Πρώτα πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο και μετά να δεις την ταινία ή το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από την ταινία ή η ταινία ήταν καλύτερη από το βιβλίο. Τέτοιου είδους εκφράσεις ακούμε πολλές κατά καιρούς για ένα βιβλίο το οποίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο. Τις περισσότερες φορές μάλιστα το βιβλίο είναι καλύτερο από την ταινία, λίγες όμως είναι εκείνες οι φορές που θα γίνει το αντίθετο, δηλαδή η ταινία να ξεπεράσει κατά πολύ το βιβλίο, και μάλιστα το βιβλίο να γίνει επιτυχία εφόσον η ταινία πάει καλά. Λοιπόν για να μην πολυλογώ αναφέρομαι σήμερα για το βιβλίο αλλά και την πολυσυζητημένη ταινία Carol στα ελληνικά Κάρολ.
Η υπόθεση τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας είναι η εξής: Στη Νέα Υόρκη του ’50, η δεκαεννιάχρονη Τερίζ Μπέλιβετ νιώθει χαμένη στη σχέση της με τον φίλο της, για τον οποίον νοιάζεται, αλλά δεν νιώθει ερωτική επιθυμία. Όλα θα αλλάξουν, όμως, όταν γνωρίζει την κομψή, ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ Ερντη, μια παντρεμένη γυναίκα που κάνει την εμφάνισή της στο πολυκατάστημα όπου δουλεύει η Τερίζ για να αγοράσει δώρα για την κόρη της. Η Τερίζ θα νιώσει εκείνη τη στιγμή πως η προσωρινή δουλειά της ως πωλήτριας ―ίσως και ολόκληρη η ζωή της― δεν είχε άλλο σκοπό πέρα απ’ αυτή την αναπάντεχη συνάντηση. Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και η ερωτική τους σχέση μέλλει να εξελιχτεί άλλοτε με ήπιο και διστακτικό τρόπο και άλλοτε βουτηγμένη σε κρίσεις και αντεγκλήσεις. Παρά τα εμπόδια, όπως ο εκβιασμός που επιχειρεί ο σύζυγος της Κάρολ, αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια για να είναι στο τέλος μαζί;
Το βιβλίο Κάρολ/Carol κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με το εξώφυλλο που προωθήθηκε η ταινία. Ο λόγος που διάβασα το βιβλίο ήταν γιατί το υπέγραφε μια συγγραφέας που γνώρισα μέσα από την κλασσική αστυνομική λογοτεχνία αν και τα βιβλία της Patricia Highsmith θεωρούνται κυρίως μυστηρίου και ψυχοθρίλερ. Εν πάσει περιπτώση με το βιβλίο αυτό απογοητεύτηκα πλήρως και ευτυχώς που το δανείστηκα γιατί δε θα έδινα λεφτά για να διαβάσω για έναν λεσβιακό έρωτα ανάμεσα στην Κάρολ - μητέρα και σε διάσταση με το σύζυγο της - και την Τέρεζ - λίγο άβγαλτη και αρκετά διστακτική. Προσωπικά το βιβλίο το τελείωσα με δυσκολία και αυτό γιατί ήθελα να μην έχω κάποια κενά στην ταινία που θα έβλεπα αμέσως μετά. Στο βιβλίο η συγγραφέας δεν συμπεριέλαβε πολλές ερωτικές σκηνές και επικεντρώθηκε κυρίως στα συναισθήματα και τις επιθυμίες που μοιράζονταν μεταξύ τους οι δύο σύντροφοι προσεγγίζοντας το όλο θέμα και την όλη σχέση με κάποιο σεβασμό. Αναζητώντας κανείς πληροφορίες για τη συγγραφέα Patricia Highsmith η οποία είχε σχέση με γυναίκα μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο γράφτηκε αυτό το βιβλίο.
Βαθμολογία: 2/5
Η ταινία Κάρολ/Carol δεν είχε τίποτα να προσφέρει εκτός από τις πολύ καλές ερμηνείες της Κέϊτ Μπλάνσετ και της Ρούνι Μάρα οι οποίες ήταν και ο λόγος που είδα την ταινία. Η μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο ήταν καλή. Πολύ καλές ερμηνείες από τις πρωταγωνίστριες Κέϊτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα, πολύ καλή σκηνοθεσία, ωραία σκηνικά, ωραία μεταφορά σε εκείνη την εποχή αλλά τίποτα παραπάνω. Σε κάποια σημεία αρκετά κουραστική. Ανιαρή και πολύ χλιαρή για τα γούστα μου.
Βαθμολογία: 2/5
Trailer
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε βιβλία που έχω διαβάσει
Δημοσίευση σχολίου