4 Δεκ 2015

Θρακιώτικη Βαρβάρα


Τέσσερις Δεκεμβρίου σήμερα, γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και στη Θράκη, ετοιμάζεται ένα γλυκό-σούπα ιδιαίτερο. Παραμονές της γιορτής, οι γυναίκες, είθισται να φτιάχνουν τη Βαρβάρα ένα γλυκό που έχει θρησκευτικές ρίζες, και μοιράζεται σε μικρά μπολάκια σε όλη τη γειτονιά ή το χωριό για να έχουν καλή υγεία τα μέλη του σπιτιού και καλή σοδειά, αλλά και προς τιμήν της αγίας από όπου πήρε και το όνομά της. Σήμερα σας παρουσιάζω αυτό το μοναδικό γλυκό, το μοιράζομαι μαζί σας και ελπίζω να το φτιάξετε και να το δοκιμάσετε. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Πριν όμως σας δώσω τη συνταγή....ας δούμε πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη.Το έθιμο έχουν και οι μουσουλμάνοι της περιοχής ως "Ασουρέ.

Πως ξεκίνησε αυτό το έθιμο στη Θράκη; Υπάρχουν δύο εκδοχές.. Η μία υποστηρίζει ότι ο Διόσκουρος (πατέρας της Αγίας Βαρβάρας και φανατικός κατά των Χριστιανών), είχε συλλάβει ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς και τους πωλητές της περιοχής, δίνοντας τους εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί και στα τρόφιμα που θα παρασκεύαζαν. Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του, η Βαρβάρα και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, να μην φάνε από το δηλητηριασμένο ψωμί, αλλά να βράσουν σιτάρι και ότι άλλο βρισκόταν στα σπίτια εκείνη την περίοδο (συνήθως ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα), για να περάσουν τις δύσκολες μέρες του χειμώνα.Έτσι, έγινε η πρώτη Βαρβάρα. Η άλλη εκδοχή, συνδέεται με τη λατρεία της Αρχαίας θεάς, Εκάτης. Η παραγωγή του σιταριού, στην αρχαία Θράκη αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Στις αρχές του χειμώνα, γιόρταζαν τα «Εκαταία» προς τιμήν της θεάς Εκάτης. Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες,καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η «Βαρβάρα» πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν στο τέλος του φθινοπώρου.

Σήμερα το έθιμο της «Βαρβάρας» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και είναι άξιο θαυμασμού ότι οι νέοι και οι νέες, κυρίως νοικοκυρές, γνωρίζουν για το έθιμο και το τηρούν κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.


Η συνταγή μας

Υλικά:
Σιτάρι (500γρ)
Σταφίδες (όσες θέλετε)
Ζάχαρη (1 κούπα ανάλογα και με την προτίμηση του καθενός πόσο γλυκό το θέλει)
Σουσάμι 
Ταχίνι, σύκα ξερά, μήλο, καστανο (προαιρετικά)
Κανέλλα
Καρύδι χοντροκομμένο

Εκτέλεση: Βράζουμε το σιτάρι και τις σταφίδες. Ενδιάμεσα ξαφρίζουμε. Μόλις βράσει προσθέτουμε τη ζάχαρη. Πριν τελειώσει το βράσιμο, το σουσάμι να είναι καβουρντισμένο και στουμπισμένο σαν πελτές και στη συνέχεια το αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό. Αμέσως το ρίχνουμε μέσα στο σιτάρι. Αντί για σουσάμι (αν δε έχετε) ρίχνουμε ταχίνι, τα σύκα, τα μήλα (κομμένα κυβάκια), τα κάστανα (πριν τελειώσει το βράσιμο). Έτοιμοι για σερβίρισμα.Σερβίρουμε σε μικρά μπολάκια και ρίχνουμε από πάνω κανέλλα και το χοντροκομμένο καρύδι. 





Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

Δημοσίευση σχολίου