13 Ιουν 2016

Αδριανούπολη - Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Είναι αυτές οι στιγμές που ξαφνικά, την τελευταία στιγμή, αποφασίζεις να κάνεις ένα ταξίδι με ανθρώπους που πιθανόν να μην ξαναδείς. Γιατί την τελευταία στιγμή αποφάσισα πως έπρεπε να κάνω στον εαυτό μου ένα δώρο, μια εκδρομή, έστω και αυθημερόν και να μείνω μακριά από κάποιες υποχρεώσεις. Όχι πολύ μακριά...λίγη ώρα, λίγα χιλιόμετρα μετά την Ορεστιάδα, μετά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για την ακρίβεια μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στη δεύτερη εκδρομή μου στην γείτονα χώρα, την Τουρκία μόνο καλές εντυπώσεις έχω αποκομίσει.  

Αν και πολλοί από την περιοχή μου, τον Έβρο, επισκέπτονται την Ανδριανούπολη κυρίως για ψώνια εγώ δεν είχα βρει ποτέ αυτήν την ευκαιρία. Κι αυτήν την ευκαιρία μου την έδωσε τον σχολείο που για 6 συναπτά έτη φοιτούσα, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Φέτος βρέθηκα από άλλη σκοπιά, λόγω του επαγγέλματος μου και της πρόσληψης μου σε κοινωφελές πρόγραμμα. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά.

Με λεωφορείο ξεκινήσαμε για Ανδριανούπολη... Μέχρι να φτάσουμε εκεί κάναμε μια στάση στην Ορεστιάδα, περάσαμε από το τελωνείο των Καστανιών και κατευθυνθήκαμε στα σύνορα για έλεγχο. Αμέσως κι αφού περάσαμε τα τούρκικα σύνορα, έγινε η απαραίτητη πρώτη στάση στο Κάραγατς. Για την ιστορία το όνομα του χωριού σημαίνει «φτελιά» και εκεί ζούσε ένας αρκετά μεγάλος και σημαντικός ελληνικός πληθυσμός ο οποίος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, το 1923, καταφύγει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα. Στο Κάραγατς μπορείς να δεις σίγουρα πολλά παρτέρια με λουλούδια...πολλά όμως. Καφετέριες ανάμεσα σε ερειπωμένα σπίτια. Κτίρια τα οποία αναδομούνται. Τον εντυπωσιακό σιδηροδρομικό σταθμό που σήμερα στεγάζεται η πανεπιστημιακή σχολή Καλών Τεχνών (πέσαμε πάνω σε εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου) και τα δύο βαγόνια του Orient Express(Όριαν Εξπρες) που κάποτε έκανε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Παρίσι και αποτέλεσε σκηνικό στη μεταφορά του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι καθώς και σε ταινία του James Bond. Εκεί δίπλα βρίσκεται και το Μνημείο της Λωζάνης.
Η πανεπιστημιακή σχολή Καλών Τεχνών 

Μέρος του περίφημου Orient Express


Μέρος του περίφημου Orient Express

Το Μνημείο της Λωζάννης

Το Μνημείο της Λωζάνης (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παραπάνω) έχει τρεις κατακόρυφες στήλες, που η κάθε μία δηλώνει μια πατρίδα. Η μεγαλύτερη στήλη την Μικρά Ασία, η μεσαία στήλη την Θράκη και η μικρή στήλη το Κάραγατς. Οι τρεις αυτές στήλες ενώνονται με ένα δακτύλιο που συμβολίζει την ενότητα των τριών αυτών πατρίδων. Η γυναίκα στο δακτύλιο που κρατά στα χέρια της ένα έγγραφο και ένα περιστέρι συμβολίζει την δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη συμφωνία και την ειρήνη αντίστοιχα. Στην βάση του μνημείου υπάρχει μια δεξαμενή με νερό και συμβολίζει τις 3 θάλασσες, την Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα και την θάλασσα του Μαρμάρα που περιβάλλουν την Τουρκία.



