30 Οκτ 2014

Γρήγορο & εύκολο ψωμάκι


Σήμερα η μέρα μου ξεκίνησε καλά, μιας που ξύπνησα πολύ νωρίς. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω ζεστό ψωμάκι, εύκολα και γρήγορα. Από την πρώτη φορά που είχα κάνει και μου είχε πετύχει, αυτή τη φορά ξεκίνησα και πάλι με το φόβο μήπως και δεν μου πετύχει. Τελικά όχι μόνο πέτυχε αλλά φαγώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Είχα πολλές συνταγές σχετικά με το ψωμί στο ντοσιέ μου μαζί με τους συνδέσμους, από το διαδίκτυο όπου υπάρχουν και έπρεπε να αποφασίσω για το ποια θα κάνω. Ενώ η μουσική παίζει στη δια πασών, ξεκινάω να ζυμώνω. Δίνω τη συνταγή. 

Υλικά: 
10 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να σας βγει και λίγο παραπάνω)
νερό 1 φλιτζάνι του τσαγιού
λάδι 2 κουταλιές της σούπας
ξηρή μαγιά 1 φακελάκι
ζάχαρη 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
αλάτι 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό
σουσάμι (προαιρετικό)
1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση: 
Σε ένα μπολ, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω ελάχιστα. Μετά ρίχνω τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με μαλακές κινήσεις. Προσθέτουμε το λάδι και μετά το χλιαρό νερό. Αρχίζουμε το ζύμωμα. Μόλις γίνει ένα ομοιόμοργο μίγμα, ρίχνουμε και το αλάτι. Έτσι δεν καταστρέφονται οι ιδιότητες της μαγιάς. Ζυμώνουμε για μέχρι και 5 λεπτά και στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα σε ξηρό και θερμό μέρος για να φουσκώσει, περίπου 1 ώρα ή στο φούρνο στους 30 βαθμούς για 45 λεπτά. 

Αφού αλευρώσουμε το ταψί, δίνουμε στο ζυμάρι το σχήμα που θέλουμε, φρατζόλα , καρβέλι(μικρό ή μεγάλο). Λαδώνουμε από πάνω το ψωμάκι, με ένα χτυπημένο αυγό και ρίχνουμε αν θέλουμε σουσάμι.Ψήνουμε για 45 με 50λεπτά περίπου, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, αντιστάσεις πάνω κάτω.


* Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλεύρι, στην περίπτωση που το μίγμα είναι πολύ μαλακό, ή λίγο νερό, στην περίπτωση που είναι πολύ σφιχτό


Η συνταγή είναι από Taste Advisor
Δείτε και το βίντεο παρακάτω


Φτιάξτε κι εσείς τη συνταγή αυτή και πείτε μου τα σχόλια σας!!!

Δημοσίευση σχολίου