Ένα παιχνίδι που έβλεπα φανατικά και θα το ξαναέβλεπα και σε επανάληψη είναι το "Παιχνίδια χωρίς σύνορα" αλλιώς Jeux Sans Frontières, που προβλήθηκε από την ΕΤ1, με τεράστια επιτυχία, με τη συμμετοχή μόνο Ευρωπαϊκών χωρών σε διάφορα παιχνίδια. Η Ελλάδα συμμετείχε - για πρώτη φορά - το 1993 μέχρι και το 1999, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει καμιά νίκη σε τελικό. Στην παρουσίαση του παιχνιδιού ήταν η Δάφνη Μπόκοτα και ο Κώστας Σγόντζος, που έχουν συνδέσει τα ονόματά τους με το εν λόγω παιχνίδι, λόγω και των περιγραφών τους. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το 2014, ένα παιχνίδι στα πρότυπα του Παιχνίδια χωρίς σύνορα, ζωντανεύει μέσα από τη συχνότητα του Ant1 και την Νάντια Μπουλέ στην παρουσίαση ως The biggest game show in the world, χωρίς όμως την μεγάλη επιτυχία. Στο ίδιο κανάλι, παίχτηκε γύρω στο 2000, δε θυμάμαι χρονιά, το τηλεπαιχνίδι Ποπ και Πάμε με τον Αδάμ στην παρουσίαση και δύο ομάδες μικρών παιδιών. Η μια ομάδα ήταν οι λεγόμενοι Κόκκινοι Δράκοι, την άλλη δεν θυμάμαι το όνομα. Το έβλεπα φανατικά ωστόσο για το εν λόγω παιχνίδι, αν και έχω ψάξει στο διαδίκτυο δεν υπάρχει κάποια αναφορά ούτε υλικό. Θυμάμαι πάντως ότι ξεκινούσε πάντα με τους Ατρόμητους, μια παιδική αργεντίνικη σειρά.
Είτε λεγόταν Κόντρες είτε Κόντρα Πλακέ, ήταν το ίδιο και το αυτό. Δύο παιχνίδια με το ίδιο κόνσεπτ στο ίδιο κανάλι, αυτό του MEGA. Μόνο οι παρουσιαστές αλλάζανε. Ήταν όμως και παραμένει ένα αγαπημένο τηλεπαιχνίδι. Την αρχή την έκανε το 1992, ο αξέχαστος Βλάσσης Μπονάτσος, με τις Κόντρες, με μεγάλη επιτυχία και την ατάκα "πάρα πολύ ωραίο" να γίνεται must της εποχής. Το 1996 αναλαμβάνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος, το παιχνίδι μετονομάζεται σε Κόντρα Πλακέ, και η επιτυχία του τηλεπαιχνιδιού διαρκεί για τέσσερα χρόνια. Αν και ήμουν σε μικρή ηλικία, θυμάμαι ακόμη αυτά τα δύο τηλεπαιχνίδια. Σήμερα το εν λόγω παιχνίδι συνεχίζεται με επιτυχία εδώ και 2 χρόνια από τη συχνότητα του Alpha ως Άκου τι είπαν με παρουσιαστή τον Χρήστο Φερεντίνο.
Ο τροχός της τύχης ήταν από τα τηλεπαιχνίδια που δεν είδα στην τηλεόραση. Για καλή μου τύχη, το παρακολούθησα λίγα χρόνια αφότου τελείωσε η μετάδοση του από το κανάλι του Ant1, όπου και μεταδίδονταν, από τις βιντεοκασέτες, που τότε γράφαμε τα επεισόδια για να τα έχουμε. Για την ιστορία πάντως, το παιχνίδι αυτό διήρκεσε 4 χρόνια (1990-95), παρουσιάστηκε από 3 παρουσιαστές(Δ.Κατρανίδης, Π.Χαϊκάλης), με μεγάλη επιτυχία όμως από τον Γιώργο Πολυχρονίου.
