ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ταινία: Το παιχνίδι της μίμησης (The Imitation Game)
Σκηνοθεσία: Morten Tyldum
Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear
Είδος Ταινίας: Ταινία βιογραφική/ιστορική/θρίλερ
Έτος Παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 114΄
ΥΠΟΘΕΣΗ: Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ: Συνήθως οι ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ ή το έχουν πάρει, τελικώς δεν μου αρέσουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις (βλέπε 12 χρόνια σκλάβος), αποφεύγοντας να τις παρακολουθώ. Όμως πραγματικά υπάρχουν κάποιες ταινίες που αξίζει να τις δει κάποιος. Στην προκειμένη περίπτωση, κι επειδή γνώριζα την υπόθεση και για την αληθινή ιστορία του Άλαν Τούρινγκ (είχα διαβάσει ένα βιβλίο), είδα αυτό που περίμενα. «Το παιχνίδι της μίμησης» ήταν από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τελευταία (και πάει πολύς καιρός). Αν και υπάρχουν ανακρίβειες σχετικά με την ιστορία κατά τ΄άλλα ήταν ένα πολύ ωραίο θρίλερ, αρκετά καλοστημένο αλλά συγκινητικά ανθρώπινο καθώς πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Με την μαεστρία του σκηνοθέτη Morten Tyldum, παρουσιάζεται ένας καταπληκτικός Benedict Cumberbatch, στην ίσως καλύτερη του ερμηνεία από ποτέ ακόμα και από αυτή του Σέρλοκ Χόλμς. Αρκετά σοβαροί, στέκονται και οι υπόλοιποι της παρέας του, ακόμη και η Keira Knightley, που μου έγιναν αρκετά συμπαθείς. Τέλος, θίγεται ένα θέμα ταμπού για την τότε εποχή, αυτό της ομοφυλοφιλίας και ο τρόπος που αντιμετωπίζονταν ρατσιστικά ευφυέστατα μυαλά, όπως αυτό του Άλαν. Μετά από χρόνια, μέσα από αυτήν την ταινία, δίνεται φόρος τιμής στο πρόσωπο αυτό που είναι «πατέρας των υπολογιστών» (κάτι που μαθαίνουμε και στο τέλος της ταινίας). Μια εξαιρετική δουλειά με καταπληκτικές ερμηνείες, σκηνοθεσία, σενάριο ακόμη και ενδυματολογία, πιστή στην τότε εποχή, άξια βρίσκεται στις φετινές υποψηφιότητες για Όσκαρ και μάλιστα θεωρείται και φαβορί. Προβλέπω ότι θα σαρώσει.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΩ: Σαφέστατα και πρέπει να τη δει οποιοσδήποτε. Η ταινία αυτή αξίζει την προσοχή του θεατή.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ.(προτιμήστε το πρώτο link που δίνεται)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ.(προτιμήστε το πρώτο link που δίνεται)
_______________________________________________________________________
* Η ανάρτηση είναι καθαρά προσωπική γνώμη. Μπορείτε να βρείτε εδώ κι άλλες κριτικές μου σε ταινίες που έχω παρακολουθήσει
Δημοσίευση σχολίου