18 Ιαν 2017

Θύμιος Γκογκίδης: Ένας μουσικός ταξιδευτής


Πολλές φορές μέσα από αυτή τη σελίδα αναφέρομαι στον τόπο μου, είτε για τις δράσεις που γίνονται είτε για αθλητικά γεγονότα. Πολύ περισσότερο δέ, γίνεται αναφορά στην μουσική μας παράδοση. Μετά την αναφορά μου στους σπουδαίους τραγουδοποιούς, με καταγωγή από τη Θράκη, Χρόνη Αηδονίδη, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη και Βαγγέλη Δημούδη ήρθε η ώρα για έναν ακόμη μουσικό και επίσης σπουδαίο ερμηνευτή. Σήμερα γίνεται λόγος για τον Θύμιο Γκογκίδη, που βάζει και αυτός το λιθαράκι του στην παράδοση αυτού του τόπου - γιατί κάθε τόπος στην Ελλάδα, διαθέτει και τη δική του μουσική παράδοση και έχει συμβάλλει στην δημιουργία του πολύχρωμου μωσαϊκού που ονομάζεται ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Ως παραδοσιακή ελληνική μουσική λογίζονται οι ρυθμοί και τα τραγούδια της προφορικής κυρίως, παράδοσης που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες και αποτελούν τον πλούτο της ελληνικής μουσικής, πολιτιστικής κληρονομιάς, που χρονολογείται ακόμα και από τα μεσαιωνικά χρόνια. Η παραδοσιακή ελληνική μουσική είναι ένα παζλ από τοπικές μουσικές παραδόσεις που συχνά εμφανίζουν μεταξύ τους μεγάλες τονικές ή ηχητικές διαφορές, ωστόσο διατηρούν έναν κοινό παρανομαστή: αποτελούν ένα μέσο έκρασης χορευτικών κυρίως, ιδιωμάτων που αναπτύχθηκαν μέσα σε δημόσιες γιορτές και κοινωνικές συναθροίσεις όπως πανηγύρια αλλά και εποχικές δραστηριότητες της ελληνικής υπαίθρου, όπως ο τρύγος, η ελαιοσυλλογή, τα ναυτικά ταξίδια κ.λπ.

Λίγα Λόγια για το Θύμιο Γκογκίδη


Ο Θύμιος Γκογκίδης γεννήθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, το 1964 όμως η καταγωγή του είναι από την Ανατολική Ρωμυλία(Βόρεια Θράκη). Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία και στην ηλικία των 14 άρχισε να μαθαίνει να παίζει ακορντεόν. Ο ίδιος λατρεύει τα παραδοσιακά ακούσματα απ΄οποιδήποτε τρόπο κι αν προέρχονται αλλά ιδιαίτερα αυτά που θυμίζουν την καταγωγή των παππούδων του.

Πολλοί άνθρωποι κατά καιρούς, κινούμενοι από το αίσθημα της μισαλλοδοξίας καταφέρονται εναντίον του με αστήριχτα επιχειρήματα, ότι δηλαδή τραγουδά μουσικά κομμάτια από τα Βαλκάνια ή ότι το ακορντεόν δεν είναι παραδοσιακό μουσικό όργανο. Όμως η μουσική δεν έχει σύνορα και σε όποια κοινωνική εκδήλωση των προγόνων του κι αν ανατρέξουμε, το ακορντεόν υπήρξε το σημαντικότερο όργανο. Ο Θύμιος πιστός στην αξία της μουσικής και της παράδοσης δεν παραιτείται γιατί πιστεύει ότι η παραδοσιακή μουσική μπορεί να καθοδηγήσει και τους νέους ανθρώπους.   

Το 1982 ο Θύμιος Γκογκίδης πήρε το πρώτο του βραβείο στην εκπομπή με τίτλο "Η Ανατολική Ρωμυλία σήμερα" και το δεύτερο "Μέχρι το τριαντάφυλλο". Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η θερμή ανταπόκριση του κόσμου στο παραδοσιακό τραγούδι, που εκφράζει σήμερα ο Θύμιος, τον οδήγησε να κάνει 6 δισκογραφικές δουλειές και να θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς μουσικούς στον ελληνικό χώρο.

Από το 2010, παρουσιάζει την δική του εκπομπή με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Θύμιο» και ταξιδεύει σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, μεταφέροντάς μας τον πολιτισμό, την παράδοση, τα αξιοθέατα αλλά και τις συνήθειες των κατοίκων και του τόπου. Επιπλέον παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική παράδοση βιώνεται από τους Έλληνες της Διασποράς.

Παρακάτω παρουσιάζεται αποκλειστικά από το κανάλι μου, η πέμπτη δισκογραφική δουλειά του Θύμιου Γκογκίδη με τίτλο "Θρακιώτικα Ακούσματα Β.Θράκης & Βαλκανικά Παντρέματα με τον Θύμιο Γκογκίδη", όπου περιλαμβάνονται 15 παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια από τα Βαλκάνια. 




Δημοσίευση σχολίου