Και μιας που ανέφερα τον Γ.Πολυχρονίου, να αναφέρω ότι ο λόγος που έφυγε από τον Τροχό της τύχης, ήταν για άλλο παιχνίδι και μάλιστα σε αντίπαλο κανάλι, αυτό του MEGA. Το Mega Banca, ήταν ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων που σημείωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Για αυτό το λόγο και μετονομάστηκε Mega Banca Show, όπου από παιχνίδι έγινε σόου. Στην παρουσίαση μαζί του ήταν η τότε ανερχόμενη Ελένη Μενεγάκη. Ένα ακόμη παιχνίδι που είδα από βιντεοκασέτες, τις οποίες μάλιστα είχα λιώσει τότε. To 2002 ο Πολυχρονίου παρουσίασε στο Star, την Παγίδα ή The Trap, χωρίς να σημειώσει επιτυχία, αφού παιζόταν πρωινές ώρες. Θυμάμαι λίγο πριν φύγω για το σχολείο ίσα που προλάβαινα την αρχή.
Τα Τετράγωνα των Αστέρων ήταν ένα τηλεπαιχνίδι όπου εγώ προσωπικά την πρώτη έκδοση του παιχνιδιού με την Μαρία Αλιφέρη, δεν την είδα ποτέ, μιας που παίχτηκε χρονιά που δεν είχα γεννηθεί ακόμα. Ωστόσο είδα την δεύτερη έκδοση του παιχνιδιού με παρουσιαστή τον Γιώργο Μαρίνο από το MEGA. Και θυμάμαι ακόμα κάποιους αστέρες όπως, τον Χ.Ρώμα, τον Ι.Τριανταφυλλίδη, τον Σ.Μπουλά, την Άβα Γαλανοπούλα και την Κάρμεν Ρουγγέρη. Οι γονείς μου μού έλεγαν ότι δεν ήταν σαν το πρώτο. Αλλά από τη στιγμή που δεν το είδα δεν μπορούσα να κρίνω. Εμένα η δεύτερη έκδοση του παιχνιδιού μου άρεσε και το έβλεπα ανελλιπώς.
Ένα διαφορετικό απ΄όσα έχουμε συνηθίσει τηλεπαιχνίδια ήταν το Ραντεβού στα Τυφλά. Τρεις εκδοχές, τρεις παρουσιαστές, δυο κανάλια. Όλα είχαν σαν αποτέλεσμα τη γνωριμία ενός ζευγαριού με έπαθλο ένα ταξίδι. Εγώ μπορώ να πω ότι είδα και τις τρεις εκδοχές. Βέβαια την πρώτη τη θυμάμαι αμυδρά. Στην πρώτη εκδοχή του παιχνιδιού παρουσιάστρια ήταν η Βάσια Τριφύλλη- όπου αργότερα έκανε ένα ακόμη παιχνίδι με παρόμοιο κόνσεπτ Η ώρα η καλή, αν θυμάστε - αργότερα ανέλαβε το 1994 για την δεύτερη εκδοχή, η Ισαβέλλα Βλασιάδου, όπου διήρκεσε μόλις 1 χρόνο. Δεκατρία χρόνια μετά, η Ναταλία Γερμανού παρουσιάζει τη νέα έκδοση μέσα από το σταθμό του Alpha. Οι δύο πρώτες εκδοχές του παιχνιδιού έγιναν από το MEGA.
Το κορυφαίο και αγαπημένο τηλεπαιχνίδι για το κανάλι του MEGA ήταν το Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος με παρουσιαστή τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Δεκαπέντε ερωτήσεις με έπαθλο πολλά εκατομμύρια δραχμές και μετέπειτα ευρώ. Τρεις βοήθειες, αυτές του κοινού, του τηλεφώνου και το 50/50. Το παιχνίδι διήρκεσε μέχρι το 2004, αλλάζοντας μόνο στέγη καναλιού αφού από το MEGA μετακόμισαν στη ΝΕΤ. Το 2005, γίνεται ένα διάλλειμα για το παιχνίδι Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος και ο Σπύρος Παπαδόπουλος παρουσιάζει στη ΝΕΤ το τηλεπαιχνίδι Τοις μετρητοίς. Το 2006 το παιχνίδι επέστρεψε στους δέκτες του Alpha με παρουσιαστή τον Θ.Αθερίδη, μόνο για μία χρονιά. Σήμερα εν έτη 2015, το παιχνίδι επιστρέφει ως Hot Seat με παρουσιαστή τον Γ.Ζουγανέλη από το ΣΚΑΙ.
Ο Ανδρέας Μικρούτσικος έχει συνδέσει το όνομα του με τα τηλεπαιχνίδια, Άντρες έτοιμοι για όλα από τη συχνότητα του ANT1 - που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τους σπρώχνανε μέσα στην πισίνα - το Μεγάλο Παζάρι από τη συχνότητα του ANT1 και μετέπειτα στον Alpha, το Θα πεις κι ένα τραγούδι πάλι από τη συχνότητα του Alpha και το Θησαυροφυλάκιο από τη συχνότητα του ANT1.
Λυπάμαι πολύ. Είσαι ο πιο αδύναμος κρίκος. Μα τι παιχνίδι, τι κόλλημα. Κι η Ελένη Ακρίτα πόσο ψυχρά σου την έλεγε έτσι απλά ότι πρέπει να αποχωρήσεις από το παιχνίδι και να χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια, κυριολεκτικά όμως. Από αυτό το παιχνίδι αγάπησα την Έλενα Ακρίτα. Εννιά γύροι, εννέα παίκτες που έπρεπε να απαντήσουν μέσα σε λίγο χρόνο. Ένα παιχνίδι που αν και είχε μεγάλη επιτυχία, έμεινε μόλις ένα χρόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες από τη συχνότητα του MEGA.
Είναι από τους παρουσιαστές που έχει συνδέσει μαζί με τον Γ.Πολυχρονίου, τον Α.Μικρούτσικο και τον Χρήστο Φερεντίνο, το όνομα του με τα τηλεπαιχνίδια της τότε εποχής. Ο λόγος για τον Μίλτο Μακρίδη. Το πρώτο τηλεπαιχνίδι που παρουσίασε ήταν Ο καλύτερος κερδίζει το 1994 από τη συχνότητα του ANT1, το δεύτερο τηλεπαιχνίδι Βρες τη φράση το 1998 από τη συχνότητα του MEGA και διήρκεσε για τρεις χρονιές με μεγάλη επιτυχία. Αγαπήθηκε όμως από το παιχνίδι Ρώσικη Ρουλέτα, όπου και έβλεπα φανατικά, που προβλήθηκε από τη συχνότητα του MEGA. Όποιος παίκτης έδινε λάθος απάντηση ενεργοποιούσε τη Ρώσικη Ρουλέτα, μια καταπακτή άνοιγε και εξαφάνιζε στο πιτς φιτίλι τον παίκτη. Από τη συχνότητα του Star παρουσίασε την Ταυτότητα.
Έχει κάνει ουκ ολίγα τηλεπαιχνίδια στην ελληνική τηλεόραση και όλα έγιναν επιτυχίες και διήρκεσαν πάνω από 1 χρόνο μετάδοσης στους τηλεοπτικούς δέκτες. Συνεχίζει ακόμα και σήμερα ακάθεκτος σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, να κρατάει συντροφιά τους τηλεθεατές, να τους ψυχαγωγεί και να μοιράζει λεφτά. Μιλάω φυσικά για τον Χρήστο Φερεντίνο. Έχει περάσει σχεδόν και από όλα τα μεγάλα κανάλια εκτός του MEGA. Από τον Ant1, στο Star και μετά στον Alpha. Η αρχή έγινε το με το παιχνίδι οι Κολλητοί και την επόμενη χρονιά με το ΜΠΑΜ όπου έκανε πλάκες, όπου και έγινε γνωστός μέσα από τη συχνότητα του Ant1. Ακολούθησαν τα τηλεπαιχνίδια, ο Μονομάχος, οι Κληρονόμοι και το Fort Boyard από τη συχνότητα του Star με μεγάλη επιτυχία. Επιστρέφει μετά από χρόνια στο κανάλι που καθιερώθηκε, τον Ant1 και παρουσιάζει για χρόνια την Λίστα, το Deal, Super Deal, Show me the money αλλά και το Ελλάδα έχεις ταλέντο. Σήμερα από τους δέκτες του Alpha παρουσιάζει τον Άκου τι είπαν, εκδοχή του Κόντρες και Κόντρα Πλακέ.
Ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι με τη συμμετοχή μικρών παιδιών ήταν και το Είσαι πιο έξυπνος από ένα 10χρονο με τη Σοφία Αλιμπέρτη στην παρουσίαση και προβλήθηκε από τον Ant1 για δύο σεζόν. Ένας παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήσεις από Δημοτικά βιβλία. Μοναδική βοήθεια οι 5 μικροί φίλοι, από τον οποίο μπορεί να δει ή να αντιγράψει την απάντηση του.
Το καλό παιδί της τηλεόρασης, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, δε θα μπορούσε να λείψει από παρουσίαση τηλεπαιχνιδιού. Ο Εισοδηματίας και το Money Drop είναι από τα παιχνίδια που είχαν μεγάλη επιτυχία στο MEGA και προστέθηκαν στο ενεργητικό του παρουσιαστή.
Ένα από τα παιχνίδια που αγαπήθηκε ιδιαίτερα ήταν το Wipe Out στον Ant1. Ακόμη και τώρα που παίζει μεταμεσονύκτια, κάνει νούμερα τηλεθέασης. Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο Δημήτρης Μενούνος, με τις απίστευτες περιγραφές των παικτών και το "ξεπατώθηκα" του Τρύφωνα Σαμαρά θα μείνουν σίγουρα αξέχαστες.
Από τα τηλεπαιχνίδια που αξίζει μια αναφορά και έγιναν τα τελευταία χρόνια, και που έβλεπα και ξεχώρισα, ήταν Η στιγμή της αλήθειας με την Ε.Μανωλιδου, το Big in Japan με την Καλομοίρα, Black Out με τη Ν.Μπουλέ, το Κράτα γερά με τον Γ.Λιανό στον Ant1, το Fatus Olus με τον Γ.Μητσικώστα και μετέπειτα Σ.Καλυβάτση, το Password με τον Γ.Τσαλίκη στον Alpha, το Sumusu με τον Θ.Τσαταλμπάση, το Λεφτά στα τυφλά με τον Χ.Σιμαρδάνη, το Μια τρύπα στο νερό με τον Γ.Πυρπασόπουλο, το 50-50 (Fifty-Fifty) και Η Εκδίκηση της Ξανθιάς με τον Γ.Λιάγκα, το Power of 10 με τον Κ.Μαρκουλάκη, το Minute to win it και το Smartface με τον Δ.Ουγγαρέζο, το Taxi girl με τη Β.Σταυροπούλου στο MEGA, το Πάμε για άλλα με τον αείμνηστο Βλάσση Μπονάτσο,στο Star, το Πως τον λεν τον ποταμό με τη Δ.Παπαδοπούλου στη ΝΕΤ και το Κάθε Τόπος μια Ιστορία με τον Ρ.Χαραλαμπίδη στην ΕΡΤ.
* Σαφώς και θα έχω ξεχάσει ακόμα περισσότερα τηλεπαιχνίδια που ο καθένας μας έβλεπε και ξεχώρισε. Ελπίζω τουλάχιστον να κάλυψα στο έπακρον το θέμα. Το ευτύχημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα έχω σε βιντεοκασέτες...το δυστύχημα ότι ακόμα να τις μετατρέψω. Όποτε γίνει αυτό όμως σίγουρα το υλικό θα ανέβει.
__________________________________________________________
Το blog αποτελεί μια ερασιτεχνική προσπάθεια όπου εκφέρεται καθαρά η προσωπική μου άποψη. Επιτρέπεται η χρήση και η αναδημοσίευση άρθρων και φωτογραφιών του blog, με σαφή αναφορά στην αρχική πηγή τους. Ότι δημοσιεύετε σ΄αυτή τη σελίδα είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog Οι Δικές μου Στιγμές Copyright © 2010 XP All rights reserved