Φεύγοντας από το Κάραγατς στο δρόμο προς Ανδριανούπολη, μπορεί κανείς να δει γεωργικές εκτάσεις, έναν μύλο, τη γέφυρα που ενώνει τους ποταμούς Έβρο και Τούντσα νέα οικίσματα καθώς και νέα περίτεχνα καταστήματα εστίασης, αριστερά και δεξιά. Μπαίνοντας στην Ανδριανούπολη, αντικρίζεις πολλά λουλούδια αλλά και το εμπορικό κέντρο. Από την είσοδο στην πόλη αντικρίζει κανείς και τους 4 επιβλητικούς μιναρέδες του Σελιμιγιέ Τζαμί. 

Η στάση γίνεται στο κέντρο και πολύ γρήγορα καθώς αν μείνει το λεωφορείο στο κεντρικό δρόμο πολύ ώρα, καλείται η αστυνομία. Αμέσως μετά, περνάμε απέναντι, όπου υπάρχουν οι κλειστές αγορές και δίπλα τα ανταλλακτήρια. (1€=3 λίρες). Οι κλειστές-σκεπαστές αγορές της Ανδριανούπολης είναι τρεις: Η Bedesten Carsisi στο κέντρο, κοντά στο Εσκί Τζαμί, το Arasta Bazaar δίπλα στο Selimiye Cami, και του Αλή Πασά (Alipasa Carsisi), δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο (Caraclar Cd), στην οποία και έκανα την βόλτα μου. 
Η αγορά του Αλή Πασά (Alipasa Carsisi


Στο κεντρικό πεζόδρομο του (Caraclar) με τους παράπλευρους πεζόδρομους βλέπεις πολλά μαγαζιά εστίασης και εμπορικά, πολλά παγκάκια, πλατείες, συντριβάνια, λουλούδια και καταπληκτικά δημιουργήματα. 


Λουλουδο-δημιούργημα μπροστά από την κλειστή αγορά και το ανταλλακτήριο



Συντριβάνι στο κεντρικό πεζόδρομο με 2 ζευγάρια να χορεύουν

Κάπου εκεί στο κεντρικό πεζόδρομο θα βρείτε το γνωστό Barcello, με τις φτηνές κολώνιες του αλλά και το καφέ-ζαχαροπλαστείο MADO, όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή το τσάι σας (ότι προτιμάτε...έχει ελληνικό, τούρκικο, φραπέ και φρέντο καπουτσίνο) αλλά και να φάτε το γνωστό κουλούρι τους ή το γνωστό επίσης γλυκό κιουνεφέ(κανταϊφι με γέμιση τυριού και τριμμένο φυστικό συνοδευόμενο με μια μπάλα παγωτό).

Κιουνεφέ με παγωτό & κουλούρι


Αυτοί που πηγαίνουν πρώτη φορά στην Ανδριανούπολη, έχουν την ευκαιρία εκτός από τα ψώνια, να επισκεφτούν το περίφημο Σελιμιγιέ Τζαμί και τα μουσεία που βρίσκονται εκεί δίπλα, το Εθνολογικό και Αρχαιολογικό μουσείο και το μουσείο Ισλαμικής και Τουρκικής τέχνης, με εκθέματα από την ελληνική, βυζαντινή αλλά και οθωμανική περίοδο. Επίσης μπορούν να δούν το Εσκί Τζαμί, το Σερέφελι Τζαμί. Τέλος να επισκεφτεί το μοναδικό Ιατρικό Μουσείο με τις 40 αίθουσες. Στις εγκαταστάσεις του βρίσκονται το Θεραπευτήριο, το πτωχοκομείο, η Ιατρική σχολή. Είναι γνωστό κι ως συγκρότημα Κουλιγιέ Μπεγιαζίτ. Η είσοδος στο Ιατρικό μουσείο είναι 4,50€(σχεδόν 10 λίρες).
Σελιμιγιέ Τζαμί (Selimiye Cami)

Εσκί Τζαμί

Σερέφελι Τζαμί

Ένας ακόμη προορισμός σας περιμένει να τον ξεναγήσετε. Κι αλήθεια αξίζει. Η Ανδριανούπολη είναι μια πόλη που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο ιδιαίτερη και όμορφη(=& το ταξίδι συνεχίζεται).

Δημοσίευση σχολίου