3 Ιαν 2017

Αρωματική πορτοκαλόπιτα


Η πρώτη συνταγή για τη νέα χρονιά έρχεται δια χειρός Γιώργου Γιαννέλου Γκανιάτσα και είναι μια συνταγή νόστιμη και εύκολη που γίνεται, με τι άλλο, με πορτοκάλια. Αρωματική πορτοκαλόπιτα, λοιπόν, ή αλλιώς, αν προτιμάτε, αρωματική πορτοκαλόπιτα του Κούλη. Το μυστικό είναι το γιαουρτάκι στο ζυμάρι της στην αρχή, και το κρύο σιρόπι στο τέλος!


Υλικά:
  • 450γρ. (1 πακέτο) φύλλο κρούστας
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 200γρ. καλαμποκέλαιο + λίγο για το ταψί
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 5 κάψουλες βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  •  Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα τριμμένη
Για το σιρόπι:
  • 600 γρ. νερό
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση: Σημειώστε πως ξεκινάμε ανάποδα. Πρώτα ετοιμάζουμε το Σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι έως ότου δέσει, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά. Ζύμη της πίτας: Απλώνουμε τα φύλλα σε ένα μεγάλο ταψί, το ένα πάνω από το άλλο, και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 50° C στον αέρα. Τα αφήνουμε να ξεραθούν όση ώρα χρειαστεί: θα πάρει περίπου δίωρο μέχρι να γίνουν τραγανά, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα. Όταν στεγνώσουν τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά έως ότου αφρατέψουν και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα σπασμένα φύλλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη και σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε τα σπασμένα φύλλα και τα ανακατεύουμε κυκλικά με μια σπάτουλα έως ότου ενσωματωθούν. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26 εκ. και απλώνουμε σε αυτό τη ζύμη. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και την τρυπάμε ελαφρώς με ένα πιρούνι σε όλη της την επιφάνεια. Όσο είναι ακόμη καυτή η πίτα μας βγάζουμε το σιρόπι από το ψυγείο και περιχύνουμε σιγά-σιγά χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει (και να δέσει το σιρόπι με την πίτα) για περίπου 2 ώρες προτού σερβίρουμε.

Δεν είναι δύσκολη συνταγή! Προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά! Καλή όρεξη!

Φωτογραφία Γιώργου Γιαννέλου Γκανιάτσα από kserotiefages.gr

Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

Δημοσίευση σχολίου