20 Δεκ 2015

Σκαλτσούνια με λουκούμι ή/και μαρμελάδα


Είθισται στη Θράκη, τις γιορτές των Χριστουγέννων εκτός από τα γλυκά που είναι ως έθιμο όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, να φτιάχνουμε και σκαλτσούνια. Τα σκαλτσούνια είναι ένα νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό το οποίο είναι εύκολο στην παρασκευή τους. Αν και νηστίσιμο γλυκό είναι και αυτοί που δεν νηστεύουν και φτιάχνουν τα σκαλτσούνια με παραλλαγές πχ. με ανθότυρο. Η παρακάτω συνταγή είναι δοκιμασμένη ουκ ολίγες φορές από τα χέρια της μαμάς μου φυσικά.

Υλικά: 
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ποτήρια σπορέλαιο
1 ποτήρι μπύρα (αν δεν έχετε προτιμήστε ρετσίνα)
2 κγ μπέικιν πάουντερ
250γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 κουτάκι με λουκούμια (πουλάνε στο εμπόριο)
μαρμελάδα (της προτίμησης σας)
ανθόνερο (προαιρετικά)
κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Στην αρχή χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο και προσθέτουμε την μπύρα. Αφού ανακατευτούν καλά προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο "να ξεκουραστεί" για 30 λεπτά. Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με το λουκούμι ή τη μαρμελάδα. Στη συνέχεια μόλις βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμης στη χούφτα μας και το πλάθουμε, βάζοντας μέσα του ένα κουτάλι γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο. 

Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο, τα ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε να προσθέσετε και κανέλα για γαρνίρισμα. Τα σκαλτσούνια είναι έτοιμα. Καλή Όρεξη!!!


Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

1 σχόλιο

  1. Τα έφτιαξα με μερέντα λόγω του γιού μου αλλά και με μαρμελάδα και βγήκαν πεντανόστιμα. Δεν έμεινε τίποτα στην πιατέλα. Χρόνια πολλά & καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή