Η συνταγή που παρουσιάζεται σε αυτήν την ανάρτηση έρχεται από αναγνώστη που κατάγεται και ζει στην πόλη της Λεμεσού Κύπρου. Εδώ και καιρό, μέσα από την επικοινωνία μας, του είχα ζητήσει να μου στείλει μια συνταγή από τον τόπο καταγωγής του. Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξει το φαγητό ή γλυκό και να αναδημοσιευόταν μέσα στη σελίδα μου, ώστε να το μοιραστεί και με άλλους αναγνώστες. Τελικώς μου έστειλε τα υλικά και τις οδηγίες εκτέλεσης, έφτιαξα το γλυκό, το οποίο είναι και πεντανόστιμο και σας το παρουσιάζω.
Τα Δάχτυλα, είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό γλυκό και λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με δάχτυλα. Για να βγουν χρυσαφένια και τραγανά, θέλουν καλό τηγάνισμα. Τα Δάχτυλα φτιάχνονται και καταναλώνονται κυρίως σε περιόδους νηστείας. Επειδή όμως δεν διανύουμε μέρες νηστείας, μπορεί ο καθένας να τα φτιάξει και να τα συνοδέψει και με παγωτό, μιας που μπήκε το καλοκαίρι.
Υλικά:
Για τη Ζύμη:
6 ποτήρια αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 ποτήρι λάδι
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
Γέμιση:
3 ποτήρια αμύγδαλα
6 κ.γλ ζάχαρη
1 1/2 κ.σ κανέλα
8-10 κ.γλ ροδόσταγμα ή ανθόνερο
Σιρόπι:
4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
3-4 κομμάτια κανέλα
6-8 σταγόνες χυμό λεμονιού
4 κ.γλ. ροδόσταγμα ή ανθόνερο
Εκτέλεση: Για το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το χυμό λεμονιού να βράσουν. Μόλις κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά και τα βράζετε για 5-7 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνετε το ροδόσταγμα, αφαιρείται την κανέλα και το αφήνετε να κρυώσει. Για τη Ζύμη: Κατόπιν ρίχνετε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρυζιάζετε καλά με το λάδι, δηλαδή τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε νερό όσο σηκώνει για να γίνει η ζύμη σφικτή. Την αφήνετε μισή ώρα περίπου. Ρίχνετε στα αμύγδαλα τη ζάχαρη και την κανέλα και όσο ροδόσταγμα σηκώσει για να γίνει το μείγμα σφικτό. Ανοίγετε φύλλο λεπτό και το κόβετε σε μικρά κομμάτια 10 χ 8 εκατοστά περίπου. Βάζετε αρκετή γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολό. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζετε καλά τις άκρες. Στη συνέχεια βάζετε μπόλικο λάδι σε μέτρια κατσαρόλα να κάψει καλά και τα τηγανίζεται λίγα λίγα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Ενώ τα τηγανίζετε τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά με πιρούνι για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζετε και τα ρίχνετε για 10-15 δευτερόλεπτα περίπου στο σιρόπι. Από εκεί τα βάζετε σε τρυπητό να στραγγίσουν λίγο και μετά σε πιατέλα. Με τη συνταγή παρασκευάζονται 140 περίπου δάχτυλα.
Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!
Τι μας κάνεις καλοκαιριάτικα καλέ?
ΑπάντησηΔιαγραφή