Λίγο πριν αρχίσει η νηστεία, προλαβαίνουμε να φτιάξουμε όλοι μας αυτά τα εύκολα σπιτικά πιτσάκια. Γιατί άλλο είναι όταν τα παίρνεις έτοιμα και τα βάζεις στο φούρνο να ψηθούν κι άλλο αν τα φτιάξεις εσύ με τα χεράκια σου, με ότι υλικά έχεις στο σπίτι σου. Η συνταγή αυτή έρχεται από τον Γιώργο Γιαννέλο Γκανιάτσα. Ήταν μια καλή ευκαιρία να τα φτιάξω κι εγώ και να τα πάω σε σπίτι γνωστής μου. Τα "πιτσάκια της τεμπέλας", όπως αποκαλεί κι ο ίδιος είναι από τις συνταγές που δεν χρειάζεται να έχεις καθόλου μαγειρικές δεξιότητες για να φτιάξεις. Τα υλικά αν δεν τα έχεις στο σπίτι, τα αγοράζεις από το σούπερμαρκετ και άπλα συναρμολογείς, τυλίγεις και ψήνεις… είναι και σπιτικά και οικονομικότερα από τα έτοιμα κατεψυγμένα.
Υλικά:
Έτοιμη κατεψυγμένη ζύμη για πίτσα (ενδεικτικά υπάρχουν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ALFA , ΚΑΝΑΚΙ, PILLSBURY)
9 φέτες Ζαμπόν (στα δικά μου πιτσάκια έβαλα γαλοπούλα, εσείς μπορείτε να βάλετε πάριζα ή μπέικον ή ότι άλλο θέλετε από αλλαντικά)10 φέτες τυρί Γκούντα (ή τυρί τριμμένο)
1 αβγό
Για την σάλτσα:
70γρ πελτέ ντομάτας
50γρ κέτσαπ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κ.γ. δυόσμο ξερό (προαιρετικά)
½ κ.γ. ζάχαρη
Εκτέλεση: Πριν χρησιμοποιήσετε τη Ζύμη για Πίτσα, αφήστε την να αποψυχθεί για τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία της. Η Ζύμη για Πίτσα είναι μαλακή όταν ξεπαγώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στην λειτουργία πάνω-κάτω αντίσταση. Φτιάχνουμε πρώτα την σάλτσα/βάση μας. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε το φύλο ζύμης μας αφήνοντας την ζελατίνα από κάτω για να το διπλώσουμε εύκολα μετά σε ρολό. Στρώνουμε με ένα κουτάλι την σάλτσα μας. Βάζουμε τις φέτες γκούντα με το ζαμπόν δίπλα δίπλα. Αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε την ζύμη μας με την βοήθεια της ζελατίνας σε ένα ρολό και πατάμε τις άκρες να κλείσει καλά. Κόβουμε σε φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπολ και το πασαλείβουμε με ένα πινέλο από πάνω και γύρω-γύρω σε κάθε πιτσάκι. Ψήνουμε σε πάνω-κάτω αντίσταση στους 190°C για 25′ ή ώσπου να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα όπως στην φωτογραφία κάτω (οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο).
Φωτογραφία Γιώργου Γιαννέλου Γκανιατσα |
Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!
Δημοσίευση σχολίου