24 Ιουλ 2015

Θάσος. Απέραντη θάλασσα με ..σκιά


Διαφορετικό το Travel Guide, σήμερα. Αυτή τη φορά είναι δια χειρός Ζέφης Κληρονόμου, αρθρογράφος του Ταλκ και του Life Positive. Μέσα από αυτή τη στήλη, μας παρουσιάζει και μας ξεναγεί στην όμορφη Θάσο, που όπως τη χαρακτηρίζει είναι μια απέραντη θάλασσα με...σκιά. Δαντελωτά ακρογιάλια, ζαχαρένιες αμμουδιές, λιόκαφτο και πεύκο συνθέτουν το καλοκαιρινό σκηνικό στο σμαραγδένιο νησί του Βόρειου Αιγαίου. Η Θάσος είναι κατάλληλη για τις καλοκαιρινές σας διακοπές είτε με παρέα, είτε με το ταίρι σας.

Θάσος. Πανοραμική

Καθώς το καράβι ζυγώνει στην πρωτεύουσα της Θάσου, ο Λιμένας γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Λευκά σπιτάκια με κεραμιδένιες στέγες, μοιάζουν γαντζωμένα στην άκρη της προκυμαίας, μετέωρα ανάμεσα στο πυκνό πράσινο και το θαλασσί. 
Λευκά σπιτάκια με θέα τη θάλασσα

Εκμεταλλευτείτε τη δροσιά του πρωινού για μια βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο του Λιμένα, προτού σηκωθεί ο ήλιος. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα αρχαία χαλάσματα της Αγοράς, του μαρμάρινου Ωδείου, του ιερού της Αρτέμιδος κι αγναντέψτε την Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, φέρνοντας στο νου τους Κυκλαδίτες αποίκους που, με αρχηγό τον Τελεσικλή, κίνησαν το 7ο αιώνα από την Πάρο κι έριξαν άγκυρα στο μακρινό για εκείνους νησί του Βόρειου Αιγαίου, μαγνητισμένοι από το πράσινο και τα πλούσια κοιτάσματα του σε σίδηρο και χρυσό.

Αρχαία Αγορά Θάσος

Πάρτε τον περιφερειακό ασφαλτοστρωμένο δρόμο εκτός χιλιομέτρων περίπου, κατά μήκος των ακτών, για το γύρο της Θάσου και ξεκινήστε για ρεπεράζ παραλιών. Οι πιο δημοφιλής παραλία της Θάσου είναι η Χρυσή Αμμουδιά και ο Παράδεισος.
Παραλία Θάσου
Λίγο έξω από το Λιμένα, συναντάμε την ξανθιά αμμουδιά της Μακρυάμμου, στεφανωμένη από πεύκα, το άρωμα τους να ανακατεύεται στον αέρα με την αρμύρα της απαλής αύρας. Κατηφορίζουμε για τη Χρυσή Αμμουδιά στην παραλία της Σκάλας Παναγιάς, ένα θασίτικο Miami, με την απεραντοσύνη του, τα υπέροχα κύματα του αλλά και την ασυναγώνιστη φρεσκάδα του Αιγαίου. Συνεχίζουμε για την Αλυκή με τη σιμιγδαλένια άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. 

Άστρις, Πότος, Πευκάρι, Σκάλα Μαριών, Καλλιράχης, Σωτήρος, Πρίνος, Ραχώνι, Γλυφάδα, συνθέτουν ένα γαϊτανάκι από κρυστάλλινες θάλασσες, παχιές σκιές από δέντρα και ψαροκάικα με φόντο το Αιγαίο. Φτάνοντας στα Λιμενάρια, στο Νότο, σε απόσταση 45 χλμ από την πρωτεύουσα, ανεβαίνουμε τον κατάφυτο λόφο για το Παλατάκι, έδρα των γερμανικών μεταλλείων εξόρυξης σιδήρου ως το ΄63. Το διώροφο χτίσμα του 1904 τυλίγεται σε ατμοσφαιρικές σκιές. Κατηφορίζουμε για την παραλία των Μεταλλείων. Η ξανθιά άμμος σμίγει με τη μαύρη σκόνη του μεταλλεύματος, πλαθοντας το πιο φευγάτο τοπίο.


Στα παραθαλάσσια ταβερνάκια, στην πόλη της Θάσου κι όπου αλλού σταθείτε στο νησί, το νου σας για λιόκαφτο, δηλαδή σκουμπρί ξεροψημένο στον ήλιο, τηγανητή αθερίνα, χταποδάκι στα κάρβουνα, ότι φρέσκο ψάρι βγάλει η τράτα.

Μη γυρίσετε την πλάτη σας στην ορεινή πλευρά της Θάσου, εξίσου γοητευτική με την παραθαλάσσια. Επισκεφτείτε τα γραφικά χωριουδάκια στις δασόφυτες πλαγιές του βουνού Υψάριου, το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι, την Παναγιά, λίγο νοτιότερα το γραφικό χωριό Θεολόγος. Κουκλίστικα σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, σκιές από αιωνόβια πλατάνια, στέγες με γκρίζες σχιστόπλακες, στενά δρομάκια, αυλές λουλουδιασμένες και γλυκό καρυδάκι και σύκο από τα παραδοσιακά γλυκά με βάση το θασίτικο μέλι στο εργαστήρι του Σουρίνη.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ:
Αεροπορικώς, οδικώς ή με λεωφορεία του Κτελ μέχρι την Χρυσούπολη Καβάλας. Από κει Κεραμωτή και παίρνετε το φέρι για Θάσο. Ή από το λιμάνι Καβάλας με φέρι για Πρίνο και ιπτάμενο δελφίνι για Λιμένα Θάσου.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ:
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, studio/γκαρσονιέρες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Ζέφη Κληρονόμου
Αρθρογράφος

Δημοσίευση σχολίου