Ο Χρόνης Αηδονίδης θεωρείται σήμερα ως ο πιο γνωστός Θρακιώτης τραγουδιστής με πανελλήνια απήχηση. Γεννήθηκε το 1929 στη Καρωτή Διδυμοτείχου. Μετά τον πόλεμο κατέβηκε στην Αθήνα όπου εργάσθηκε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο μέχρι το 988. Παράλληλα σπούδασε Βυζαντινή Μουσική με τον Χατζηθεοδώρου και με τον Σιμώνα Καρά. Από το 1953 αρχίζει να ηχογραφεί στο ραδιόφωνο και σε δίσκους Θρακιώτικα τραγούδια. Η δισκογραφία του αποτελείται από 45 περίπου δίσκους (προσωπικούς ή συμμετοχές) . Επίσης υπάρχουν στα αρχεία της ΕΡΤ πάρα πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του. Ο Χρόνης Αηδονίδης έχει τραγουδήσει για τους ξενητεμένους συμπατριώτες μας σε όλα τα μέρη που βρίσκονται αυτοί στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το λαογράφο Πολύδωρο Παπαχριστοδούλου, τη χορωδία του Πανελή Καβακόπουλο, το σύλλογο προς διάδοση της Εθνικής Μουσικής του Σιμώνα Καρά και με τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης & Θράκης. Είναι ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στο οποίο έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών του από τότε που δημιουργήθηκε. Τέλος ιδιαίτερη στιγμή για εκείνον ήταν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, όπου άνοιξε την εορτή με το τραγούδι "Φίλοι μ΄ καλωσορίσατε", απλώνοντας τη μουσική της Θράκης σε όλο τον κόσμο.
Για πλήρες βιογραφικό του πατήστε στην εικόνα κάτω:
Ακούστε το τραγούδι "Κλαίει η Καρδιά κι Αναστενάζει" μόνο από τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη:
Η στήλη χρονομπαούλο ανοίγει με αφορμή ενός βίντεο που ανέβασα πριν ένα χρόνο στο κανάλι μου στο Youtube. Ένα τραγούδι που συμπεριλήφθηκε συγκεκριμένα σε συλλογή της MINOS το 1996 και έπεσε τυχαία στα χέρια μου, ψάχνοντας κάποιους παλιούς δίσκους.
Σήμερα μέσα από αυτήν την ανάρτηση ταξιδεύω, εκεί πίσω, στο 1996, όταν ο Γιάννης Πλούταρχος ξεκινούσε την μεγάλη του πορεία στο ελληνικό πεντάγραμμο, με επανεκτελέσεις τραγουδιών του Γιώργου Μαζωνάκη και του Δημήτρη Κόκοτα. (Ναι κάπως έτσι όλοι ξεκινάνε με επανεκτελέσεις γιατί όχι και ο Γιαννάκης). Όλα τα παρακάτω τραγούδια κυκλοφόρησαν από συλλογές της MINOS, το 1996, με το κανονικό όμως επίθετο του τραγουδιστή, πριν γίνει γνωστός, Γιάννης Κακοσαίος.
Το πρώτο τραγούδι που επανεκτέλεσε, ο αγαπημένος μου τραγουδιστής, ήταν το «Στο χα πει» του Στέλιου Ρόκκου (συμπεριλαμβάνεται στη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Σαν Αγρίμι» και κυκλοφόρησε το 1995 από την MBI - το τραγούδι υπογράφει ο ίδιος ο τραγουδιστής). Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε συλλογή της MINOS, με τίτλο "Πρώτα απ΄όλα", το 1996.
«Στο χα πει»
Το καλύτερο παιδί της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας το 1996, επανεκτελεί το «Γιατί με τυραννάς» του Δημήτρη Κόκοτα (συμπεριλαμβάνεται στη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Συνείδηση» και κυκλοφόρησε το 1995 από την Eros Music - το τραγούδι υπογράφει ο Φοίβος). Το κομμάτι κυκλοφόρησε σε συλλογή της MINOS, το 1996 καθώς και σεσυλλογή της MINOS το 1997.
«Γιατί με τυραννάς»
Την ίδια χρονιά, 1996, ο Γιάννης Πλούταρχος επανεκτελεί το «Μη μου ζητάς» του Γιώργου Μαζωνάκη. (συμπεριλαμβάνεται στον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Με τα μάτια να το λες" που κυκλοφόρησε το 1994 από τη Universal - το τραγούδι υπογράφει ο Αντώνης Παππάς και ο Νίκος Τερζής) Το κομμάτι αυτό, κυκλοφόρησε στην ίδια συλλογή της MINOS, το 1996, μαζί με το «Γιατί με τυραννάς».
«Μη μου ζητάς»
Πάλι την ίδια χρονιά, ο Γιάννης Πλούταρχος επανεκτελεί δεύτερη φορά τραγούδι του Γ.Μαζωνάκη. Αυτή τη φορά το «Μου λείπεις» (συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Μου λείπεις" που κυκλοφόρησε το 1996 από τη Universal - το τραγούδι υπογράφει ο Αντώνης Παππάς και ο Νίκος Τερζής)
Πριν από δυο μέρες δέχτηκα μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση από τη μητέρα μου και εκπαιδευτικό του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης, να παρακολουθήσω από κοντά μια γιορτή, λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες που γίνονται στα σχολεία. Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος comenius που συμμετέχει το σχολείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση των χωρών-μελών. Σε μια ξεχωριστή βραδιά εκπαιδευτικοί από επτά χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλικής Πολυνησίας,είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από μια γιορτή προς τιμή τους, με χορούς ,τραγούδια, ποιήματα και άλλα δρώμενα να ζήσουν που επισκέφθηκαν την περιοχή μας στα πλαίσια ανταλλαγών του προγράμματος Comenius.
Στο ρόλο του ως φορέας πολιτισμού βρέθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής Ρωμυλίας που παρουσίασε χορούς της Θράκης και στη μουσική το τοπικό συγκρότημα "Θρακιώτικοι Αντίλαλοι".
Εγώ απλά έκανα το καθήκον μου και αυτό που μου ζητήθηκε να βιντεοσκοπήσω την όλη βραδιά. Έχοντας την κύρια βιντεοκάμερα τοποθετημένη και με δυο φηφιακές κάμερες στα χέρια μου.
Δείτε το βίντεο που τράβηξα από μια διαφορετική οπτική γωνία και βρίσκετε στο επίσημο κανάλι Ρωμύλια Έβρου, όπου μπορείτε να δείτε κι άλλα βίντεο της βραδιάς.