμμόλοφοι είναι γνωστοί για τις καθαρές, ωραίες και εντυπωσιακές παραλίες τους. Επισκέπτες και τουρίστες από Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, κατακλύζουν κάθε χρόνο, ασφυκτικά τις παραλίες αυτές. Τα beachbar κάθε χρόνο αυξάνονται έτσι ώστε όλοι ντόπιοι και μη, να απολαύσουν στιγμές δροσιάς, κοσμοπολίτικης διάθεσης, ξεκούρασης και χαλάρωσης σε ένα περιβάλλον που θυμίζει Καραϊβική.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ:
  • Η ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ: Ένα κτίριο με πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία 
  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ: Ενα κτίριο με αρκετά στοιχεία αρχαιοελληνικής παράδοσης 
  • ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ: Το χάλκινο άγαλμα της Νίκης, βρίσκεται μέσα στο δημοτικό κήπο, μπροστά στο δημαρχείο. Αναφέρεται στους αγώνες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι το 1940-41. Γλυπτό του Γιάννη Παρμακέλη. 
  • Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ: Ένα κτίριο που χτίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και αποτελεί παράδειγμα οθωμανικού νεοκλασικισμού

ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ:
  • Αρχαιολογικό Μουσείο: Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδος 
  • Μουσείο Καπνού: Το μοναδικό θεματικό Μουσείο Καπνού σε όλη την Ευρώπη 
  • Δημοτικό Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο 
  • Μουσείο Μεχμέτ-Αλή 
  • Ιστορικό - Εθνολογικό Μουσείο Νέας Καρβάλης Καβάλας: Το καλύτερο μουσείο της Ευρώπης για τη χρονιά του 1997 
  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας 
  • Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού 
  • Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων: Ένα σημαντικό μνημείο. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως. Κάθε χρόνο, πραγματοποιείται Φεστιβάλ Φιλίππων ,ε διάφορα events μεταξύ αυτών θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες.

Ένας ακόμη προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Κι αλήθεια είναι ότι αξίζει με το παραπάνω και θα ανταμειφθείτε. Η Καβάλα είναι μια πόλη που δεν θα θέλεις να αφήσεις γιατί έχει .... θάλασσα(=& το ταξίδι συνεχίζεται).

Δημοσίευση σχολίου