Η ιστορία της Θράκης είναι συνυφασμένη με τη μουσική, το χορό και το τραγούδι και το μουσικό της υλικό έχει μια πολυμορφία μοναδική ίσως για τον Ελλαδικό χώρο. Οι μουσικοί δρόμοι της Θράκης, χαράχθηκαν μέσα από τους μουσικούς πολιτισμούς του Βυζαντίου και του Αραβικού κόσμου αλλά και την αισθητική παράδοση των διαφορετικών εθνοτήτων που συμβιώνουν στον ευρύτερα ιστορικό χώρο της Θράκης. Μουσικά διαμορφώθηκαν τρεις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, της Βόρειας και της Δυτικής. Δάνεια και επιρροές αυτών των περιοχών της Θράκης, απέκτησαν τοπικό χρώμα.
Η μουσική είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο υφαίνεται η ζωή της Θράκης.
Ο αυλός, η λύρα, η γκάιντα, το νταούλι, η μασιά και αργότερα το κανονάκι, η πολίτικη λύρα, το ούτι, το βιολί μαζί με τα αντιφωνικά ή μή, τραγούδια, συνοδεύουν τους Θράκες σ΄όλους τους μεγάλους σταθμούς του βίου τους. Η μετανάστευση στη δεκαετία του 60 η οποία λειτούργησε καταλυτικά, σημάδεψε την παραδοσιακή κοινωνία του Ν.Έβρου. Υποχώρησαν οι παλιές δομές και η λειτουργία της κοινότητας άλλαξε. Επιπλέον χάθηκε η σύνδεση της μουσικής, του χορού και των τραγουδιών με τη λειτουργία της κοινωνίας. Η νέα πραγματικότητα οδήγησε στην ίδρυση πολλών πολιτιστικών συλλόγων (δεκαετία 80-90) που εξυπηρετούσε την ανθρώπινη ανάγκη του "ανήκειν", την βαθιά ανάγκη της κάθε κοινότητας για επικοινωνία, ψυχαγωγία, διατήρηση και προβολή της παράδοσης τους. Στην οργάνωση και την λειτουργία των συλλόγων αυτών πρωτοστάτησαν οι γυναίκες, φορείς της παράδοσης με ζωντανή τη μνήμη της χαμένης γενέθλιας γης.
Σήμερα όλο και πιο πολύ νέοι, γίνονται μέλη αυτών των πολιτιστικών συλλόγων και ασχολούνται ενεργά με αυτούς, φέρνοντας και μεγάλες διακρίσεις από το εξωτερικό. Πολλοί τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς χορών εντός και εκτός Ελλάδας κατακτώντας μια θέση στην πρώτη τριάδα πανελληνίως και πανευρωπαικώς αντίστοιχα, φέρνοντας διακρίσεις για την παράδοση της Θράκης. Οι συνεχιστές της παράδοσης είναι αρκετοί.
Η παράδοση της Θράκης ζωντανεύει μέσα από την Θεοπούλα & Λαμπριάνα Δοϊτσίδη, αδερφές του ,ενός από τους συνεχιστές της παράδοσης μας, Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη. Ακούστε μια σπάνια εκτέλεση του τραγουδιού "Σε τούτα 'δω τ΄αρχοντικά"