18 Μαΐ 2017

Book Review: Η Εξομολόγηση - Σπύρος Πετρουλάκης

Ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι συγγραφέας, συνθέτης αλλά και στιχουργός. Έχει διατελέσει διευθυντής σε διαφημιστικό τμήμα, καθώς και ραδιοφωνικός παραγωγός, στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά. Επιπλέον είναι αφηγητής παραμυθιών. Επίσης έχει ασχοληθεί και με τον αθλητισμό όπου υπήρξε Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo. Σήμερα είναι και προπονητής του Taekwondo. Τέλος ασχολείται με τη φωτογραφία όπου φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά στην Ευρώπη και κάποιες άλλες έχουν βραβευτεί.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι από τους συγγραφείς που πολύ πρόσφατα μπήκε στις επιλογές μου. Για ένα περίεργο λόγο, η Εξομολόγηση του, βρισκόταν στην βιβλιοθήκη μου εδώ και ένα χρόνο, αδιάβαστο...Μέχρι και σήμερα. Ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι από τους συγγραφείς που δεν γνώριζα, παρά το γεγονός ότι πριν την Εξομολόγηση είχαν κυκλοφορήσει ακόμη τρία βιβλία, τα δυο παιδικής λογοτεχνίας. Χάρη όμως στις κριτικές που άκουσα για το εν λόγω βιβλίο, η Εξομολόγηση αρχίζει τη ανάγνωση του.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
α) Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
β) Τίτλος: Η Εξομολόγηση
γ) Έτος Έκδοσης: 2015 
δ) Έκδοση: Εκδόσεις Μίνωας

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Η Εξομολόγηση του Σπύρου Πετρουλάκη, είναι ένα βιβλίο που δεν πολυδιαφημίστηκε, ωστόσο έγινε μεγάλος ντόρος, έλαβε πολύ καλές κριτικές, δίχασε το αναγνωστικό κοινό και πούλησε πολλά αντίτυπα. Αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί ώστε να κάνουν τον οποιοδήποτε αναγνώστη, να πάρει το βιβλίο, να το διαβάσει και να μην το αφήσει από τα χέρια του.

Προσωπικά είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω. Βιβλίο δώρο βρισκόταν στην βιβλιοθήκη μου πάνω από ένα χρόνο, ωστόσο υπήρχαν αρκετές επιφυλάξεις. Οι παραπάνω λόγοι ήταν αρκετοί, ένα χρόνο μετά, να πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου, να το διαβάσω και να ξεχαστώ από κάποιες υποχρεώσεις μου. 

Η Εξομολόγηση, είναι ένα μια ενδιαφέρουσα κοινωνική ιστορία, που καθηλώνει τον αναγνώστη από την αρχή. Ο πατέρας Θεόφιλος καλείται στο μοναστήρι της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας, για να εξομολογήσει την ηγουμένη Μαρκέλλα. Η εξομολόγηση αυτή θα φέρει στο φως, όλη την τραγική ιστορία της Ελένης Αντάνογλου. Από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης μαθαίνει τον τραγικό θάνατο των γονιών της Ελένης, τον αποχωρισμός της από τον αδελφό της και το δράμα που θα ακολουθήσει η ίδια, όταν και ο θείος της, Αντώνης, θα την πάρει υπό την προστασία του. Η Ελένη ποτέ ξανά δε θα ζήσει ευτυχισμένα. Αν και ο αδερφός της, που τον μεγαλώνει η οικογένεια του θείου της Στυλιανού, θα μεγαλώσει με στοργή και αγάπη, εκείνη θα βιώσει το αντίθετο. Σκληρή, χυδαία και βίαιη συμπεριφορά από την θεία της, που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να τρώει αλλά και να της φωνάζει. Η Ελένη θα ζήσει την κακοποίηση είτε σωματική, είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική. Σε όλα αυτά έρχεται κι η αποκορύφωση, όταν και την στείλουν στην Ελλάδα, αφού την πουλάνε για γυναίκα του βοσκού Παναγή. Εκεί θα συναντήσει τη πεθερά της, τη Δέσπω, τη κουνιάδα της, τη Μάρω, τον άντρα της Μάρως αλλά και όλο το σόι. Κανείς τους δεν την είδε με καλό μάτι. Μόνο ο παπάς του χωριού. Θα τη βοηθήσει να ξεφύγει; Ποια η σχέση της Ελένης Αντάνογλου με την Μαρκέλλα. Και γιατί η ηγουμένη ζήτησε να εξομολογηθεί στον πάτερα Θεόφιλο. Ποιο μυστικό κρύβεται και θα αποκαλυφθεί στην Εξομολόγηση; 

