20 Φεβ 2016

Ουμπέρτο Έκο: Έφυγε ένας «αλχημιστής» της λογοτεχνίας

Έφυγε από τη ζωή στα 84 του χρόνια, ο κορυφαίος Ιταλός διανοητής και συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Ένας συγγραφέας που χρησιμοποιούσε τους αμέτρητους τόμους που είχε συγκεντρώσει στη τεράστια βιβλιοθήκη του, των 30.000 βιβλίων, που αντλούσε γνώσεις και υλικό για να δημιουργήσει την ιστορία του κάθε βιβλίου του. 

Ο Ουμπέρτο Έκο ήταν ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους συγγραφείς παγκοσμίως, έχοντας συγγράψει ωστόσο μόλις 7 μυθιστορήματα με το πρώτο του βιβλίο (Το όνομα του Ρόδου) να γίνεται παγκοσμίως best seller. Έχει γράψει επίσης πολλά άρθρα, δοκίμια, καθώς και ακαδημαϊκά συγγράμματα από το 1980. 




Η γνωριμία μου με το συγγραφέα έγινε φυσικά με το βιβλίο-best seller, Το όνομα του Ρόδου που είναι και το μοναδικό βιβλίο που έχω από το συγγραφέα στην βιβλιοθήκη μου. Είναι επίσης από τα πρώτα βιβλία που έχω διαβάσει καθώς το βιβλίο ήταν αρχικά στη βιβλιοθήκη της μητέρας μου. Το καλύτερο του λένε. Το συγκεκριμένο βιβλίο μέχρι και σήμερα έχει επανεκδοθεί αρκετές φορές με άλλο εξώφυλλο και θεωρείται από τα πιο διαχρονικά και πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών. 

Ο Ουμπέρτο Έκο τιμήθηκε για το βιβλίο "Το όνομα του Ρόδου" με το βραβείο Strega το 1981 και το Médicis Étranger το 1982


Σχεδόν όλα τα έργα του - λογοτεχνικά και μη - κυκλοφορούν στα ελληνικά, από τους εκδοτικούς οίκους "Γνώση", "Μαλλιάρη" "Ελληνικά Γράμματα", "Πατάκη", "Καστανιώτη" και "Ψυχογιό".

Τα μυθιστορήματα του συγγραφέα με χρονολογική σειρά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι:

  1. Το όνομα του ρόδου (1980)
  2. Το εκκρεμές του Φουκώ (1988)
  3. Το νησί της προηγούμενης ημέρας (1994)
  4. Μπαουντολίνο (2000)
  5. Η μυστηριώδης φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004)
  6. Το κοιμητήριο της Πράγας (2010)
  7. Φύλλο Μηδέν (2015)
Άλλα γνωστά κείμενα του συγγραφέα είναι: 
  • Επιμύθιο στο Όνομα του ρόδου (2005)
  • Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις (1993)
  • Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, (1995) 
  • Κατασκευάζοντας τον ЭХΘРΟ (2011)
  • Εξομολογήσεις ενός νέου μυθιστοριογράφου (2011)

Δημοσίευση σχολίου