Οι εναλλαγές στο χρόνο, δεν κουράζουν, το αντίθετο μάλιστα. Βοηθάνε στο να καταλάβει ο αναγνώστης την ιστορία και τους χαρακτήρες. Οι περιγραφές του συγγραφέα είναι απλές και συνάμα όμορφες. Παρόλα αυτά υπάρχουν σκηνές βίας, που σοκάρουν, και καλό θα ήταν να αποφευχθούν. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης τόσο περιγραφικά, όλη την πράξη της σεξουαλικής κακοποίησης, αρκούσε μια αναφορά. Περισσότερο τον ενδιαφέρει να εξελίσσεται η πλοκή. (Αν ήθελα να διαβάσω κάτι με σεξ θα έπαιρνα ένα άρλεκιν, γνώμη μου πάντα) Η ιστορία είναι καλογραμμένη και σφιχτοδεμένη, έχει γρήγορο ρυθμό εξέλιξης, αλλά και ανατροπές. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, πριν το τελειώσει.

Πρόκειται για ένα βιβλίο για τη δύναμη της ψυχής, για την ανθρώπινη εκδικητική φύση, για τον μεγάλο έρωτα πο
υ έρχεται στη ζωή σου και δεν τον ξεχνάς ποτέ, για τη μητρική αγάπη, που κάνει τα πάντα για να βρίσκεται δίπλα στα παιδιά της, με κόστος ακόμα και την ίδια της τη ζωή, για τη συγχώρεση. Ένα βιβλίο που διδάσκει, με πολλά μηνύματα και σε γεμίζει στο τέλος της ανάγνωσης με πολλά ερωτήματα. Ένα βιβλίο που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, όπου ο αναγνώστης καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη, να πάρει θέση, να δικαιώσει ή να καταδικάσει πράξεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων!!!

Εν κατακλείδι, είναι μια ιστορία κοινωνικού περιεχομένου, που αξίζει να διαβαστεί. Έχει ένα υπέροχο εξώφυλλο, που ταιριάζει γάντι με την ιστορία που διαδραματίζεται. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, αν και σε κάποια σημεία κουράζει, αλλά προσπερνιούνται. Ένα βιβλίο που βγάζει στον αναγνώστη πολλά συναισθήματα, συγκίνηση, οργή, θυμό, αγάπη, έρωτα, λύτρωση. Επιπλέον δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι ανατροπές. Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας αγγίξει!!! 

Πλοκή: Η Ελένη, ως παιδί, ζει μια ευτυχισμένη και φαινομενικά άνετη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 1928. Χάνοντας, όμως, τους γονείς της από ατύχημα, όλα ανατρέπονται. Μακριά από τον αδελφό της, αντιμετωπίζει μόνη τη σκληρότητα του συγγενικού της περιβάλλοντος. Ως αντικείμενο συναλλαγής, καταλήγει στην Ήπειρο, ανάμεσα σε σκληρούς ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου. Πέφτει χαμηλά, αλλά ξανασηκώνεται. Όταν ο έρωτας έρθει, είναι ήδη πολύ αργά για εκείνη... Κόνιτσα, σήμερα. "Έχω κάνει πολλές αμαρτίες, παιδί μου..." Η γερόντισσα Μαρκέλλα δεν έχει βγει από το μοναστήρι της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας τα τελευταία εβδομήντα τρία χρόνια, δεμένη από ένα βαρύ τάμα. Τώρα, τις τελευταίες ώρες της ζωής της, ζητά συγχώρεση για να σταθεί αμόλυντη στην Κρίση Του Πλάστη. Να εξομολογηθεί. Ο πατέρας Θεόφιλος καλείται εσπευσμένα στα βουνά της Πίνδου να τελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης... Το παρελθόν μπορεί να αποτρέψει το μέλλον; Η δύναμη της πίστης έχει την ισχύ να γεννήσει ελπίδα; Ο έρωτας αλλάζει το πεπρωμένο;

3 στα 5



* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει

Δημοσίευση σχολίου